Την ώρα που οι τιμές βασικών αγαθών «εκτοξεύτηκαν» και πλήθος αστών δημοσιολόγων μιλούν για επερχόμενη επισιτιστική κρίση, τόσο με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και γενικότερα λόγω της πανδημίας και των απανωτών lockdown, οι δισεκατομμυριούχοι του κλάδου των τροφίμων έγινα ακόμα πιο… δισεκατομμυριούχοι αυξάνοντας τις περιουσίες τους κατά 453 δισ. δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η οργάνωση Oxfam, με αφορμή τη νέα συνάντηση της παγκόσμιας επιχειρηματικής ελίτ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές των τροφίμων παγκοσμίως συνέβαλαν στη δημιουργία «62 νέων δισεκατομμυριούχων στα τρόφιμα» σε μόλις 24 μήνες.

Η πανδημία, η οποία ευνόησε κυρίως την έκρηξη των τιμών των μετοχών εταιριών του τομέα της τεχνολογίας, δημιουργούσε έναν νέο δισεκατομμυριούχο κάθε 30 ώρες, με αποτέλεσμα οι πολύ πλούσιοι να είναι σήμερα 537, αναφέρει η Oxfam, που βασίζεται σε δημοσιεύματα του περιοδικού Forbes.
Για παράδειγμα, η Cargill, από τους μεγαλύτερους εμπόρους τροφίμων στον κόσμο, μετρά πλέον 12 μέλη της οικογένειάς της ως δισεκατομμυριούχους, από οκτώ που ήταν πριν την πανδημία. Η οικογένεια Cargill, μαζί με άλλες τρεις εταιρίες, ελέγχει το 70% της παγκόσμιας αγροτικής αγοράς.

Οι τιμές στα τρόφιμα, οι οποίες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περισσότερο από 30% το 2021, είναι πιθανό να οδηγήσουν τη φετινή χρονιά πάνω από 263 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε ακραία φτώχεια απ’ ότι πριν την πανδημία. Αυτό σημαίνει ό,τι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα θα αυξηθεί σε 860 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2022.
Δεν είναι όμως μόνο οι δισεκατομμυριούχοι του κλάδου των τροφίμων παγκοσμίως που έγιναν πλουσιότεροι. Γενικότερα η παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ αύξησε τα κέρδη και την περιουσία της εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.
Ενώ οι λαοί δεινοπαθούσαν με τα απανωτά lockdowns, τις απαγορεύσεις, την καταστολή και τα πρόστιμα, οι επιχειρηματικές ελίτ θησαύριζαν στις πλάτες τους.