«Ξηλώνεται» η Πανεπιστημίου – Έρχεται το «κανονικό» έργο λέει ο Μπακογιάννης

Περίπατο πήγε τελικά ο πολυδιαφημισμένος «Μεγάλος Περίπατος» του Μπακογιάννη, ενώ λίγο καιρό πιο πριν το γκαζόν του επίσης προβεβλημένου νέου σιντριβανιού της Ομόνοιας το έφαγαν… οι κάμπιες. Οι παρεμβάσεις στην Πανεπιστημίου λοιπόν ξηλώνονται!

Μόνο που ο «Περίπατος» του Μπακογιάννη, με τις σκανδαλωδώς πανάκριβες και προφανώς ακατάλληλες ζαρτινιέρες… αλουμινίου, τους ήδη μαραμένους και ξεραμένους από την τοποθέτησή τους φοίνικες, το μπογιατισμένο οδόστρωμα που το παρουσίαζαν ως «πεζοδρόμιο» ή «ποδηλατόδρομο» και τις «κυκλοφοριακές ρυθμίσεις» που προκαλούσαν κυριολεκτικά «έμφραγμα» στο κέντρο, κόστισε τελικά δύο ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ στους κατοίκους της Αθήνας.

«Βγήκε και δεν βγήκε» τελικά η «παρέμβαση» στην Πανεπιστημίου, δήλωσε σκανδαλωδώς ο ίδιος ο Μπακογιάννης, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι επρόκειτο για ένα έργο πιλοτικό και προσωρινό, «ώστε να δούμε πώς θα λειτουργήσει»! Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ξεδιάντροπα ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάπλαση να βάφεις ένα οδόστρωμα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάπλαση να βάζεις μια ζαρντινιέρα», ενώ απέφυγε να δεσμευτεί για το πότε θα ξεκινήσει τελικά η ανάπλαση σε μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας.

Πάντως ο Μπακογιάννης το είχε προαναγγείλει: Ο σημερινός «Μεγάλος Περίπατος», τόσο στην Πανεπιστημίου όσο και συνολικά, θα ήταν πιλοτικός και ότι οι οριστικές παρεμβάσεις θα γίνονταν σε δεύτερο χρόνο. Αυτό που ουσιαστικά είχε πει ήταν ότι θα κατασπαταλούνταν δημόσιο χρήμα, χρήμα φορολογουμένων και δημοτών, θα γίνονταν ανάθεση έργων σε ιδιώτες της αρεσκείας της δημοτικής αρχής, προκειμένου να «αναπλαστεί» το κέντρο του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας σύμφωνα με τις επιταγές της.

Μία «ανάπλαση» που στόχο έχει την αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και του λεγόμενου Εμπορικού Τριγώνου με γνώμονα αποκλειστικά τις επιταγές των ιδιωτικών συμφερόντων, των ξενοδόχων και του περιβόητου Airbnb. Μόνος στόχος η προσέλκυση ξένων επισκεπτών και «επενδύσεων». Ο πολίτης, ο κάτοικος των συνοικιών του κέντρου, ο εργαζόμενος που πηγαίνει στη δουλειά του απουσιάζουν παντελώς από τα σχέδια του νεοφιλελεύθερου δημάρχου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται άλλωστε και η προσέλκυση «ευεργετών», «χορηγών» και άλλων «φιλανθρώπων», τους οποίους η δημοτική διαφημίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί. Γιατί οι «ευεργεσίες» και οι «φιλανθρωπίες» δεν είναι ποτέ ξεκομμένες από την επιχειρηματική δραστηριότητα που ακολουθεί. Όλοι γνωρίζουμε τι εστί!

Άλλωστε ο ίδιος ο Μπακογιάννης έχει εξαγγείλει ήδη την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών πρασίνου του Δήμου με την υπογραφή συμφωνίας με ιδιώτη. Ερωτηθείς για το τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία πρασίνου του Δήμου, ο δήμαρχος απάντησε αόριστα ότι «θα συνεχίσουν σε επιτελική λειτουργία να παρακολουθούν τον ιδιώτη και να λαμβάνουν συγκεκριμένες αποστολές». Επιπλέον, αναφερόμενος στα δημοτικά πάρκινγκ που λειτουργούν δωρεάν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη Βαρβάκειο ο δήμαρχος δήλωσε θα μπει αντίτιμο.

Αυτή είναι μία γεύση από το… περίφημο «σχέδιο» που έχει στο συρτάρι του ο Μπακογιάννης για την Αθήνα. Αντίτιμα και πληρωμές από την τσέπη των δημοτών, «δωράκια» και εκατομμύρια σε ιδιώτες, κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Και όλα αυτά την ίδια ακριβώς ώρα που η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στο Δήμο Αθηναίων δεν θα ξεκινήσει φέτος, λόγω… έλλειψης αιθουσών, οι ΜΕΘ φρακάρουν εν όψει δεύτερου κύματος κορονοϊού και χιλιάδες εργαζόμενοι και μικρομάγαζα του κέντρου πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τα lockdown, τα ψευτοεπιδόματα και τη φορολογία.

Τελικά τι μάς έμεινε από τον «Μεγάλο Περίπατο» του Μπακογιάννη; Κάτι ξεραμένοι φοίνικες που τους μάζεψαν άρον άρον, τσίγκινες ζαρτινιέρες με μαραμένα φυτά, βρώμικα αποτυπώματα από αυλάκια νερού μετά το πότισμα, ξεθωριασμένοι «ποδηλατόδρομοι» και «πεζοδρόμια», ένα γκαζόν που το έφαγαν οι κάμπιες και… δύο εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τα ταμεία του Δήμου Αθηναίων και του Δημοσίου…

Και όλο αυτό έγινε πιλοτικά! Ο δήμαρχος προανήγγειλε, απείλησε θα ήταν το σωστότερο, ότι σε απροσδιόριστο ακόμα χρόνο αναμένεται το «κανονικό έργο»… Ε λοιπόν τότε έχουμε υποχρέωση να μάς βρουν απέναντι τους!