Με ένα νέο νόμο που πριμοδοτεί τα ιδιωτικά κεφάλαια στην υγεία, βάζει φραγμούς στην δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία και ενισχύει την διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης έρχεται να επικυρώσει για άλλη μία φορά το «ενδιαφέρον» του για τη δημόσια υγεία του λαού.

Τι φέρνει ο νέος νόμος

Απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Σε μία περίοδο που χιλιάδες χειρουργεία αναβάλλονται λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και της μετατροπής των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου, το Υπουργείο Υγείας όχι απλά δεν παίρνει μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται χειρουργεία όπως και θεραπείες χωρίς τεράστιες αναμονές, αλλά αντιθέτως εκμε­ταλλεύεται αυτή την κατάσταση για να θε­σμοθετήσει απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι όποιος έχει λεφτά θα χειρουργείται άμεσα, όποιος δεν έχει θα περιμένει στις λίστες αναμονής.

Καθιέρωση του θεσμού του «προσωπικού γιατρού» στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο θεσμός αυτός δεν έρχεται να ενισχύσει τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας αλλά να βάλει φραγμό στην πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία και τις αναγκαίες εξετάσεις και θεραπείες. Έρχεται με άλλα λόγια να επιτελέσει το ρόλο του «κόφτη», εφόσον ο ασθενής δεν θα μπορεί να πηγαίνει κατευθείαν σε δημόσιο νοσοκομείο εάν προηγουμένως δεν έχει λάβει παραπεμπτικό από τον «προσωπικό γιατρό».

Εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους, ο έλεγχος των οποίων θα γίνεται όχι από κρατικούς φορείς αλλά από ιδιωτικές εταιρείες. Εισάγεται η έννοια της αξιολόγησης στο σύστημα υγείας που θα συνδέει την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας με τη χρηματοδότηση, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει τις μεγάλες κλινικές, όχι μόνο έναντι του δημόσιου τομέα αλλά και των μικρών διαγνωστικών κέντρων. Η χρήση όρων όπως «ο έλεγχος ποιοτικών κριτηρίων» καθώς και η «ορθολογική χρήση των δαπανών» όχι απλά δεν σηματοδοτούν κάτι θετικό για τη δημόσια υγεία αλλά αντιθέτως προμηνύουν νέες περικοπές και διάλυση του ΕΣΥ και μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε φορέα που θα λειτουργεί με όρους ιδιωτικής ασφάλισης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε χώρες που εφαρμόζεται αυτή η πρακτική, όπως η Αμερική, κλινικές -προκειμένου να παρουσιάσουν υψηλούς ποιοτικούς δείκτες- αποκλείουν από τη νοσηλεία ασθενείς υψηλού κινδύνου, ώστε να μην εμφανίσουν μεγάλα ποσοστά θνητότητας, εφόσον και αυτά συνιστούν ποιοτικό κριτήριο…

Είσοδος ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ οι οποίοι θα καλύπτουν κενά σε ένα ή περισσότερα νοσοκομεία, με ολιγόωρες βάρδιες. Αυτό το μέτρο αφενός εισάγει νέες ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ, αφετέρου, επιβεβαιώνει την άρνηση Υπουργείου Υγείας και κυβέρνησης να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που καταγράφονται σε όλη τη χώρα. Κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα οποία μαζί με τις τραγικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και υποδομές, συνιστούν έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού.

Αυτές είναι κάποιες από τις διατάξεις του νέου νόμου που κάνουν ξεκάθαρη την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας για σταδιακή υποβάθμιση -μέχρι την οριστική κατάργηση- της δημόσιας δωρεάν παρεχόμενης υγείας, για περαιτέρω φραγμούς και αποκλεισμούς από αυτήν, με στόχο την ενίσχυση των ιδιωτικών κεφαλαίων στην υγεία, την λειτουργία του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τελικά την μετατροπή της περίθαλψης σε εμπόρευμα για τους «έχοντες».

Δύο χρόνια πανδημίας, η παρακαταθήκη που αφήνει η πολιτική διαχείρισή της από τους κυβερνώντες είναι η διάλυση του ΕΣΥ μαζί με μία σειρά κατασταλτικών, αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων.

Και αν σήμερα, δύο χρόνια μετά, είναι αναμφισβήτητο πλέον δεδομένο ότι η έλλειψη ΜΕΘ, προσωπικού και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού αποτέλεσε παράγοντα σημαντικής αύξησης των ποσοστών θνητότητας από covid αλλά και άλλες νόσους, αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Υγείας να νομοθετούν την περαιτέρω υποχρηματοδότηση και διάλυση του ΕΣΥ. Σε τίποτα δεν τους εμποδίζει να κρατάνε σε ομηρία χιλιάδες υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από τα κενά και το υπάρχον προσωπικό δουλεύει σε εξοντωτικές συνθήκες, με τραγικές βέβαια συνέπειες για τους ασθενείς που νοσηλεύονται. Σε τίποτα δεν τους εμποδίζει, αυτούς που ευθύνονται για χιλιάδες νεκρούς, εφαρμόζοντας μία εγκληματική για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πολιτική, αυτούς που σε συνθήκες πανδημίας υποχρηματοδότησαν το ΕΣΥ και απέλυσαν γιατρούς και νοσηλευτές, να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας εγκαλούν για έλλειψη ατομικής ευθύνης. Σε τίποτα δεν τους εμποδίζει να επιβάλλουν στους εργαζόμενους και το λαό να βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να μπορεί να έχει στοιχειώδη περίθαλψη χωρίς να αργοπεθαίνει στις ατελείωτες ουρές και λίστες αναμονής. Και θα συνεχίσουν ανεμπόδιστα όσο οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν οργανώνουν την αντίστασή τους απέναντι σε αυτούς που καθημερινά υποβαθμίζουν τη ζωή τους.

Η πρώτη κινητοποίηση των υγειονομικών ενάντια στο νόμο Πλεύρη που κηρύχθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ πρέπει να βρει συνέχεια, κλιμάκωση και στήριξη από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο αγώνας για δημόσια δωρεάν υγεία, για ενίσχυση του ΕΣΥ, για άμεση άρση των αναστολών και επιστροφή των εργαζομένων στις θέσεις τους, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης και της ασφάλισης, ενάντια στο νόμο Πλεύρη και την εντεινόμενη υποχρηματοδότηση-υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας οφείλει να γίνει αγώνας όλων των εργαζομένων.

Με απόφαση 2ης ΥΠΕ επίταξη των γιατρών…
του δημοσίου για τις ιδιωτικές κλινικές!

Η κυβέρνηση, αφαιρώντας από τους προϋ­­πολογισμούς των νοσοκομείων ζωτικούς πόρους ύψους 1,5 δισ. στα δύο χρόνια της πανδημίας, τα έχει οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση. Σε αυτό το διάστημα με νόμους, υπουργικές και διοικητικές αποφάσεις κατάφερε να επιταχύνει όσο ποτέ στο παρελθόν την πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και της πλήρους παράδοσης του χώρου της Υγείας στα αδίστακτα ιδιωτικά συμφέροντα.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου. Μπροστά στην πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης των περιστατικών, με εντολή της 2ης ΥΠΕ στέλνονται τα περιστατικά, αλλά και οι γιατροί(!) του δημόσιου νοσοκομείου στην ιδιωτική κλινική.

Όπως σημειώνει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκος «Αντί να ενισχύσουν τα νοσοκομεία των νησιών με προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές λόγω καλοκαιριού, ενισχύουν τις ιδιωτικές κλινικές με γιατρούς… αντί να επιταχθούν οι ιδιώτες γιατροί να πάνε στο νοσοκομείο της Ρόδου να προσφέρουν υπηρεσίες, επιβάλλεται στους γιατρούς του νοσοκομείου, γιατρούς του ΕΣΥ να χειρουργούν σε ιδιωτική κλινική. Δηλαδή, τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά θα προσέρχονται στα επείγοντα του νοσοκομείου και θα πηγαίνουν μαζί με τους γιατρούς στην ιδιωτική κλινική να χειρουργηθούν. Φυσικά θα πληρώνουν και αρκετά από τη τσέπη τους».

Κάθε σχόλιο περισσεύει…