Οι πρόσφατες τοποθετήσεις Σαμαρά αποτυπώνουν διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός διαφοροποιήθηκε σημαντικά σε τέσσερα ζητήματα από την κεντρική κατεύθυνση της ΝΔ.

Η πρώτη αφορά το ζήτημα των ελληνοτουρκικών. Ο Σαμαράς, εκφραστής ενός αντιδραστικού εθνικισμού, δήλωσε πως δεν είναι καλή ιδέα η επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Αθήνα, λέγοντας συγκεκριμένα: «Ο κατευνασμός, όπως πολύ σωστά υπογράμμισε και ο Κώστας Καραμανλής, υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος. Λέτε δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας να κάνουμε τόσο λάθος;». Εκφράζει έτσι ο Σαμαράς την πλήρη αντίθεσή του με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο ζήτημα, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο Μαξίμου ότι τόσο η σαμαρική πτέρυγα όσο και οι καραμανλικοί βρίσκονται απέναντι στους χειρισμούς Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή προβλήματα και διαφοροποιήσεις εμφανίζονται και για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. «Πιστεύω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε την «πυρηνική» οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων» δήλωσε ο Σαμαράς. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Βορίδης απείλησε με παραίτηση σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στο επίμαχο νομοσχέδιο. Πάντως οι τοποθετήσεις Σαμαρά και στη συνέχεια Βορίδη ενθαρρύνουν την εκδήλωση επιπλέον διαφοροποιήσεων στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Διαφοροποιήσεις επίσης εκδηλώθηκαν από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού και στο φορολογικό νομοσχέδιο των ελεύθερων επαγγελματιών, για το οποίο δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχουν διορθώσεις.

Πάντως η πιο σημαντική διαφοροποίηση αφορά την ιδεολογική τοποθέτηση της ΝΔ, καθώς η κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα θεωρείται από τον πρώην πρωθυπουργό πολιτική που ακουμπάει στο κέντρο. «Η ΝΔ δεν κινδυνεύει από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της, που άλλωστε δεν εκφράζουν τις νέες αναζητήσεις της κοινωνίας. Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Όταν στοχεύει αποκλειστικά στο Κέντρο, τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα, κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της». Η συγκεκριμένη δήλωση αποτυπώνει στην πραγματικότητα τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ που εκφράζουν τη θέληση μερίδων της ντόπιας ολιγαρχίας να κινηθεί η ΝΔ και η πολιτική της σε ακόμα πιο δεξιά, αντιλαϊκή κατεύθυνση από αυτή που ήδη βρίσκεται σήμερα.

Οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ δείχνουν από τη μια ότι η κυβερνητική συνοχή δεν είναι τόσο στέρεα όσο επιχειρείται να παρουσιαστεί. Από την άλλη όμως, όλες οι τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ συμφωνούν στην ακόμα μεγαλύτερη ένταση της πολιτικής της ακρίβειας, της εξαθλίωσης και της εξάρτησης.

Αυτό πιστοποιεί το πλήθος των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν ή ετοιμάζονται να ψηφιστούν, αυτό πιστοποιεί ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός που προωθείται και αυτό πιστοποιεί και η ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στο ιμπεριαλιστικό αμερικανονατοϊκό άρμα.