Στην Ελλάδα, η υγεία των πολιτών (και των τουριστών) της χώρας είναι πάνω απ’ οτιδήποτε άλλο. Αυτό είναι το λιτό, απλό και ευθύ μήνυμα του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο πριν από λίγες ημέρες λάνσαρε ένα πολύ ωραίο και ευσύνοπτο Σήμα Πιστοποίησης το οποίο φέρει τον τίτλο «Health First» («Πρώτα η Υγεία») και το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις όσων τουριστικών καταλυμάτων λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.

Στο έμβλημα βλέπουμε τον Ιπποκράτη σε κατατομή, με τον Πατέρα της Σύγχρονης Ιατρικής να κοιτάζει προς το γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες όνομά του. Πίσω του αναγράφεται: «SAFE SINCE 460 BC» που σημαίνει ότι η χώρα είναι «ασφαλής από το 460 π.Χ.», δηλαδή από το έτος γέννησης του Ιπποκράτη.

Όπως λέει και το Wikipedia, «ο Ιπποκράτης είναι ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής που κατόρθωσε να την απαλλάξει από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις, τις δαιμονολογίες και τις δεισιδαιμονίες της εποχής». Η κυβέρνηση, το υπουργείο Τουρισμού και οι λοιποί σύγχρονοι, απευθείας απόγονοι του Περικλή και των τόσων άλλων μεγάλων αρχαίων Ελλήνων, σωστά επέλεξαν να αναπαραγάγουν αυτό το μήνυμα υπεράσπισης του ορθολογισμού, με μοναδική εξαίρεση το γεγονός ότι οι ίδιοι, και στην περίπτωση φυσικά της πανδημίας του κορονοϊού, δεν λειτούργησαν διόλου απαλλαγμένοι από τη μεταφυσική και τις προκαταλήψεις.
Ενδεικτικά αξίζει να θυμηθούμε από τα επιτελεία των Ελλήνων ειδικών στην καρδιά του υγειονομικού τομέα και της πανδημικής κρίσης, την Καθηγήτρια κα Ελένη Γιαμαρέλλου, Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο, με πολλούς τίτλους και τιμές στο βιογραφικό της: «Καθηγήτρια Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α. (1997-σήμερα), έχει διατελέσει Διευθύντρια της νεοϊδρυθείσας Δ΄ Παθολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο (1997-2003), μετεγκατάσταση στο Νοσοκομείο ‘‘ΑΤΤΙΚΟΝ’’ (2003-2009), καθώς και Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας από το 1996. Διδάσκει τα πεδία της Νοσολογίας-Παθολογίας και τις Λοιμώξεις επί 40 έτη καθώς και Εισαγωγή διδασκαλίας των Λοιμώξεων στους 3μηνίτες φοιτητές Παθολογίας του ΕΚΠΑ με διαδραστικό σύστημα (interactive) για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Η πρωτοπόρος ιατρός μάλιστα έχει τιμηθεί στο 19ο Συνέδριο (2015) της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας με το 19ο Ιπποκράτειο Βραβείο, το οποίο απονέμεται σε διακεκριμένους Παθολόγους ή συναφών ειδικοτήτων ιατρούς, διεθνούς εμβέλειας.
Τους προηγούμενους μήνες, συχνά στις τηλεοράσεις μας, η ιατρός κήρυττε πως «από τη θεία κοινωνία δεν μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο», συμπληρώνοντας με επιστημονικό σκεπτικό πως «Η Θεία Κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη Θεία Κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι Σώμα και Αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κλπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο».

Συμπληρώνοντας πανηγυρικά 2.480 χρόνια ασφάλειας στον τομέα της υγείας (δηλαδή αυτομάτως από τη στιγμή που γεννήθηκε ο Ιπποκράτης, και πριν γράψει καν την πρώτη του συνταγή για να ιατρέψει τον πρώτο του ασθενή), η χώρα είναι έτοιμη να γράψει και να προσθέσει νέες λαμπρές σελίδες ιστορίας, πάντα με τη χρυσή πένα του ορθολογισμού.