Ιδιαίτερα σκληρή και απειλητική ήταν η προειδοποίηση του Πούτιν από το βήμα του κοινοβουλίου της Ρωσίας, απάντηση στη δήλωση του Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF, ανεβάζοντας σε πολύ πιο ψηλά και επικίνδυνα επίπεδα τον ανταγωνισμό ΗΠΑ – Ρωσίας.
Στην ομιλία του στο ρωσικό κοινοβούλιο δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί «να αναπτύξει οπλικά συστήματα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο εναντίον των εδαφών από όπου προέρχεται η άμεση απειλή αλλά και εναντίον των εδαφών που βρίσκονται τα κέντρα λήψης αποφάσεων για τη χρήση των πυραύλων που θα την απειλούν». Αναφερόμενος στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF είπε ότι αν αυτό σημαίνει πως οι ΗΠΑ με την παραβίαση της συνθήκης έχουν σχέδια για να αναπτύξουν πρώτοι σύγχρονους πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς, σε μία τέτοια εξέλιξη «θα επιδεινωθεί δραματικά η διεθνής ασφάλεια» και «θα δημιουργηθούν σοβαρές απειλές για τη Ρωσία αφού σε 10-12 λεπτά ένας τέτοιος πύραυλος θα βρίσκεται στη Μόσχα».
Προβάλλοντας τη ρωσική ανωτερότητα στα οπλικά συστήματα προκάλεσε ειρωνικά τους πολιτικό-στρατιωτικούς κύκλους των ΗΠΑ, που επιμένουν στην πολιτική Τραμπ, να μετρήσουν τους κινδύνους πριν κάνουν οποιοδήποτε βήμα, τονίζοντας: «Είναι δικαίωμά τους να σκέπτονται όπως θέλουν. Αλλά μπορούν να μετρήσουν; Είμαι βέβαιος ότι μπορούν. Αν μετρήσουν την ταχύτητα και το βεληνεκές που αναπτύσσουμε». Ταυτόχρονα επιχείρησε να αντιστρέψει τις κατηγορίες για την παραβίαση της συνθήκης INF λέγοντας ότι οι ΗΠΑ την παραβίασαν «αναπτύσσοντας εκτοξευτές Μκ-41 στην Ευρώπη ( Πολωνία – Ρουμανία ) με ικανότητα να χρησιμοποιούν τέτοιους πυραύλους».
Η απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις δηλώσεις αυτές ήταν άμεση, κινούμενη στα γνωστά μέχρι τώρα πλαίσια. Εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι: «Τα σχόλια του προέδρου Πούτιν είναι μία συνέχεια της προπαγανδιστικής προσπάθειας της Ρωσίας να αποφύγει τις ευθύνες της για τις ενέργειες που παραβιάζουν τη συνθήκη INF».
Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «Απαράδεκτες τις απειλές του Πούτιν ότι θα αναπτύξει νέους πυραύλους ικανούς να πλήξουν εδάφη των χωρών-μελών της Συμμαχίας» και επακολουθεί η δήλωση πως: «Το ΝΑΤΟ είναι μία αμυντική συμμαχία έτοιμη να υπερασπιστεί όλα τα μέλη της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή». Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο TASS, χαρακτήρισε την ομιλία του Πούτιν «διαφήμιση» της ρωσικής στρατιωτικής υπεροχής.
Ωστόσο είναι γεγονός ότι, πέρα από τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών στα πλαίσια της ιδιαίτερα ρευστής κατάστασης που επικρατεί σε παγκόσμια κλίμακα, με ανακατατάξεις και διαφοροποιήσεις πολιτικής από τις ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις, διεξάγεται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ένα σκληρό παιχνίδι με σκοπό την υπονόμευση της ενότητας των συμμαχιών του αντιπάλου, το κέρδισμα των ενδιάμεσων δυνάμεων, την παρεμβολή δυσκολιών, μέχρι και ακύρωσης, των στρατηγικών στόχων του αντιπάλου.
Σ’ αυτά τα πλαίσια γίνονται οι κολοσσιαίες στρατιωτικές ασκήσεις, ρωσικές όπως αυτή της ΑΝΑΤΟΛΙΑ και αμερικανικές όπως η άσκηση-μαμούθ Trident Juncture 2018. Οι περιφερειακές συγκρούσεις, εκτός από τους συγκεκριμένους στόχους, περιέχουν και το στοιχείο της προβολής της ασφάλειας και της σταθερότητας κάτω από τις φτερούγες της άλφα ή της βήτα ιμπεριαλιστικής δύναμης, των ΗΠΑ ή της Ρωσίας.
Σ’ αυτήν τη χρονική στιγμή τα αμερικανονατοϊκά επιτελεία προβάλλουν σαν ισχυρό πλεονέκτημα, πέρα από τη στρατιωτική και οικονομική ισχύ, τη συσπείρωση μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων, ενώ ο ρώσικος ιμπεριαλισμός τη στρατιωτική του δύναμη.
Ακριβώς στα πλαίσια αυτής της ρευστής κατάστασης ο ΣΥΡΙΖΑ, ως εκπρόσωπος σ’ αυτήν τη φάση της μεγαλοαστικής τάξης της Ελλάδας, δέχτηκε να γίνει μία από τις ασπίδες και τους πρόθυμους στόχους των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών.
Ο Τσίπρας, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, που απέσπασε τα συγχαρητήρια όλων των αμερικανονατοϊκών πολιτικών δυνάμεων και προτείνεται υποψήφιος για ΝΟBEL Ειρήνης, καμαρώνει ως στυλοβάτης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, στα πλαίσια της ανεξάρτητης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής! Όλα αυτά την ίδια στιγμή που βρίσκεται ενταγμένος στο ΝΑΤΟ, συμμετέχει στο γενικό του σχεδιασμό ενάντια στη Ρωσία, έχει μετατρέψει όλη τη χώρα σε ένα απέραντο πεδίο όπου ξεφυτρώνουν αμερικανικές βάσεις πολύπλευρων στρατιωτικών χρήσεων και, πάνω απ’ όλα, με γρήγορους ρυθμούς στρώνεται το έδαφος για υπερσύγχρονα φονικά όπλα και μάλιστα πυρηνικά.
Αλήθεια, ο Τσίπρας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι πολιτικοί εκπρόσωποι της μεγαλοαστικής τάξης της χώρας ακούν τα μηνύματα που έρχονται από το Βορρά ή παίρνουν για ανέκδοτα τις δηλώσεις Πούτιν;
Μπορεί βέβαια ορισμένα τμήματα της μεγαλοαστικής τάξης να παίζουν κορώνα-γράμματα την τύχη του λαού και της χώρας για κάποια κέρδη που θα βγάλουν σαν πλασιέ, μεσάζοντες και μικρομέτοχοι των ιμπεριαλιστικών μονοπωλίων.
Ο λαός όμως δεν έχει κανένα, μα απολύτως κανένα συμφέρον να γίνει θύμα για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων λακέδων τους. Δεν έχει κανένα συμφέρον να γίνει σφαγέας άλλων αδελφών λαών.
Ο λαός μας πρέπει αταλάντευτα να παλέψει για να αποδεσμεύσει τη χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς και να βαδίσει στο δικό του δρόμο της ανεξαρτησίας και της ειρήνης.