Στη δίνη νέας πολιτικής κρίσης με απρόβλεπτες διαστάσεις εισέρχεται η Ονδούρα. Ενάμιση μήνα μετά την επικράτησή της στις προεδρικές εκλογές με 54% έναντι 34% του υποψηφίου της Δεξιάς και εκλεκτού της αμερικανόδουλης ολιγαρχίας, Ασφούρα, η κεντροαριστερή Χιομάρα Κάστρο, σύζυγος του ανετραπέντος με το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα του 2009 Σελάγια, ήρθε αντιμέτωπη με την αποστασία 18 βουλευτών του κόμματός της (LIBRE), οι οποίοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν τον Λ. Ρεδόντο (που προέρχεται από το μεγαλύτερο κόμμα του συνασπισμού της Κάστρο) και διαγράφτηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Την ίδια μέρα (21 Γενάρη) οι 18 αποστάτες ενώθηκαν με τους 44 βουλευτές της Δεξιάς, ο επικεφαλής της οποίας Ερνάντες ενέχεται σύμφωνα με τους αμερικανούς επικυρίαρχους σε κυκλώματα ναρκοεμπορίας.

Η Ονδούρα μαστίζεται από την ακραία εκμετάλλευση και τη γενικευμένη εξαθλίωση του πληθυσμού που επιβάλλει άλλοτε με πραξικοπήματα (όπως το 2009) και άλλοτε «δημοκρατικά» η διεφθαρμένη ολιγαρχία με στυλοβάτη το δεξιό «εθνικό κόμμα». Η Ονδούρα είναι η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής, με 1,3 εκ. από τα 9,5 εκ. του πληθυσμού να αντιμετωπίζει «διατροφική επισφάλεια», σύμφωνα δε με την Παγκόσμια Τράπεζα η φτώχεια θα αγκαλιάσει φέτος επιπλέον 700.000 άτομα.

Η Κάστρο κατήγγειλε τους 18 για «αντεπαναστατική προδοσία στο κόμμα και το λαό της Ονδούρας που στις 28 Νοεμβρη νίκησαν την εθνικιστική ναρκοδικτατορία». Στη συγκυρία υπάρχουν καταγγελίες για «σκοτεινές διαπραγματεύσεις και δωροδοκίες δισεκατομμυρίων» προκειμένου να επέλθει διάσπαση στον συνασπισμό της Κάστρο, η οποία είχε δεσμευτεί μεταξύ άλλων για τη σύσταση διεθνούς ανεξάρτητης επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και για επιστροφή των κλεμμένων στο δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαφθορά στοιχίζει στον πολύπαθο λαό της Ονδούρας πάνω από 2,7 δισ. δολάρια τον χρόνο. Παράλληλα, σύμφωνα με το κέντρο μελετών για τη δημοκρατία (cespad), έχει θεσμοποιηθεί η ατιμωρησία, καθώς το 93% όσων κατηγορήθηκαν για διαφθορά αποφυλακίστηκαν, ενώ στο απερχόμενο κοινοβούλιο οι 68 από τους 128 βουλευτές ελέγχονται για αξιόποινες πράξεις (ρουσφέτια και δωροληψίες, ακόμα και για δολοφονίες). Προς το παρόν, τη στήριξή του στο συνασπισμό της Κάστρο έχει εκφράσει ο στρατός, ενώ η αμερικάνικη πρεσβεία ζητά για ευνόητους λόγους «διάλογο και αποχή από τη βία και την προκλητική ρητορική».