Μπροστά στην κρίση του κορονοϊού κυβέρνηση και κυρίαρχα ΜΜΕ έχουν καταφύγει σε μια συντριπτική προπαγάνδα εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής. Έτσι, η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζεται λίγο πολύ ως η μόνη που κατάφερε να τα βάλει με την πανδημία και να βγει νικήτρια. Καθημερινά είναι τα ρεπορτάζ και οι συγκρίσεις με τις χώρες που δέχτηκαν τα πιο ισχυρά χτυπήματα από τον νέο ιό όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Βρετανία, όπως επίσης και με άλλες που μπορεί να μην έχουν τόσες χιλιάδες θύματα όσο οι προαναφερθείσες, βρίσκονται ωστόσο σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα με τέτοια παραδείγματα να αποτελούν Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Όντως η κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει τον κορονοϊό καλύτερα από τις περισσότερες χώρες; Στην πραγματικότητα, σε ένα πλήθος διακοσίων και πλέον χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται μέχρι αυτή τη στιγμή στην τριακοστή έκτη θέση σε αριθμό θανάτων, τεσσαρακοστή όγδοη σε αριθμό συνολικών περιπτώσεων μόλυνσης και τεσσαρακοστή έβδομη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτές τις λίστες πολύ πάνω από την μέση. Για παράδειγμα, όλες οι γειτονικές μας βαλκανικές χώρες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ότι η δική μας χώρα καταγράφοντας πολύ καλύτερα νούμερα και στις τρεις παραπάνω στατιστικές κατηγορίες.

Η σκοπιμότητα για την οποία η Ελλάδα παρουσιάζεται από κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ με τέτοιο τρόπο είναι προφανής και αφορά τη διαχείριση της πολιτικής κατάστασης την επόμενη της πανδημίας. Έτσι φιλοτεχνείται για τον Μητσοτάκη το προφίλ του αποτελεσματικού και ικανού πρωθυπουργού, που είναι αυτός και η κυβέρνησή του ανάμεσα στους πολύ λίγους που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τον νέο ιό. Με αυτό τον τρόπο, την επόμενη μέρα ο Μητσοτάκης θα εμφανιστεί ως κυρίαρχος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην εσωτερική πολιτική σκηνή για να προωθήσει με λυμένα πια τα χέρια τη νέα αντιλαϊκή επίθεση που ήδη έχει ξεκινήσει.

Αποκαλυπτικές άλλωστε, αυτής της κατεύθυνσης είναι οι δηλώσεις πολλών κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης που προετοιμάζουν το έδαφος για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει, αποκαλύπτοντας πως τα μέτρα που παίρνονται τώρα αποτελούν, όπως οι ίδιοι λένε, παρακαταθήκη για το μέλλον. Οι απολύσεις που ήδη είναι δεκάδες χιλιάδες, η εκ περιτροπής εργασία, η γενίκευση των μορφών ελαστικής εργασίας με τρανταχτό παράδειγμα στις μέρες μας αυτό της τηλεργασίας δεν αποτελούν μια πρόσκαιρη κατάσταση. Είναι μέρος των νέων μνημονίων που προετοιμάζονται προκειμένου να φορτωθούν τα βάρη της επερχόμενης οικονομικής κρίσης στις πλάτες του λαού. Σε αυτή την κατεύθυνση, η κλιμάκωση της καταστολής και οι απαγορεύσεις που σήμερα εφαρμόζονται, θα χρησιμοποιηθούν αύριο για να εμποδίσει η κυβέρνηση τις αναπόφευκτες λαϊκές αντιδράσεις που θα γεννήσει η πολιτική της.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, η προβολή των δήθεν μεγάλων επιτυχιών της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ακόμα ένας τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση προετοιμάζει την ελληνική κοινωνία να αποδεχτεί στωικά την αυριανή πραγματικότητα της νέας κρίσης και των νέων μνημονίων. Να αποδεχτεί πως όπως σήμερα αποτελεί μονόδρομο η πολιτική των απαγορεύσεων και της καραντίνας για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός, αύριο θα αποτελεί μονόδρομο η πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της εξάρτησης για να αντιμετωπιστεί η νέα οικονομική κρίση

Λαϊκός Δρόμος