Οργή του λαού στα κατεχόμενα – Καταγγελία της αμερικανικής η πολιτικής από την Παλαιστινιακή Αρχή

Η απόφαση των ΗΠΑ στις 18/11 να αναγνωρίσουν ως «νόμιμους» τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, πυροδότησε αντιδράσεις εντός και εκτός Παλαιστίνης και ιδιαίτερα στο εύφλεκτο περιβάλλον της Μέσης Ανατολής. Τροφοδοτεί ταυτόχρονα τις επικίνδυνες φιλοδοξίες του Νετανιάχου για πιθανή προσάρτηση των περισσότερων παλαιστινιακών εδαφών, με την κάλυψη πάντα των ΗΠΑ.
Η κίνηση των ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες αποφάσεις κατά των Παλαιστινίων, όπως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσας» του Ισραήλ, η εκεί μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ κ.ά. Επιδιώκει να λειτουργήσει ως “τονωτική ένεση” στην εξασθενημένη εικόνα των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, μετά τις εξελίξεις στην Συρία και την απώλεια των συμμαχικών ερεισμάτων στο κούρδικο στοιχείο της Συρίας και όχι μόνο. Σε αυτή την επιδίωξη εντάσσεται και η αιφνιδιαστική επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου Πενς στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν και η συνάντησή του με τον πρόεδρο των κούρδων Μπαρζανί. Η ξαφνική επίσκεψη Πενς έγινε σε μια περίοδο που ο ρόλος των Κούρδων στην ευρύτερη περιοχή μεταβάλλεται, με φόντο και τα παζάρια για τη μεταπολεμική Συρία, αλλά και ενώ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ εντείνονται.
Εν τω μεταξύ η Σαουδική Αραβία απέρριψε την ανακοίνωση των ΗΠΑ περί «νομιμότητας» των εβραϊκών εποικισμών ως «ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο» και ως «σαφή παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ». Σε ανάλογη αντίδραση προχώρησε και ο Αραβικός Σύνδεσμος, σε έκτακτη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών. Παράλληλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε μία συμβολική κίνηση κυκλοφόρησαν γραμματόσημα με την Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».
«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντικαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο με τον νόμο της ζούγκλας», επισήμανε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), καταδικάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ. Ακολούθησε ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής, που κάλεσε το λαό σε αντίσταση και κινητοποιήσεις «για την ανατροπή της συνωμοσίας των ΗΠΑ». Ζήτησε επίσης την «ενίσχυση του παλαιστινιακού εσωτερικού μετώπου και της λαϊκής αντίστασης για την αντιμετώπιση των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης για εξάλειψη του παλαιστινιακού αγώνα».
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Δυτική Όχθη ενάντια στην πρόσφατη διακήρυξη των ΗΠΑ που αναγνωρίζει τους ισραηλινούς εποικισμούς ως συμβατούς με το Διεθνές Δίκαιο. Σε Ραμάλα, Ναμπλούς, Τουλκάρμ, Βηθλεέμ και Χεβρώνα, οι Παλαιστίνιοι συμμετείχαν μαζικά σ’ αυτήν τη «μέρα οργής», καίγοντας αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες. Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων έγιναν ομιλίες για τον αντίκτυπο της αμερικανικής απόφασης και την ανάγκη να την αντιπαλέψουν σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Στο Ισραήλ, εν τω μεταξύ, οι ενδοαστικές κόντρες οξύνονται, μετά και από την παραδοχή του επικεφαλής του «γαλανόλευκου» μπλοκ, στρατηγού ε.α. Μπένι Γκαντς, πως απέτυχε να αξιοποιήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που είχε πάρει από τον Πρόεδρο Ρίβλιν. Ο Γκαντς παρέδωσε έτσι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο, κάνοντας πλέον ορατό το ενδεχόμενο νέων, τρίτων κατά σειρά, πρόωρων βουλευτικών εκλογών το αργότερο έως τον Φλεβάρη του 2020. Το «μπαλάκι» πηγαίνει στο ισραηλινό Κοινοβούλιο και εάν δεν καρποφορήσουν ούτε αυτές οι προσπάθειες για νέα κυβέρνηση, τότε το Ισραήλ μπαίνει σε «αχαρτογράφητα νερά», καθώς για πρώτη φορά στην Ιστορία του για τρεις διαδοχικές φορές θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα, παραπέμπεται σε δίκη με τις κατηγορίες της απιστίας, της δωροδοκίας, απάτης και παρακώλυσης της Δικαιοσύνης ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα του Ισραήλ, σε μια ιδιαίτερα ρευστή -πολιτικά- περίοδο.
Η εσωτερική πολιτική κρίση δεν εμπόδισε το Ισραήλ να εξαπολύσει νέους δολοφονικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και σε θέσεις του συριακού στρατού κοντά στη Δαμασκό. «Φρένο» σε αυτή τη βαρβαρότητα της ισραηλινής πολεμικής μηχανής, που μέσα σε 2,5 μέρες προκάλεσε τουλάχιστον 34 νεκρούς, πάνω από 300 τραυματίες, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά, επιχειρεί να βάλει, προσωρινά, ακόμη μία εύθραυστη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Αιγύπτου. Οι όροι για την επίτευξή της δεν ανακοινώθηκαν επίσημα και από τις δύο πλευρές. Ο εκπρόσωπος της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Γάζα, Ζιάντ αλ Νακχάλαχ, είπε πως η παύση πυρός συμφωνήθηκε υπό τρεις προϋποθέσεις: Να σταματήσει το Ισραήλ τις δολοφονίες μελών της οργάνωσης και τα πυρά στους διαδηλωτές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στα σύνορα με το Ισραήλ και να χαλαρώσει το ασφυκτικό ισραηλινό εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, που διαρκεί εδώ και μία 12ετία, στραγγαλίζοντας οικονομικά δύο εκατομμύρια Παλαιστινίων.