Η έντονη προεκλογική δραστηριότητα, αλλά και η προηγούμενη σταθερή παρουσία και δράση των οργανώσεων στην περιοχή Ηπείρου -Κέρκυρας-Δυτικής Ελλάδας είχε και ένα θετικό εκλογικό αποτύπωμα

Με ζήλο και αυταπάρνηση κινήθηκαν προεκλογικά οι σύντροφοι και οι νεολαίοι των κομματικών οργανώσεων του Μ-Λ ΚΚΕ στις πόλεις και τα χωριά της Ηπείρου, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, μέχρι και το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.

Αυτό είχε και σαν αποτέλεσμα ένα θετικό αποτύπωμα σε ψήφους (Θεσπρωτία 178-0,60%, Γιάννενα 340-0,36%, Άρτα 90-0,20%, Πρέβεζα 83-0,22%, Κέρκυρα 178-0,33, Λευκάδα 48- 0,33, Αιτωλοακαρνανία 271-0,20%), αυξάνοντας αισθητά τα προηγούμενα εκλογικά τους ποσοστά.

Με προκηρύξεις, αφίσες, αεροπανό, με την παρουσία σε ΜΜΕ, αλλά κυρίως με συζητήσεις και παρεμβάσεις σε μαζικούς χώρους (λαϊκές αγορές, καταστήματα, καφετέριες, καφενεία, πλατείες, πεζόδρομους) και με εκδηλώσεις- συζητήσεις στα Γιάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Άρτα, τους Φιλιάτες και σε χωριά, έγινε προσπάθεια να διαδοθούν όσο το δυνατόν πιο πλατιά οι θέσεις του κόμματός μας: Για την πολιτική – οικονομική εξάρτηση της χώρας μας, για τις συνέπειες που πληρώνει ο λαός μας τα 40 αυτά χρόνια από την ένταξη στην ΕΟΚ-ΕΕ, για την αδιέξοδη πορεία του τόπου μέσα στα δεσμά του ΕΟΚικού κατασκευάσματος που τρίζει επικίνδυνα λόγω των αντιλαϊκών του πολιτικών.

Οι σύντροφοι υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους σ’ αυτήν τη δύσκολη από πολλές απόψεις πολιτική εκλογική μάχη και αντιπαρατέθηκαν τόσο με δεξιές αντιλήψεις του τύπου «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω» ή αλλιώς «μένω Ευρώπη», αλλά δυστυχώς και με τη διαλυτική αντίληψη τύπου «αποχής» που διαχωρίζει τα αστικά κοινοβούλια σε «καλά» που συμμετέχουμε και σε «κακά» από τα οποία απέχουμε.

Ιδιαίτερα κρίσιμη και χρήσιμη αποδείχτηκε η πιο συγκεκριμένη, ξεχωριστή συζήτηση με κάθε εργαζόμενο και νεολαίο, καθώς και το μοίρασμα του αγωνιστικού ψηφοδελτίου του κόμματος τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές, σε σημείο κάποιες φορές να μας το ζητούν συναγωνιστές και άλλοι εργαζόμενοι.

Πέρα όμως από εκλογικά αποτελέσματα και το ότι έγιναν γνωστές οι θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ, το πιο σημαντικό είναι ότι ενισχύθηκαν οι δεσμοί με τον κόσμο της εργασίας και της βιοπάλης. Ανανεώθηκαν παλιές σχέ­σεις και προέκυψαν νέες επαφές με εργαζόμενους και νεολαίους.

Μια μόνιμη, επίπονη και δύσκολη διαδικασία που επιταχύνεται σε περιόδους ανόδου του «πολιτικού θερμομέτρου», όπως σε προεκλογικές περιόδους, αλλά που δεν σταματά ποτέ μέσα στην ταξική πάλη. Και εδώ κρίνεται η συνέπεια.

Γιατί όλα αυτά δεν προέκυψαν σαν αποτέλεσμα μόνον της προεκλογικής δραστηριότητας, αλλά από τη διαρκή, σταθερή και πλούσια παρουσία των οργανώσεων και των συντρόφων στην περιοχή, στα προβλήματα και στους αγώνες, στους συλλόγους, στα σωματεία και στις κινητοποιήσεις, με τις παρατάξεις, με τις εκδηλώσεις στον πολιτιστικό χώρο της «Σφήνας» και αλλού, με τη συζήτηση, την προκήρυξη, την εφημερίδα και την οικονομική δουλειά.

Έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε εκλογικές αυταπάτες, ούτε «πήραν τα μυαλά μας αέρα», αφού, όπως και στις διακηρύξεις μας έχουμε αναφέρει, οι κάθε εκλογές είναι ένα απλό στιγμιότυπο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης και αποτυπώνουν το επίπεδο πολιτικής συνείδησης και οργάνωσης της εργατικής τάξης και τους ταξικούς συσχετισμούς που στη συγκεκριμένη περίοδο είναι και καθίστανται αφάνταστα δυσμενείς για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Το ζητούμενο είναι τα όποια οφέλη προκύπτουν από την εκλογική μάχη, η ευρύτερη διάδοση του πολιτικού μηνύματος του Μ-Λ ΚΚΕ, οι δεσμοί και οι σχέσεις με έναν κόσμο, να αποτελέσουν ευκαιρία για την ενίσχυση των γραμμών της οργάνωσης, στην κατεύθυνση ανασύνταξης και ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος και αναζωογόνησης του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Προεκλογική εξόρμηση

Μακεδονία και Θράκη

Με ιδιαίτερη ένταση πραγματοποιήθηκε η προεκλογική παρέμβαση του κόμματος στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι σύντροφοι των οργανώσεων της βόρειας Ελλάδας και οι φίλοι του κόμματος έδωσαν τη μάχη για να διαδοθεί όσο πιο πλατιά γίνεται το αγωνιστικό μήνυμα του Μ-Λ ΚΚΕ. Στην πορεία της προεκλογικής παρέμβασης πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη, στις λαϊκές, σε Άνω και Κάτω Τούμπα, στη Βούλγαρη, στους Αμπελόκηπους, στην Πλατεία Αριστοτέλους και αλλού. Με την ίδια ένταση και στη Χαλκιδική και τις γύρω περιοχές, στην Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και την Κομοτηνή, την Καβάλα και τη Δράμα, το Κιλκίς και τις Σέρρες, τη Βέροια και την Κατερίνη. Αναρτήθηκε το κοκκινοκίτρινο χαρτόνι και μοιράστηκαν χιλιάδες προκηρύξεις.

Σημαντική συμβολή στη διάδοση των θέσεων του κόμματος είχαν και οι συνεντεύξεις που παραχώρησαν σύντροφοι σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα. Η δραστηριότητα που αναπτύχθηκε κορυφώθηκε με τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Βέροια και Θεσσαλονίκη. Με την ίδια διάθεση πλέον προετοιμάζονται οι οργανώσεις της βόρειας Ελλάδας, οι σύντροφοι και οι φίλοι του κόμματος για να μπουν στη μάχη των εθνικών εκλογών.

Ημαθία

Σ’ όλη την προεκλογική περίοδο η Κομματική Οργάνωση στην Ημαθία κινήθηκε με ρυθμούς ανεβασμένους και με ποικίλους τρόπους προσπάθησε να αναδείξει το σύνθημα του κόμματος για τις Ευρωεκλογές “ Έξω η Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ”.
Την εβδομάδα πριν από τις εκλογές στις 26 Μάη, οι σύντροφοι στην Ημαθία συνέχισαν με ένταση τον προεκλογικό αγώνα, ώστε το πολιτικό μήνυμα του κόμματος να φτάσει σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι του ημαθιώτικου λαού.
Με την κεντρική εκδήλωση-συζήτηση το Σάββατο 18 Μάη σε κεντρικό ΚΑΦΕ της πόλης της Βέροιας, στην οποία το παρών έδωσαν αρκετά άτομα, με συνεχείς αφισοκολλήσεις σε κάθε σημείο των τριών αστικών κέντρων της περιοχής και με διανομή υλικού, δόθηκε η μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Και την ημέρα των εκλογών οι σύντροφοι πραγματοποίησαν επισκέψεις στα εκλογικά κέντρα για να ελέγξουν την επάρκεια σε ψηφοδέλτια του κόμματος, αλλά και τυχόν παρατυπίες.
Τα αποτελέσματα στην περιοχή, οι περισσότεροι ψήφοι σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις (208 ψήφοι, μεγάλο αριθμό των οποίων γνωρίζουμε από πού προήλθαν) και μάλιστα στο πλαίσιο ενός αρνητικού πολιτικού περιβάλλοντος, έδειξαν και για την περιοχή τις δυνατότητες πλατύτερης απήχησης του Μ-Λ ΚΚΕ και την, σε ένα βαθμό μεγαλύτερο από πριν, σταθεροποίηση και ανάπτυξη της πολιτικής και εκλογικής επιρροής του, αλλά και το βάθεμα των δεσμών με ένα τμήμα εργαζόμενων. Η παρουσία του Μ-Λ ΚΚΕ στην περιοχή της Ημαθίας έγινε ευρύτερα γνωστή.
Η προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών βρίσκει τους συντρόφους ακόμη πιο έτοιμους και δυνατούς να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που ορθώνονται, μάχιμους μπροστά στην εξέλιξη των δεύτερων σε σύντομο διάστημα εκλογών, αποφασισμένους να συνεχίσουν δίχως διακοπή την πολιτική τους δράση και τη διάδοση των θέσεων του κόμματος.

Φθιώτιδα

Ανταποκρινόμενοι σε μεγάλο βαθμό στο κάλεσμα του Μ-Λ ΚΚΕ, η κομματική οργάνωση Φθιώτιδας δραστηριοποιήθηκε προεκλογικά έντονα για τη διάδοση των θέσεων του κόμματος. Από τις πρώτες μέρες έγινε ανάρτηση των κομματικών αφισών σε κεντρικά σημεία της Λαμίας και περιφερειακά σε κόμβους και δρόμους όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση, δραστηριότητα που διατηρήθηκε καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο.

Στην πλατεία Πάρκου στήθηκε ταμπλό με κομματικές αφίσες και τραπεζάκι όπου εκτέθηκε το ψηφοδέλτιο, ο Λαϊκός Δρόμος και κομματικές εκδόσεις. Με σημείο αναφοράς τη θέση μας αυτή διακινήθηκε και η εκλογική προκήρυξη του κόμματος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην προεκλογική καμπάνια δόθηκε στην αποστολή μηνυμάτων (ανακοινώσεων, βίντεο, ηχητικών σποτ) στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όχι μόνο της Φθιώτιδας, αλλά και των υπόλοιπων νομών της Στερεάς Ελλάδας, καθώς επίσης και στη ζωντανή ενημέρωση του Blog Αριστερά στη Φθιώτιδα και της σελίδας του στο Facebook, με υλικό από το κομματικό site και τον Prologo. Μέσα στο γενικότερο κλίμα αντιδημοκρατικού αποκλεισμού που αντιμετωπίζει το Μ-Λ ΚΚΕ, δεν καταφέραμε να μιλήσει εκπρόσωπος του κόμματος στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σε μια εποικοδομητική συζήτηση με συναγωνιστές και φίλους αναπτύχθηκαν οι θέσεις του κόμματος για τις ευρωεκλογές και έγινε ένας πλούσιος διάλογος πάνω σε πολλά από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον αριστερό και δημοκρατικό κόσμο.