Το εργατικό και λαϊκό κίνημα καλείται να δώσει τη μεγάλη μάχη υπεράσπισης του 8ωρου, απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που οι ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα παίζουν έναν υπονομευτικό ρόλο στην οργάνωση του αγώνα, πανελλαδικά και στη Θεσσαλονίκη. Η ΓΣΕΕ και αντίστοιχα το ΕΚ Θεσσαλονίκης σε πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση μετέφεραν τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 4 Μάη, για να κάνουν 5νθήμερες τις διακοπές και όχι για να οργανώσουν τον αγώνα με ξεκίνημα τον απεργιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Προφανώς, δεν κάλεσαν και σε συγκεντρώσεις.

Αντίστοιχα, η ΕΔΟΘ (ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης) στις 6 Μάη θα καταθέσει στεφάνι χωρίς όμως να καλεί σε συγκέντρωση και διαδήλωση, βάζοντας και αυτή πλάτες στην υπονόμευση του αγώνα. Την αντιπαράθεση με αυτές τις ηγεσίες δεν την βοηθά η στάση των διαφόρων δυνάμεων που αναφέρονται στην Αριστερά και προκηρύσσουν ξεχωριστές διαδηλώσεις, σε ξεχωριστές πλατείες. Ο κατακερματισμός ενισχύει τον εκφυλισμό και την απομαζικοποίηση του αγώνα.

Απέναντι στο αρνητικό φαινόμενο των τριών συγκεντρώσεων που καλούνται, ως μια αναγκαστική επιλογή το Μ-Λ ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη καλεί στη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου 10.30 π.μ.