«Όσοι σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, που έστησε η κυβέρνηση, απέρριψαν τη μαύρη κυβερνητική προπαγάνδα και κατάφεραν να ξεπεράσουν τα μπλόκα, τις προσαγωγές και τις συλλήψεις, αποδείχθηκαν αρκετοί ή και πολλοί για να σπάσουν την κυβερνητική απαγόρευση. Όσο και αν τα ΜΜΕ το αποκρύπτουν, η πολιτική της σιδηράς πυγμής χρεοκόπησε στα καλέσματα και τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Ηράκλειο και τα Χανιά, μέχρι την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και από την Ηγουμενίτσα και τα Γιάννενα μέχρι την Πάτρα και την Ικαρία». ( Από την Απόφαση του Π.Γ. του Μ-Λ ΚΚΕ στις 22 Νοέμβρη 2020).

Το Μ-Λ ΚΚΕ τίμησε αγωνιστικά την 47η επέτειο του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι έδωσαν το “παρών” στο αγωνιστικό του προσκλητήριο, στην Αθήνα και σε μια σειρά επαρχιακές πόλεις, κόντρα στις φασιστικές απαγορεύσεις και το καθεστώς της σιδη­ρόφρακτης τρομοκρατίας που επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με άλλοθι την πανδημία.

Πλούσια υπήρξε η δραστηριότητα του Μ-Λ ΚΚΕ όλη την προηγούμενη περίοδο. Το κόμμα, μπροστά στην καραντίνα και την απαγόρευση κυκλοφορίας, αποφάσισε τη διενέργεια πανελλαδικής καμπάνιας με την έκδοση δύο αφισών και με τρικάκια, θέλοντας να διαδώσει πλατιά το αγωνιστικό μήνυμά του ενάντια στην πολιτική της τρομοκρατίας που από τη μια θέλει το λαό φοβισμένο στα σπίτια του, την αστυνομία να τρομοκρατεί και την εργοδοσία να αλωνίζει, ενώ από την άλλη δε δίνει δεκάρα τσακιστή για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, το μόνο παράγοντα δηλαδή που είναι ικανός να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία. Οι σύντροφοι του κόμματος, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες της τρομοκρατίας, διακίνησαν πλατιά το κομματικό υλικό κόντρα στο κλίμα του φόβου, των προστίμων και των απαγορεύσεων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε το Μ-Λ ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το δεύτερο lockdown, οι απαγορεύσεις και η καταστολή «στόχο έχουν πάντα τη χρέωση στον «ανυπάκουο λαό» κάθε αρνητικής εξέλιξης και τη δημιουργία ενός αντιδημοκρατικού πλαισίου αυταρχισμού και καταστολής για τη συνέχιση της επιβολής μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής. Απαγορεύσεις, που όσο το ΕΣΥ δεν ενισχύεται και δεν λαμβάνονται πραγματικά μέτρα πρόληψης και πολιτικής προστασίας, είναι κενές υγειονομικού περιεχομένου», ενώ υπογράμμισε πως «Η κυβέρνηση απέδειξε όλους αυτούς τους μήνες ότι, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο την πολιτική εγκατάλειψης του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας. Απέδειξε ότι αξιοποίησε και αξιοποιεί στο έπακρο την πανδημία για τη λήψη αντιδημοκρατικών και αντιλαϊκών μέτρων με στόχο την ακαριαία επιβολή του συνόλου των πιο μαύρων πόθων του νεοφιλελευθερισμού. Οι σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση, την εργασία, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, το χτύπημα των σωματείων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων της απεργίας και της διαδήλωσης αποδεικνύουν ακριβώς αυτό».

Μπροστά στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ για την πανελλαδική ημέρα δράσης για την υγεία στις 12 Νοέμβρη, το Μ-Λ ΚΚΕ ανταποκρίθηκε θετικά και πραγματοποίησε μια σειρά από παρεμβάσεις σε δεκάδες νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Στις πύλες των νοσοκομείων αναρτήθηκαν πανό από τους συντρόφους του κόμματος που καλούσαν το λαό να παλέψει για δημόσια και δωρεάν υγεία, ώστε να μην πληρώσει ο λαός τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική. Ταυτόχρονα, οι σύντροφοι -μέσα από τοποθετήσεις τους- χαιρέτισαν τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα τους.

Απέναντι στην πρωτοφανή κίνηση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου, το Μ-Λ ΚΚΕ τόνισε με ανακοίνωσή του πως «Η κυβέρνηση, η οποία όλο αυτό το διάστημα έχει αφήσει το ΕΣΥ εντελώς ανοχύρωτο απέναντι στην πανδημία, προσπαθεί να πείσει ότι στόχος των απαγορεύσεων είναι η προστασία του λαού από τον κορονοϊό. Στην πραγματικότητα με όχημα την πανδημία έρχεται να υλοποιήσει στόχους και σχεδιασμούς δεκαετιών την ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης. Διότι δεκαετίες τώρα οι κυρίαρχοι κύκλοι επιδιώκουν να καταργήσουν και να σβήσουν από τη λαϊκή μνήμη και συνείδηση τα μεγάλα διδάγματα της εξέγερσης. Παρ’ όλα αυτά το Πολυτεχνείο αντέχει εδώ και μισό αιώνα και εξακολουθεί να εμπνέει τους σημερινούς αγώνες του λαού και της νεολαίας για ψωμί – παιδεία – δημοκρατικά δικαιώματα – εθνική ανεξαρτησία, ενάντια στις πολιτικές της πείνας, της εξαθλίωσης, της άγριας καταστολής και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης». Ταυτόχρονα, μπροστά στην απαγόρευση κάλεσε το λαό και τη νέα γενιά να σταθούν απέναντι στην κυβερνητική απόφαση, να αποκαλύψουν τους αντιδραστικούς της σχεδιασμούς και -κόντρα στο κλίμα της τρομοκρατίας- να συμμετέχουν μαζικά στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη. Και όταν, λίγες μέρες αργότερα, ήρθε το χουντικής έμπνευσης ΦΕΚ που απαγόρευε τις δη­μόσιες συναθροίσεις θυμίζοντας τις πιο μαύρες μέρες της εφταετίας, το Μ-Λ ΚΚΕ τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Δεξιάς μπροστά στην 47η επέτειο του μεγάλου λαϊκού ξεσηκωμού με πρόσχημα «την προστασία της δημόσιας υγείας» επιβάλλει ένα καθεστώς σιδηρόφρακτης τρομοκρατίας και καταστολής» και κάλεσε εκ νέου το λαό να σπάσει στο δρόμο τη χουντικής έμπνευσης απαγόρευση και να συμμετέχει μαζικά στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου.

Αθήνα

Το μπλοκ του Μ-Λ ΚΚΕ, το οποίο πλαισιώθηκε από δεκάδες συντρόφους, συναγωνιστές και φίλους, πορεύτηκε συγκροτημένα και με μαχητικό παλμό προς το Πολυτεχνείο. Στην προσπάθειά του να πλησιάσει προς το ιστορικό κτίριο της Πατησίων για να καταθέσει στεφάνι, ήρθε αντιμέτωπο με τα ΜΑΤ και τις αστυνομικές απαγορεύσεις. Τελικά, χάρη στην ανυποχώρητη και αγωνιστική στάση, αντιπροσωπείες του Μ-Λ ΚΚΕ, της ΕΡΓ.Α.Σ, του Εκπαιδευτικού Ομίλου καθώς και του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) έφτασαν μπροστά στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου όπου κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια φωνάζοντας συνθήματα για να τιμήσουν τους νεκρούς ήρωες αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

Αμέσως μετά ο σ. Αντώνης Παπαδόπουλος, εκ μέρους της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ, απηύθυνε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό. Κατήγγειλε την βάρβαρη κυβερνητική πολιτική, το καθεστώς των χουντικών απαγορεύσεων και την τρομοκρατία. Ταυτόχρονα, κάλεσε το λαό να διαδηλώσει και να συνεχίσει τον αγώνα για τους μεγάλους ανεκπλήρωτους στόχους του Πολυτεχνείου, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους λακέδες του, για Ψωμί – Δουλειά – Δημοκρατία – Εθνική Ανεξαρτησία. Στη συνέχεια, το μπλοκ του Μ-Λ ΚΚΕ πραγματοποίησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο (3ης Σεπτεμβρίου – Μάρνης – Πατησίων – Ηπείρου).

Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να τιμηθεί αγωνιστικά το Πολυτεχνείο, εκατοντάδες αγωνιστές – διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές όργιο αστυνομικής βίας, καταστολής και συλλήψεων, με χημικά και αύρες. Το Μ-Λ ΚΚΕ κατήγγειλε την αστυνομική βία και καταστολή και την επιβολή των εξοντωτικών προστίμων ζητώντας την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων αγωνιστών.

Θεσσαλονίκη

Τις προηγούμενες της 17 Νοέμβρη μέρες, ξεδιπλώθηκε η πολιτική της καταστολής με έρευνα για την ποινική δίωξη της προέδρου της ΕΝΙΘ, Δάφνης Κατσίμπα, καθώς και μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί καλούσαν στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου, ενώ έγινε και δύο φορές (η μία ανήμερα της 17 Νοέμβρη) απόπειρα επέμβασης της αστυνομίας στην κατάληψη στις εστίες (οι φοιτητές διεκδικούν μέτρα υγειονομικής προστασίας). Στις 17 Νοέμβρη, η πολιτική της τρομοκρατίας και της καταστολής κορυφώθηκε απέναντι στη διαδήλωση φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Με το χώρο του Πολυτεχνείου κατειλημμένο και αποκλεισμένο από δυνάμεις της αστυνομίας, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη γωνία Αγίας Σοφίας με Τσιμισκή και ακολούθησε διαδήλωση μερικών εκατοντάδων προς το αμερικανικό προξενείο, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. Λίγα λεπτά μετά, η αστυνομία έκλεισε το δρόμο και στη συνέχεια έκλεισε τους διαδηλωτές από όλες τις μεριές. Για ένα δίωρο η αστυνομία έσπρωχνε, συλλάμβανε και χτυπούσε κόσμο. Κόπηκαν δεκάδες πρόστιμα, έγιναν προσαγωγές και τελικά και συλλήψεις αγωνιστών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ κινείται και η ποινική τους δίωξη. Τελικά, και κάτω από την ανυποχώρητη στάση των διαδηλωτών έγινε κατορθωτό να αφήσει η αστυνομία τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν. Την επόμενη μέρα πέρασαν απ’ τον εισαγγελέα οι 6 συλληφθέντες και η δίκη τους πήρε αναβολή. Οι κατηγορίες είναι οι γνωστές: “αντίσταση κατά της αρχής”, “διέγερση σε απείθεια” κλπ.

Το Μ-Λ ΚΚΕ κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας πραγματοποίησε πριν τις 17 Νοέμβρη αφισοκόλληση, στα πλαίσια της καμπάνιας του ενάντια στην κυβερνητική απαγόρευση. Αντίστοιχα, οι δυνάμεις της Φοιτητικής Πορείας πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στο ΑΠΘ (ανάρτηση πανό και μοίρασμα στη λέσχη), για την προπαγάνδιση της διαδήλωσης, ενώ κατέθεσαν και σχετικό ψήφισμα σε ΔΣ Φοιτητικών Συλλόγων. Την ημέρα της διαδήλωσης, το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε κανονικά στη διαδήλωση με δικό του πανό, φωνάζοντας αντικυβερνητικά-αντιφασιστικά-αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ενώ αργότερα έδωσε τη μάχη μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις ενάντια στις δυνάμεις καταστολής.

Γιάννενα

Οι κατασταλτικές δυνάμεις στα Γιάννενα -τηρώντας, κατά γράμμα, το πνεύμα και το γράμμα της σιδερένια εντολής του επικεφαλής της λαϊκής καταστολής Χρυσοχοΐδη- έδειξαν ότι είναι πολύ καλά εκπαιδευμένες στο ρόλο της ισοπέδωσης κάθε έννοιας συνταγματικού και λαϊκού δικαιώματος και στην επιβολή του δόγματος του τρόμου στον «εχθρό-λαό».

Έτσι, από το πρωί της Τρίτης δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείο (Δόμπολη), όπου είχε προγραμματιστεί η συγκέντρωση τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από το Εργατικό κέντρο Ιωαννίνων, πολλών φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων, μεταξύ των οποίων ήταν και το Μ-Λ ΚΚΕ.

Η πρόσβαση στην πλατεία γινόταν με πολλή δυσκολία και τρομοκρατικούς ελέγχους των ΜΑΤ που είχαν λάβει «θέση μάχης» πολύ πριν τον προγραμματισμένο χρόνο της συγκέντρωσης και μάλιστα είχαν αρχίσει να κάνουν προσαγωγές σπέρνοντας τον πανικό και τον τρόμο.
Μετά τις 5μμ άρχισε το πραγματικό όργιο των συλλήψεων. Ο μηχανισμός της καταστολής εκτελούσε άριστα(!) το βάρβαρο έργο του τραυματίζοντας σοβαρά διαδηλωτές, συλλαμβάνοντας συνδικαλιστές του ΕΚΙ, του συνδικάτου οικοδόμων, απλούς πολίτες και τους εστιακούς φοιτητές που θέλησαν οργανωμένα να προσεγγίσουν την πλατεία.
Στα πλαίσια αυτά το Μ-Λ ΚΚΕ και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση στο χώρο της Ακαδημίας και στη συνέχεια προχώρησαν σε μαχητική πορεία προς το κέντρο της πόλης, όπου ο αποκλεισμός του από διμοιρίες των ΜΑΤ ανάγκασε την πορεία να αλλάξει την διαδρομή της και να «τελειώσει» στην περιοχή του Ξενία.
Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές όργιο αστυνομικής βίας, καταστολής και συλλήψεων. Οι αστυνομικές δυνάμεις, επιβάλλοντας το κυβερνητικό δόγμα του “νόμου και της τάξης”, συνέλαβαν δεκάδες αγωνιστές στήνοντας μια απαράδεκτη βιομηχανία μηνύσεων και επιβολής ατομικών προστίμων που έφτασαν και τα 900 ευρώ. Το Μ-Λ ΚΚΕ κατήγγειλε την αστυνομική βία και καταστολή και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων αγωνιστών και την απόσυρση των μηνύσεων και των προστίμων.

Ηγουμενίτσα

Με ικανοποιητική συμμετοχή έγινε στις 17 Νοέμβρη, στην Ηγουμενίτσα, συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου για να τιμήσουμε την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου. Στην συγκέντρωση έγιναν χαιρετισμοί από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ. Και στην πλατεία αλλά και στη συντεταγμένη, μαχητική, ειρηνική πορεία που ακολούθησε με πανό και συνθήματα από την οδό Κύπρου, τηρήθηκαν αυστηρότατα τα μέτρα προστασίας. Στο ύψος της Ευαγγελίστριας, η πορεία εμποδίστηκε από την Αστυνομία, η οποία μετά από διαπραγματεύσεις, ζήτησε να γυρίσουν πίσω οι διαδηλωτές από το πεζοδρόμιο. Και όταν ακριβώς έγινε αυτό και οι διαδηλωτές κινούνταν πάλι προσεκτικά και συντεταγμένα στον Πεζόδρομο της Γρηγορίου Λαμπράκη, με κατεύθυνση το Ηρώο για κατάθεση στεφάνων, οι αστυνομικές δυνάμεις εντελώς απρόκλητα και αναίτια, θέλοντας προφανώς να επιβεβαιώσουν το ρόλο τους, τις διαταγές της κυβέρνησής τους και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, προέβησαν σε κυνηγητό διαδηλωτών και σε προσαγωγές 7 συναγωνιστών, γνωστών συμπολιτών και συνδικαλιστών «για εξακρίβωση στοιχείων», οι οποίοι κατά τον ζητηθέντα έλεγχο είχαν επιδείξει τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα. Στη συνέχεια, στην Αστυνομία που οδηγήθηκαν, τους επιβλήθηκαν τα σχετικά πρόστιμα, ενώ έξω από τον χώρο της Αστυνομίας είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση αρκετοί συναγωνιστές. Σημειώνουμε πάντως και το γεγονός της στάσης του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, που με Ανακοίνωσή του τις προηγούμενες ημέρες είχε ορίσει την ώρα αυτή (4μμ), την Πλατεία Δημαρχείου σαν αφετηρία εκδηλώσεων, στην οποία δεν εμφανίστηκε κανείς, επιλέγοντας άλλη πρωινή παρέμβαση.

Βόλος

Με την παρουσία πρωτοφανούς αστυνομικής δύναμης που είχε κυκλώσει όλο το κέντρο της πόλης, επιχείρησε η κυβέρνηση να απαγορεύσει τον γιορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη. Με απόφαση της αστυνομικής διεύθυνσης είχε απαγορευθεί όχι μόνο κάθε συγκέντρωση αλλά ακόμα και κάθε μετακίνηση μέσα στη πόλη.
Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες δεν έγινε κατορθωτό να οργανωθεί κάποια συγκέντρωση και διαδήλωση στη πόλη. Τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ επιχείρησαν να παρέμβουν στην περιοχή που είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει συγκέντρωση, όμως οι διάφορες συλλογικότητες που υποτίθεται ότι καλούσαν σε συγκέντρωση στο χώρο αυτό δεν εμφανίστηκαν καν στη περιοχή ούτε καν κάλεσαν σε συγκέντρωση σε κάποιο χώρο. Τελικά συγκεντρώθηκαν μερικές δεκάδες πολύ μακριά απ’ τον προγραμματισμένο χώρο, στην άκρη της πόλης!

Η πρωτοφανής αστυνομοκρατία που θύμιζε εποχές της φασιστικής δικτατορίας, προσπάθησε να εμπεδώσει στο λαό της πόλης την πολιτική της βίας και της τρομοκρατίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, που με πρόσχημα τον κορονοϊό καταστρατηγεί κάθε δημοκρατικό και κοινωνικό δικαίωμα, αφού άλλωστε αυτός είναι και ο βασικός στόχος των κατασταλτικών μέτρων.

Σέρρες

“ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”
“ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ”
“ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΓΙΟΡΤΗ – ΗΤΑΝΕ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΛΑΪΚΗ”

Τα συνθήματα αυτά βροντοφώναξαν Σερραίοι μετά από κάλεσμα της “Επιτροπής Αλληλεγγύης Σερρών για τους πρόσφυγες” και της κίνησης πολιτών “Γη και Ελευθερία”. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στην ΔΕΥΑ Σερρών και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μεταξύ αυτών και το Μ-Λ ΚΚΕ. Στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην πλατεία Εμπορίου της πόλης και τηρώντας απολύτως τα υγειονομικά πρωτόκολλα συγκεντρώθηκαν δεκάδες αγωνιστές αντιστεκόμενοι στην χουντικής έμπνευσης αστυνομική απαγόρευση!

Ικαρία

Κόντρα στις απαγορεύσεις πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο που κάλεσε η ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων και στήριξε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, στον Εύδηλο. Σε αντιπαράθεση με την γραμμή της προσαρμογής και πειθάρχησης στις απαγορεύσεις που ακολούθησαν οι άλλες δυνάμεις, η συγκέντρωση υπήρξε το μοναδικό κάλεσμα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στο νησί. Η μαζική ανταπόκριση του κόσμου και ο παλμός της συγκέντρωσης έστειλαν ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην αντιδημοκρατική εκτροπή της απαγόρευσης συναθροίσεων και στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Στη συγκέντρωση ήχησαν δυνατά τα συνθήματα και τα τραγούδια των παρευρισκόμενων. Μετά την κεντρική τοποθέτηση του προέδρου της ΕΛΜΕ, ακολούθησε η τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου και χαιρετισμός της ΕΡΓΑΣ από την Πετράκη Κατερίνα. Το μήνυμα και το περιεχόμενο της συγκέντρωσης συμπυκνώθηκε στο ίδιο το κάλεσμα και τη συμμετοχή.

Πάτρα

Μέσα σε συνθήκες απαγορεύσεων και καταστολής από την πλευρά της κυβέρνησης έγιναν στην Πάτρα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Μερικές ημέρες πριν την επέτειο, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (το ΠΑΜΕ έχει την πλειοψηφία) και ο Δήμος Πατρέων (Λαϊκή Συσπείρωση) οργάνωσαν μία σύσκεψη σωματείων- καρικατούρα, μονάχα από δικούς τους εκπροσώπους. Εκεί έλεγαν μεταξύ τους τα ίδια πράγματα και -εντελώς αντιδημοκρατικά- δεν επέτρεψαν στα υπόλοιπα μέλη σωματείων ή σε μέλη πολιτικών οργανώσεων της Αριστεράς να τοποθετηθούν. Έλαβαν λοιπόν μία απόφαση-«καπέλο» για κατάθεση στεφάνου το πρωί της 17ης Νοέμβρη και για συγκέντρωση το απόγευμα στις 17:00 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Οι τοπικές δυνάμεις του ΚΚΕ που κλίνουν την «επανάσταση» σε όλες τις πτώσεις και βγάζουν πύρινα λογύδρια, αυτοί που ταυτίζουν τον εαυτό τους με το εργατικό κίνημα και εξαγγέλλουν πως «οπωσδήποτε θα πραγματοποιηθεί η πορεία του Πολυτεχνείου», αυτοί που έχουν αναγάγει τον Πελετίδη σε νέα ηγετική μορφή, μπροστά στην πίεση της κυβέρνησης αναδιπλώθηκαν και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, χωρίς καμία εξήγηση δήλωσαν πως δεν θα γίνει τίποτα περισσότερο πέρα από μία συμβολική κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο και τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου.

Και αν η στάση του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ενδεικτική του οπορτουνισμού τους, αξίζει να σχολιάσουμε τη στάση κάποιων άλλων δυνάμεων της Αριστεράς. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όλοι εκείνοι που συνδιαλέγονται σε οργανωτικές συμφωνίες για «νέο κομμουνιστικό σχέδιο» δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους ούτε στο πιο απλό ζήτημα του κοινού τόπου συγκέντρωσης.
Οι δικές μας δυνάμεις έκαναν παρέμβαση στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης με αφίσες και τρικάκια καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά την πορεία του Πολυτεχνείου. Την 17η Νοέμβρη το κέντρο της πόλης βρέθηκε υπό αστυνομοκρατία, γεγονός που απέτρεπε τον κόσμο να προσεγγίσει. Παρ’ όλα αυτά, τα μέλη της οργάνωσής μας πήγαν στο Παράρτημα, όπου για κάποιες ώρες μαζί με άλλους αγωνιστές περικυκλωθήκαμε από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ, για να καταφέρουμε να φύγουμε λίγο αργότερα.

Ηράκλειο

Το Μ-Λ ΚΚΕ κατήγγειλε την άγρια και πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Κρήτης καταστολή, την αστυνομοκρατία και την τρομοκρατία που εξαπέλυσαν τα όργανα του …αρχιστράτηγου Χρυσοχοΐδη στους δημοκράτες, αριστερούς και κομμουνιστές που βρέθηκαν σήμερα στις πλατείες των προγραμματισμένων Συγκεντρώσεων τιμής του Πολυτεχνείου τόσο στην πόλη του Ηρακλείου, όσο και σε εκείνη του Ρεθύμνου.

Οι κατασταλτικές δυνάμεις -τηρώντας, κατά γράμμα, το πνεύμα και το γράμμα της σιδερένια εντολής του επικεφαλής της λαϊκής καταστολής Χρυσοχοΐδη- έδειξαν ότι είναι πολύ καλά εκπαιδευμένες στο ρόλο της ισοπέδωσης κάθε έννοιας συνταγματικού και λαϊκού δικαιώματος και στην επιβολή του δόγματος του τρόμου στον «εχθρό-λαό». Έτσι, στο Ηράκλειο ήδη από νωρίς το απόγευμα οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει την κεντρική πλατεία της πόλης, την Πλατεία Ελευθερίας, όπου είχε προγραμματιστεί η Συγκέντρωση του Πολυτεχνείου από πολλές οργανώσεις και συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων είναι και το Μ-Λ ΚΚΕ. Η πρόσβαση στην πλατεία γινόταν με πολλή δυσκολία και αυστηρούς, τρομακτικούς ελέγχους, ενώ σε όλες τις διόδους πρόσβασης προς την πλατεία υπήρχαν ΜΑΤ που είχαν λάβει «θέση μάχης» πολύ πριν τον προγραμματισμένο χρόνο της συγκέντρωσης (6μμ) και μάλιστα είχαν αρχίσει να κάνουν συλλήψεις και προσαγωγές, σπέρνοντας τον πανικό και τον τρόμο στους περαστικούς.

Μετά τις πρώτες συλλήψεις, οι λίγοι που ήμασταν συγκεντρωμένοι στην μια πλευρά της πλατείας καταγγείλαμε την αστυνομική βαρβαρότητα, φωνάζοντας το σύνθημα «η τρομοκρατία δε θα περάσει». Όταν ακούστηκαν τα συνθήματα, ο μηχανισμός της καταστολής αγρίεψε ακόμη περισσότερο, ώστε, με το άνοιγμα του «πανό του συλλόγου της ιατρικής», να συλληφθεί η συναγωνίστρια πρόεδρος του συλλόγου των φοιτητών της ιατρικής και ένα μέλος της ΛΑΕ, ενώ συγχρόνως άρχισε το ανθρωποκυνηγητό. Οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι δεν υποχωρήσαμε, αλλά ξανασυνταχθήκαμε στην κοντινότερη πλατεία του Κορνάρου, ενώ ήδη οι κλούβες της Ασφάλειας γέμιζαν σωρηδόν…, συλλέγοντας από τους δρόμους όποιον κινούνταν για οποιονδήποτε λόγο! Έτσι, στις 9:30μμ οι συλληφθέντες είχαν φθάσει ήδη τους 145!