Αδίστακτοι και προκλητικοί οι κυβερνητικοί σαλτιμπάγκοι παριστάνουν τους αθώους για τη νέα καταστροφή. Και συνεχίζουν…

Με τον κάμπο ακόμη πλημμυρισμένο και τον θεσσαλικό λαό πνιγμένο στις λάσπες να μετράει τις πληγές του, η κυβερνητική προπαγάνδα βρόμικη και δυσώδης συνεχίζει το άθλιο έργο της. Όπως ακριβώς και με τις πυρκαγιές, οι επιτελικοί της ΝΔ όχι απλά αρνούνται να αναλάβουν την όποια ευθύνη, αλλά εμφανίζονται επαρκείς και αλαζόνες να κατηγορούν το λαό και τον… καιρό.

Με αμέτρητες αναφορές σε κάθε λογής «ειδική» ανοησία, προσπαθούν να πείσουν τον λαό ότι η μοίρα τον θέλει έρμαιο της φύσης και ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να το αποδεχτεί. Έτσι κρύβονται πίσω από μια προπαγάνδα, που επιστρατεύει πάντα και τους «ειδικούς» της και που πνίγει την αλήθεια στα ύψη βροχής, τα οποία ανακατεύει με υπαρκτούς κλιματικούς κύκλους και τη «γεωμορφολογία της Θεσσαλίας που ο προορισμός της είναι να πλημμυρίζει» και αναρίθμητες αντιεπιστημονικές ανοησίες, για να καταλήξει ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα απέναντι σε αυτά. Έτσι επιστρατεύτηκαν και οι ειδικοί που επιβεβαίωσαν με κλιματικούς αλγόριθμους ότι αυτά τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται κάθε 300 ή ακόμη και κάθε 16000 χρόνια! Σύμφωνα με αντίστοιχα κλιματικά μοντέλα, σε 50.000 χρόνια ο πλανήτης θα εισέλθει στην επόμενη παγετώδη περίοδο… Και τότε όλα θα καλυφθούν ξανά με πάγο. Αλλά τι σημασία πραγματικά μπορεί να έχουν αυτά; Καμία, πέραν του να προσφέρουν άλλοθι στον κάθε Βορίδη. Άλλοθι για να λέει με την επάρκεια του «ειδικού» ότι «δεν χρειάζονται έργα για κάτι που θα επαναληφθεί σε 400 χρόνια»!

Όλα αυτά συνθέτουν τη λάσπη της προπαγάνδας τους που είναι αναγκαία για να πνίξει την πιο ωμή αλήθεια. Ότι το επιτελικό τους κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όχι καταιγίδες, αλλά ούτε καν μια απλή βροχή. Γιατί εδώ και χρόνια δεν καθαρίζουν ούτε καν τα φρεάτια στους αστικούς ιστούς. Γιατί εδώ και χρόνια έχουν πάψει να καθαρίζουν ρέματα και κοίτες ποταμών και όταν και όπου το μισοκάνουν απλά προκαλούν χειρότερα αποτελέσματα. Γιατί συνεχίζουν με ακόμα πιο ακραίο τρόπο μια δόμηση και τεχνικές παρεμβάσεις με μοναδικό κριτήριο τα ιδιωτικά συμφέροντα και τίποτε άλλο. Και κυρίως γιατί, από το κεντρικό κράτος μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν κάνουν κανένα έργο για αντιπλημμυρική προστασία.

Για αυτό και πλημμυρίζει η Αθήνα και η Αττική. Όχι κάθε 300 χρόνια, αλλά τώρα πια κάθε φορά που βρέχει είτε λίγο είτε πολύ. Για αυτό και πλημμυρίζει όλη η Ελλάδα, από την Κεφαλλονιά και τα Γιάννενα μέχρι τη Θεσσαλία και την Κρήτη με ασύλληπτες καταστροφές. Όχι κάθε 16000 χρόνια, αλλά κάθε χρόνο διάφορες περιοχές της. Με βροχές όπως αυτές που έπεφταν πριν 15 και 20 χρόνια και όχι στο… πλειστόκαινο. Αυτήν ακριβώς την αλήθεια προσπαθούν να κρύψουν και έτσι αξιοποιούν την καλοστημένη προπαγάνδα τους.

Το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη αποδεικνύεται το ίδιο ανύπαρκτο και στις πλημμύρες, όσο και στις πυρκαγιές. Αποδείχθηκε στον τομέα της πρόληψης. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την ετοιμότητα που επέδειξε στο θέμα της διάσωσης-διαχείρισης-αρωγής στη διάρκεια της πλημμύρας. Ανύπαρκτοι! Το ίδιο θα συμβεί και με την αποκατάσταση και τις αποζημιώσεις…

Μερικά μόνο από τα όσα συνέβησαν
αρκούν για να αποτυπώσουν την αλήθεια για την καταστροφή, τις εγκληματικές
ευθύνες και το ρόλο της κυβέρνησης

112! Το 112, το πολυδιαφημισμένο μέτρο πρόληψης του Μητσοτάκη, στη Θεσσαλία έστησε μια κυβερνητική παγίδα. Στην αρχή, όπου στάλθηκε «έγκαιρα», καλούσε τον κόσμο να περιορίσει τις μετακινήσεις και να μείνει σπίτι. Όταν άρχισαν να πλημμυρίζουν διάφορες περιοχές, η ίδια αρχή καλούσε αυτούς που έμειναν σπίτι να εκκενώσουν! Αλήθεια πώς θα απομακρυνθεί κάποιος από μια περιοχή που έχει μετατραπεί σε λίμνη; Αλλά και λίμνη να μην είναι, αυτό το μήνυμα που στάλθηκε εκατομμύρια φορές φέτος το καλοκαίρι, από μόνο του, τι νόημα έχει; Όταν το κράτος δεν οργανώνει ποτέ ένα σχέδιο εκκένωσης; Όταν δεν υπάρχουν μέσα μεταφοράς και δεν τα διαθέτει ούτε η αρχή που ζητά την εκκένωση;

Σκρέκας-Μπέος! Την πρώτη μέρα, την παντελή έλλειψη παρουσίας του κρατικού μηχανισμού κάλυψαν διάφοροι κλόουν της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Σκρέκας, ως κωπηλάτης, διέσωσε μια εγκλωβισμένη (γιατί την συγκεκριμένη άραγε;) που του έπλεξε έπαινους στα κανάλια και ο Μπέος, γνωστό νούμερο των media, βγήκε να κάνει τον τροχονόμο… σε έναν που τον βιντεοσκοπούσε. Μπροστά στον ίδιο καλούσε τον κόσμο, που δεν υπήρχε, να πάρει φαγητό και νερό.

Την ίδια στιγμή ένας 80χρονος με μια σιδερένια βάρκα και ένα αυτοσχέδιο κουπί έσωσε 15 συγχωριανούς του στη Μεταμόρφωση. Όλοι οι κάτοικοι βεβαίωναν μέχρι εκείνη την ώρα την παντελή απουσία του κρατικού μηχανισμού. Το ίδιο έπραξαν στο θεσσαλικό κάμπο όσοι πολίτες διέθεταν ή μπόρεσαν να φτιάξουν κάποιο πλωτό μέσο διασώζοντας εκατοντάδες συγχωριανούς τους τις πρώτες ώρες της καταστροφής. Το κράτος, που δαπανά δισ. για Rafael, F16 και κάθε λογής αμφίβια μέσα και εξοπλισμό, δεν μπορούσε…

Δεύτερη τραγική στιγμή (μετά την Αγχίαλο) για το «θωρακισμένο» επιτελικό κράτος, το στρατόπεδο της αεροπορίας και τα «παντός καιρού» ελικόπτερα Apache που πνίγηκαν στα λασπόνερα! Και που αν και εδρεύουν στο Στεφανοβίκειο δεν μπόρεσαν να συνδράμουν. Τα κυριαρχικά δικαιώματα στη… Θεσσαλία ανυπεράσπιστα… Οι μόνοι που θα απολογηθούν για αυτό το δεύτερο φιάσκο, είναι οι… φαντάροι που έβγαλαν τις φωτογραφίες.
Κορυφαία στιγμή τού πραγματικά κορυφαίου κράτους της ΝΔ στον τομέα της καταστολής, η πολυπληθής παρουσία των ΜΑΤ στη Λάρισα. Λειτουργώντας υποδειγματικά επί δύο μέρες αντιμετώπισαν με χημικά και ξύλο κάθε απόπειρα διαμαρτυρίας. Έτσι, για να κυκλοφορούν στους δρόμους μόνο αυτοί που επαινούν το κυβερνητικό έργο.

Η εθνική οδός επί μέρες μετατράπηκε σε ποτάμι και τα μόνα διερχόμενα μέσα ήταν… πλωτά. Το σιδηροδρομικό δίκτυο, αυτό το επίτευγμα της ΝΔ και του νεοφιλελευθερισμού, υπέστη καταστροφές σε μήκος 180χλμ. Σε δύο χρόνια προβλέπεται η πλήρης αποκατάστασή του… Μιλάμε πάντα για το σιδηροδρομικό δίκτυο, αυτό που σε άλλες χώρες του κόσμου μένει συνήθως ανεπηρέαστο από καιρικές συνθήκες.

Ο θρίαμβος της ελεύθερης αγοράς! Σε ελάχιστο χρόνο μια 6αδα νερού στη Λάρισα πουλιόταν από 6 έως 12€. Έτσι συμβαίνει όταν ένας «πανέτοιμος κρατικός μηχανισμός» δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτό… Για να μην υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη η κυβέρνηση κράτησε ανοιχτά τα διόδια όσο (και όσα) ήταν πάνω από το νερό. Έτσι, όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν, όσοι κινούνταν προς Λάρισα για να αγοράσουν νερό… έπρεπε να υπολογίσουν διόδια συν βενζίνες.
Ξεχωριστή μάχη με την αισχροκέρδεια έδωσαν οι κάτοικοι των Σταγιατών. Που έχοντας δώσει ένα μεγαλειώδη αγώνα για να μην ιδιωτικοποιηθεί το αγαθό του νερού, απέδειξαν έμπρακτα την αξία του. Γέμιζαν βυτία και με συνεχή δρομολόγια παρείχαν νερό σε κατοίκους του Βόλου. Αυτοί το έκαναν δωρεάν…

Let’s talk about business!

Για το «επιτελικό κράτος» δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ακόμη και η καταστροφή γεννάει ευκαιρίες! Όπως την έναρξη της συζήτησης για νέες περικοπές και έναν ακόμη πιο σκληρό προϋπολογισμό. Χωρίς pass και επιδόματα. Μόνο με χαράτσια…

Έναν νέο φόρο φυσικών καταστροφών εμπνεύστηκε ο ηγέτης της καταστροφής Μητσοτάκης στις λάσπες της Θεσσαλίας. Ό,τι και να λένε περί αναλογικότητας οι «άριστοι», εύκολο να καταλάβει ο καθένας ποιος θα τον πληρώσει… Αρκεί να δει ποιος πληρώνει όλους τους υπόλοιπους.
Και υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση κατοικιών! Ένα μέτρο σχεδιασμένο από τους τραπεζίτες για το λαό! Ένα νέο πεδίο τεράστιας κερδοφορίας ανοίγει για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές τους. Σε μια εποχή που ο κόσμος αγκομαχεί να πληρώσει ακόμη και τα ασφάλιστρα ενός δίκυκλου. Χρόνια το φωνάζει ο Πορτοσάλτε… Κάτι θα ήξερε.

Λίγη υπομονή να πέσουν τα νερά. Να μάθουμε τι θα κληρώσει για τις εταιρίες που θα αναλάβουν έργα αποκατάστασης, «αντιπλημμυρικά» κλπ. Ποιος θα πληρώσει ξέρουμε. Το μόνο που ξέρουμε πάντα… από την αρχή.

Να μην το ξεχνάμε.