Μία από τις συνέπειες που περίτρανα ανέδειξε η τελευταία κακοκαιρία ήταν η εγκατάλειψη, τη δύσκολη ώρα, από τις ιδιωτικές εταιρείες του κοινωφελούς έργου, το οποίο τους εκχώρησε το δημόσιο με αδρή αμοιβή. Από τον ΔΕΔΔΗΕ έως την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ οι «καλοοργανωμένες», οι «άμεσης επέμβασης», οι «χωρίς γραφειοκρατία» ιδιωτικές εταιρείες παράτησαν τον λαό στο έλεος της κακοκαιρίας.
Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αναγνωρίζοντας αυτά τα «θετικά», αποφάσισε να ξεπουλήσει ένα ακόμα δημόσιο αγαθό στους ιδιώτες. Αυτό του νερού με την εκχώρηση σε αυτούς του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αττικής.

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και τους ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Ο διαγωνισμός με προϋπολογισμό ύψους 291 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που βρίσκονται εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.).

Από αυτόν τον διαγωνισμό όμως το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών απέκλεισε την εταιρεία με τα σοβαρότερα προσόντα για τη δουλειά. …Δεν φρόντισε να ρυθμίσει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε την ώρα της προκήρυξής του, που έγινε πριν λίγες μέρες, να είναι σε θέση να συμμετέχει και η ΕΥΔΑΠ! Η κυβέρνηση μάλιστα, δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι (ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ & ΤΕΡΝΑ ΑΕ, ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ) οπότε διασφαλίστηκε ο απαιτούμενος ανταγωνισμός! Κάνοντας για μια ακόμα φορά, έτσι, ξεκάθαρη την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκλείσει εκ προοιμίου κάθε ενδεχόμενο δημόσια εταιρεία να αναλάβει το υδροδοτικό σύστημα.

Η ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ δεν σημαίνει μόνο το χάρισμα ενός ακόμα νευραλγικού τομέα της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες. Σημαίνει και εξασφάλιση σίγουρων κερδών στον ιδιώτη που θα το εκμεταλλευτεί μιας και το ΕΥΣ είναι μονοπώλιο. Παράλληλα σημαίνει και αύξηση τιμών στο νερό σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς και τις ανάγκες αύξησης των κερδών της εταιρείας εκμετάλλευσης (όπως άλλωστε έχει συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης κοινωφελών επιχειρήσεων). Ενώ είναι απολύτως σίγουρο, μετά απʼ όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει περάσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, τι αναμένει με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας τους περίπου 200 ειδικευμένους εργαζομένους και το εργασιακό μέλλον τους.