Βάθεμα της εξάρτησης, ξεδιάντροπη υποτέλεια και ξενοδουλία
αύξηση των κινδύνων για Έλληνες στρατιωτικούς και για το λαό μας

Σε μια εποχή που κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές κόντρες της Δύσης (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) με τη Ρωσία, την Κίνα, με πολλές εστίες ανάφλεξης παγκόσμια και με ανοιχτές τις αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκαν τα δύο «Μνημόνια Συνεργασίας των υπουργείων Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ», «για την τοποθέτηση ελληνικού προσωπικού στον Στρατό των ΗΠΑ και τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και για απόσπαση/τοποθέτηση ελληνικού προσωπικού άμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ, για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών και την απόκτηση εμπειρίας σε ένα περιβάλλον πολυεθνικής διαλειτουργικότητας».

Σύμφωνα με τα Μνημόνια αυτά «το αποσπασμένο Ελληνικό Προσωπικό Άμυνας θα είναι υπό τις οδηγίες και τον επιχειρησιακό έλεγχο του Διοικητή ή του Εξουσιοδοτημένου Αξιωματούχου της Μονάδας του Συμβαλλόμενου Μέρους Υποδοχής. Η διοίκηση και ο έλεγχος του αποσπασμένου Ελληνικού Προσωπικού Άμυνας θα είναι σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους και κανονισμούς του Συμβαλλόμενου Μέρους Υποδοχής», δηλαδή των ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό θα ενταχθεί στο οργανόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, με δαπάνες όμως του ελληνικού κράτους, αφού στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους έχει προβλεφθεί η σχετική δαπάνη.

Για να διαψεύσει -στην ουσία για να επιβεβαιώσει- τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε θέσεις όπου είναι δυνατόν να υπάρξουν άμεσες εχθροπραξίες, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, δήλωσε ότι η αναφερόμενη «αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία, αποτελεί ένα λογικό σφάλμα και κυρίως ένα λογικό άλμα, χωρίς να είναι πουθενά καταγεγραμμένο και βεβαίως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ», «εκτός εάν εγκριθούν εγγράφως από αμφότερα τα Μέρη» και «αυτό αποτελεί μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας».

Το πόσο εύκολα ανοίγουν οι «δικλείδες ασφαλείας» από τους «μεντεσέδες», οσφυοκάμπτες «γιες μεν» του υποτελούς πολιτικού προσωπικού της χώρας, το δείχνει διαχρονικά ο «βίος και η πολιτεία του», από την απόβαση στην Κριμαία, την εκστρατεία στην Κορέα, την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, την αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, μέχρι την αποστολή όπλων στο Ζελένσκι και της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι». Δεν προλαβαίνουν να ανοίξουν το στόμα τους τα «γεράκια» του αμερικανικού Πενταγώνου και οι «δικοί μας» κυβερνήτες είναι «έτοιμοι από καιρό» να τα δώσουν όλα, «γην και ύδωρ». Γίνονται με κάθε τρόπο (βάσεις, συμμετοχή στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, εξοπλισμούς), τα πρώτα -μεταξύ όλων των χωρών της Δύσης- πειθήνια εκτελεστικά όργανα των ΗΠΑ, ευελπιστώντας στην εύνοιά τους. «Το εθνικό συμφέρον και η εθνική ασφάλεια είναι έννοιες πέρα από τα εδαφικά όρια της χώρας» δηλώνει ανερυθρίαστα ο Κεφαλογιάννης.

Βέβαια, τα Μνημόνια αυτά συντάσσονται στο πλαίσιο της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας που εξειδικεύει σε διάφορες φάσεις το Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας, που ξεκίνησε τo 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ -για ευνόητους λόγους- τα καταψήφισε στη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το κάνει, «για να διαφημίσει την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και να καρπωθεί τις ωφέλειες των αποτελεσματικότατων ενεργειών που έγιναν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενέργειες που οδήγησαν στη βελτίωση και στην επέκταση των αμυντικών στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», όπως ανέφερε η εισηγήτριά του στη Βουλή, Ραλλία Χρηστίδου, διεκδικώντας την «πατρότητά» τους.

Ποιος δε θυμάται τον «διαβολικά καλό Τραμπ» του Τσίπρα και το «Good job Alexis». Άλλωστε, όπως δήλωσε ο Κεφαλογιάννης για να δικαιολογήσει τις επιλογές της κυβέρνησής του, η «τοποθέτηση/απόσπαση τριών Ελλήνων Στρατιωτικών σε Μονάδες της USAREUR (των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη) ξεκίνησε το 2015 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απογείωσε την ξενοδουλία και την υποτέλεια. Ήταν ο πρώτος ηγέτης που πήγε στο Ισραήλ και αγκάλιασε το Νετανιάχου, ήταν η πρώτη και μοναδική χώρα, μετά τη Βρετανία, που έστειλε, στο πλευρό των ΗΠΑ, φρεγάτες στη Μέση Ανατολή. Έφερε να μιλήσει στην ελληνική Βουλή το Ζελένσκι και τους φασίστες των ταγμάτων του Αζόφ. Έχει στείλει στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP, 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 διαμετρήματος 203 χιλιοστών στις ΗΠΑ, 32 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα διαμετρήματος 105 χιλιοστών τύπου Μ101Α1 στην Τσεχία, για να τα προωθήσουν στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Ζελένσκι, ενεργούμενο της Δύσης, αναλαμβάνοντας νέες ανοιχτές και κρυφές δεσμεύσεις. Έχει κάνει την Αλεξανδρούπολη ορμητήριο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Προκαλεί έτσι την ευθεία αντιπαράθεση με τη Μό­σχα, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό, την ώρα μάλιστα που η Γαλλία προτείνει και αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και η Ρωσία απειλεί ευθέως με πυρηνικά αντίμετρα αυτούς που εμπλέκονται στον πόλεμο.

Με τα Μνημόνια Συνεργασίας βαθαίνει η εξάρτηση της χώρας. Οι κίνδυνοι για το λαό μας και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, που βρίσκονται στη μέση αυτού του φλεγόμενου τόξου, αυξάνονται. Έλληνες στρατιωτικοί απειλούνται να θυσιαστούν στην κρεατομηχανή του πολέμου των ιμπεριαλιστών. Το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε Νατοϊκή θάλασσα. Ο Ερντογάν δεν εγκαταλείπει το όραμα της «γαλάζιας πατρίδας» και κατηγορεί τον Ετσεβίτ ότι έκανε λάθος που δεν κατέλαβε το 1974 ολόκληρη την Κύπρο, αποκαλύπτοντας στην πραγματικότητα ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι τους σήμερα και στο μέλλον για την Κύπρο. Και η ελληνική κυβέρνηση υμνεί την Διακήρυξη των Αθηνών, καθ’ υπόδειξη των ΗΠΑ, που δεν θέλουν ρωγμές στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, υποχωρεί και σέρνεται σε ένα διάλογο για κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Απέναντι σε αυτό το ρεσιτάλ εθελοδουλίας της κυβέρνησης είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι, όταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος, πλειοδοτώντας σε πατριδοκαπηλία καταγγέλλει : «Μα τόσο αμερικανόδουλοι γίνατε τελικά; Ό,τι πουν οι Αμερικανοί; Θα στείλετε στην κρεατομηχανή της Ουκρανίας τα ελληνόπουλα; Θα στείλει πρώτα το παιδί του ο πρωθυπουργός και μετά θα στείλει τα ελληνόπουλα;», το ΚΚΕ δεν βλέπει εξάρτηση και υποτέλεια της μεγαλοαστικής τάξης της χώρας και του πολιτικού της προσωπικού. Αλλά, όπως δηλώνει ο εισηγητής του στη Βουλή Ν. Παπαναστάσης, με τις συμβάσεις αυτές η κυβέρνηση «απογειώνει την εμπλοκή της χώρας» και «αυτό το γεγονός δεν γίνεται γιατί τους το επέβαλαν, αλλά γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού έχουν πυξίδα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης της χώρας μας» (Ριζοσπάστης 14/3/2024, σελ.4, η υπογράμμιση δική μας). Εδώ φθάσανε 50 χρόνια μετά να διακηρύξουν πως το στρατιωτικοφασιστικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη δεν το υποκίνησαν και ούτε το οργάνωσαν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, ξεπλένοντας το καθεστώς της εξάρτησης και της υποτέλειας.

Η καταγγελία των «Μνημονίων Συνεργασίας Εθνικής Άμυνας Ελλάδας-ΗΠΑ», το παλλαϊκό αίτημα για καμιά συμμετοχή – απεμπλοκή της χώρας μας από τις πολεμικές αποστολές της Δύσης, ο αγώνας για να φύγουν Βάσεις-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη χώρα μας, είναι ένας αγώνας για την Εθνική Ανεξαρτησία, που απαιτεί ένα αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο των λαού μας και των λαών όλης της περιοχής, ενάντια στους κάθε λογής ιμπεριαλιστές-«προστάτες» και στις εξαρτημένες ντόπιες αστικές τάξεις.