Την ώρα που ο λαός μας για μια δεκαετία τουλάχιστον ζει και στενάζει κάτω από μία παρατεταμένη οικονομική και πρόσφατα υγειονομική κρίση, έχοντας χάσει το 60% των εισοδημάτων του, το τραπεζικό κατεστημένο συνεχίζει τα κερδοσκοπικά του παιγνίδια, με αποτέλεσμα νέα κραχ, οι συνέπειες των οποίων φορτώνονται με κάθε βεβαιότητα αργά ή γρήγορα στις λαϊκές πλάτες.

Το νέο τραπεζικό κραχ με το ιστορικό χαμηλό των 251,78 μονάδων που έφτασε ο τραπεζικός δείκτης στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, ξεκίνησε από την Τράπεζα Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα από την πρόταση που κατέθεσαν οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας, Τζ. Πόλσον (9,3%), Αρ. Μυστακίδης (5,6%) και το αμερικανικό fund Bienville (5,5%) για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. €, σε συνδυασμό με το ζήτημα καταβολής των τόκων (165 εκατ. €) από τα CoCos (μετατροπή των ομολόγων του δημοσίου -ύψους 2,040 δισ.€- σε μετοχές), καταβαράθρωσαν τη μετοχή της τράπεζας. Παράλληλα οι τρεις μέτοχοι ζητούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου την οποία θα καλύψουν αυξάνοντας δήθεν σημαντικά τα ποσοστά τους. Πρόκειται για μία πάγια τακτική των αρπακτικών της χρηματοπιστωτικής αγοράς (ο δισεκατομμυριούχος Πόλσον διαχειρίζεται hedge fund με κεφάλαια 8,7 δισ. δολαρίων), προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους τον απόλυτο έλεγχο της τράπεζας. Εκεί έγκειται και η όλη συμπαιγνία με τους άλλους τραπεζίτες που επιδιώκουν, μετά την πυροδότηση ενός κύματος έντονων ρευστοποιήσεων, την αλλαγή τοπίου στο «ελληνικό» τραπεζικό κατεστημένο, δηλαδή της καρδιάς της καπιταλιστικής οικονομίας, εκβιάζοντας στη συνέχεια την κυβέρνηση για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. Προπομπός για τα σχέδια των τραπεζιτών αποτελεί η ανακοίνωση της Πειραιώς ότι: «Η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί τις συνθήκες στις αγορές κεφαλαίου με στόχο να εντοπίσει το κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας για μία έκδοση ομολόγου στο πλαίσιο του πλάνου κεφαλαιακής της ενίσχυσης». Και ναι μεν η κυβέρνηση δεν δέχθηκε την πρόταση, ωστόσο δρομολογεί την αλλαγή του νομικού πλαισίου έτσι ώστε το ΤΧΣ να συμμετέχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ήδη, από την αρχή του χρόνου οι «συστημικές» τράπεζες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, προκειμένου να αποκτήσουν με εξωφρενικά χαμηλές τιμές τα περιπόθητα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια. Ήδη, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καταγράφει απώλειες 68,27%, της Τράπεζας Πειραιώς 72,24%, της Eurobank 66,31% και της Alpha Bank 74,93%. Παράλληλα, στο ίδιο χρονικά διάστημα, ο τραπεζικός δείκτης έχει καταγράψει απώλειες της τάξεως του 68,7%. Σημειώνουμε πως το κύμα ρευστοποιήσεων πέρασε και σε άλλους κλάδους, όπως αυτός των κατασκευών, με την μετοχή του Ελλάκτωρ στο 6,14%, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 2,23%, της Ιντρακάτ στο 5,47%%, και της Άβαξ στο 3,02%. Χωρίς αμφιβολία το δεύτερο κύμα πανδημίας επιτείνει το «επενδυτικό ενδιαφέρον» σε τίτλους και κλάδους που μπορούν να έχουν θετικές εξελίξεις στο ενδεχόμενο νέων εξελίξεων (μεταβίβαση «κουρεμένων» δανείων, «κόκκινα» δάνεια κ.ά.), όπως ακριβώς πρόκειται να συμβεί με την ψήφιση του Πτωχευτικού Κώδικα. Σαν παράδειγμα φέρνουμε τον Όμιλο Libra του Γ. Λογοθέτη (ναυτιλιακά, ξενοδοχεία, τραπεζες) ο οποίος από καιρό ερχόταν σε συνεννόηση με τους πλοιοκτήτες για τη μεταβίβαση των «κουρεμένων» σε εξευτελιστικό βαθμό θαλασσοδανείων τους (τα οποία αφέθηκαν τεχνηέντως να «κοκκινίσουν») από την Τράπεζα Πειραιώς, τα οποία στη συνέχεια θα τους τα ξαναπουλούσε σε πολύ μικρότερες τιμές αποκομίζοντας και ο ίδιος τεράστια κέρδη. Βεβαιότατα στην κομπίνα ήταν και η Τράπεζα Πειραιώς, υλοποιώντας τα όσα είχαν προσυµφωνηθεί από τις δύο πλευρές. Έτσι, και οι χρεωμένοι εφοπλιστές θα ξοφλούσαν μπιρ παρά τα τεράστια χρέη τους και η Τράπεζα Πειραιώς θα τακτοποιούσε το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιό της και ο Όμιλος Λογοθέτη θα έβγαζε κέρδη εκ του μηδενός.

★★★

Η ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα έδωσε διέξοδο σε όλες αυτές τις κομπίνες (πιθανότατα εν γνώσει της κυβέρνησης) και βασικά στο ξεπούλημα των «κόκκινων» δανείων και των ληξιπροθέσμων οφειλών στα διάφορα κοράκια που καραδοκούν.

Σημειώνουμε πως τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν πωληθεί σε funds τα τελευταία δύο χρόνια από τις τράπεζες και τα οποία ανέρχονται γύρω στα 80 δισ.€. Μάλιστα, ο συνολικός όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αναλάβουν οι εταιρείες διαχείρισης τους επόμενους μήνες αναμένεται να αυξηθεί γεωμετρικά ενόψει των κινήσεων για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και λόγω της πανδημίας και το κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) που έχουν ανατεθεί στις εταιρείες διαχείρισης.

Η Τράπεζας Πειραιώς για την ανάθεση της διαχείρισης ολόκληρου του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων που έχει στον ισολογισμό της, συνολικού ύψους 27 δισ., έχει συστήσει με τον σουηδικό όμιλο Intrum κοινή εταιρεία διαχείρισης με ανάλογη λειτουργία της κομπίνας, όπως αυτής του Ομίλου Λογοθέτη. Το ίδιο κάνει και η Eurobank με τη θυγατρική της Pimco για την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους περίπου 10 δισ.€. Σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες πώλησης ή τιτλοποίησης μεγάλων χαρτοφυλακίων δανείων, τα οποία στη συνέχεια θα ανατεθούν σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης, αναμένεται να προχωρήσουν τόσο η Alpha Bank όσο και η Εθνική Τράπεζα.

Γίνεται φανερό πως τα ξένα funds που καθοδηγούν τις «ελληνικές» τράπεζες στοχεύουν στην προοπτική της ανακεφαλαιοποίησης, ενόψει των παραπάνω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ανακεφαλαιοποιήσεις τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις οποίες με κάθε βεβαιότητα θα πληρώσει και πάλι ο λαός μας. Η ανακοίνωση του ΤΧΣ ότι: «…παραμένει επικεντρωμένο στον θεσμικό του ρόλο, δηλ. την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος συμβάλλοντας στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και στη διευκόλυνση της μετάβασης των συστημικών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα», δίνει την απάντηση των κυβερνητικών προθέσεων.