Σημείωμα του σκηνοθέτη:
Το παρόν θεατρικόν έργον αποτελεί σίκουελ του πρώτου έργου μου, «Ο καραγκιόζης αστροναύτης (ΝΕΟΝ ΕΡΓΟΝ)», που ανέβασα στο σανίδι πριν από 14 μήνες, με αφορμή τη δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, (ΕΛΔΟ). Παρακολουθώντας το εξαιρετικής σημασίας έργο που πραγματοποιεί, Ο!! «Οργανισμός», για την Ελλάδα μας, προχώρησα στο δεύτερο έργο, που κυκλοφορεί ως συνέχεια του προηγούμενου, δηλαδή σίκουελ, (αυτό θα πει σίκουελ, γίδια!).
Παρακολουθήστε το νευρώδες αυτό έργο με συνεχείς εναλλαγές, γρήγορο σαν διαστημική πτήση Αθήνα – Σελήνη. Σκηνές μακρόσυρτες, Αγγελοπουλικές, όπου ένας πηγαίνει, πηγαίνει, πηγαίνει και μετά γυρίζει, γυρίζει, γυρίζει, δε θα βρείτε, ένεκα η ταχύτητα, η διαστημική. Σας προειδοποιώ, ότι αν με προκαλέσει ο Παππάς θα φτιάξω και τρίτο. Έργο. Σίκουελ κι αυτό.

ΣΚΗΝΗ ΠΡΩΤΗ

(Ο Καραγκιόζης, διορισμένος ωρομίσθιος στη γραμματεία του ΕΛΔΟ, με τα πόδια στο τραπέζι, φοράει παλτό και γάντια. Πάνω στο τραπέζι, υπάρχουν λογιών σχημάτων σφραγίδες. Μουρμουρίζει απευθυνόμενος στο ημίψηλο).

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Κοίτα διορισμός να σου πετύχει. Κοτζάμ διαστημική εταιρεία και δεν έχει να πληρώσει το πετρέλαιο, να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας. Ούτε στο σπίτι δεν έχουμε πετρέλαιο. Τι να αγοράσεις με τον ανθυποκατώτατο μισθό. Καταραμένη λιτότητα! Πάλι νηστικός και ξεπαγιασμένος σήμερα. Ας πάρω κανάν υπνάκο, γιατί μόνο όταν κοιμάμαι δεν πεινάω.

(Κάνει να γείρει, αλλά βλέπει έναν άνθρωπο να τρέχει).

Πώς τρέχουν οι δαιμονισμένοι με τέτοια λιτότητα! …Βρε μπας κι είναι ο Χατζατζάρης, το παιδί του φωτοτυπικού, ο εθελοντής;

ΧΑΤΖΙΑΒΑΤΗΣ: (Μπαίνει λαχανιασμένος). Καραγκιόζη σήκω, γρήγορα! Έρχεται ο Παππάπασας.

ΚΑΡΑΓΚ.: Ποιος;

ΧΑΤΖ: Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

ΚΑΡΑΓΚ: Ε! Ας έρθει να καλοκρυώσει κι αυτός.

ΧΑΤΖ: Καλώς ήρθατε, πολυχρονεμένε μας Υπουργέ! (κάνει τρεις υποκλίσεις).

ΠΑΠΠΑΠΑΣΑΣ: (αυστηρά) Καλημέρα. Μια στρογγυλή στο έγγραφο.

ΚΑΡΑΓΚ.: (αυστηρά) Καλημέρα. Για ποιο θέμα πρόκειται; Διότι αναλόγως το θέμα, η σφραγίδα είναι στρογγυλή, οβάλ, εξάγωνη, υποεξάγωνη, ελεύθερης περιδίνησης, τρίγωνη με…

ΠΑΠΠ.: (τον διακόπτει). Αυτό εδώ θέλει στρογγυλή. Είναι η επικύρωση της συμφωνίας της Ελλάδας με τη ΝΑΣΑ. (Κοιτάζει γύρω του). Πολύ κρύο κάνει εδώ μέσα. Στην αίθουσα Συσκέψεων ήταν ζεστά. Να μην αφήνετε τα παράθυρα ανοιχτά χειμώνα καιρό και καταξοδεύετε το Δημόσιο. Δε φτάνει που σας προσλάβαμε…

ΚΑΡΑΓΚ.: Μπα! Και τι υπογράφουμε με την αδελφή εταιρεία;

ΠΑΠΠ.: Ότι θα στείλει όχημα στη σελήνη για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός αστροναύτη, που θα το καθοδηγεί.

ΚΑΡΑΓΚ.: Τι μου λες! Και πόσο θα μας κοστίσει αυτό;

ΠΑΠΠ.: Το όχημα θα μας κοστίσει ………….(λέει κάτι ακατάληπτο). Ο αστροναύτης θα πληρώσει το εισιτήριο μόνος του. Το εισιτήριο κάνει 1,4 ευρώ και για 70 λεπτά της ώρας, παραμονή.

ΚΑΡΑΓΚ.: Φέρε παιδί μου τη συμφωνία σου. (Της πατάει πέντε σφραγίδες). Ορίστε!
(Ο Παππάπασας φεύγει).

ΚΑΡΑΓΚ.: Έφυγα Χατζατζάρη για σελήνη. Να δοξαστώ. Τι να πάω σπίτι μου, με το μετρό, τι να πάω στο φεγγάρι. Άσε που εκεί μπορεί να έχουν κανά κεφτεδάκι να με τρατάρουν.

ΣΚΗΝΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

(Ο Καραγκιόζης έχει φτάσει στο φεγγάρι. Φοράει στολή αστροναύτη και κρατάει στα χέρια του ένα μικρό αυτοκινητάκι, σαν τζιπ με διάφορες κεραίες επάνω του).

ΚΑΡΑΓΚ.: Όϊ μανούλαμ, μοναξιά. Κανένας εδώ; Πού είναι η Επιτροπή Υποδοχής; Κάνα κεφτεδάκι παιδιά; Επιτρέπεται να έχει πάει ο άνθρωπος στο φεγγάρι και να πεινάει; (κοιτάει το …όχημα που έχει στα χέρια του). Σαν ένα κιλό ζάχαρη είναι. Από λέγκο το φτιάξανε;

ΧΑΤΖ: Εδώ βάση. Εδώ βάση. Με λαμβάνετε;

ΚΑΡ: Εδώ φεγγάρι. Ναι ρε Χατζατζάρη σε λαμβάνουμε. Πώς θα καθοδηγώ το όχημα;

ΧΑΤΖ: Εδώ βάση. Εσύ ακούμπησέ το στο έδαφος. Όλα τα άλλα θα τα κάνει μόνο του. Για ένα χρόνο. Θα παίρνει φωτογραφίες, θα κάνει χημικές αναλύσεις εδάφους, φωτομετρία.

ΚΑΡ: Εδώ φεγγάρι. Και εγώ τι θα κάνω;

ΧΑΤΖ: Εδώ βάση. Εσύ θα αλλάζεις τις μπαταρίες. Ωράριο 9χ9χ6! Αλή Μπαμπά.

ΚΑΡ: Ρε Χατζατζάρη, αυτό το χρονόμετρο τι μετράει;

ΧΑΤΖ: Πόσα 70λεπτα θα μείνεις στο διάστημα, ώστε να πληρώσεις για να γυρίσεις.

ΚΑΡ: Τι λες ρε Χατζατζάρη; Εικοσιένα 70λεπτα τη μέρα, επί 365 μέρες, ίσον 7665 ευρώ το χρόνο. Ο Κατρούγκαλος το ψήφισε; Βρείτε κάναν άλλο επιστήμονα. Εμείς έχουμε εκλογές.
(Βάζει το ημίψηλο, πάνω από το σκάφανδρο και κάνει βουτιά στο κενό).

ΤΕΛΟΣ

(αντιγραφή σεναρίου)
Τάνια