Αθήνα

Ιδιαίτερα μαζικές, μαχητικές και με παλμό ήταν οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και περιοχές της χώρας για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Νοέμβρη. Τον τόνο στη φετινή επέτειο δε θα μπορούσε παρά να τον δώσει η αλληλεγγύη στον αδούλωτο αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, η οποία εκφράστηκε στα συνθήματα, στις παλαιστινιακές σημαίες, στα πανό, καθώς και στην κατεύθυνση της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης, η οποία, μετά την αμερικάνικη πρεσβεία, κατέληξε στην πρεσβεία του Ισραήλ. Σε μια πόλη που θύμιζε σιδερόφρακτο φρούριο, με τις δυνάμεις καταστολής να έχουν προκλητική παρουσία όχι μόνο κατά την πορεία, αλλά και σε πολλούς δρόμους της πόλης, πραγματοποιώντας ελέγχους και σπέρνοντας κλίμα φόβου και τρομοκρατίας στο λαό και τη νεολαία, που αψηφώντας το κλίμα αυτό, συμμετείχαν κατά χιλιάδες στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Κολοκοτρώνη.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η Πορεία συγκρότησαν μαζικά και μαχητικά μπλοκ φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά και αντιφασιστικά συνθήματα, αλλά και συνθήματα τίμησης της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που φωνάχτηκαν συνθήματα αλληλεγγύης στον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, ενάντια στη σφαγή και τις φρικαλεότητες του ισραηλινού φασισμού στη Γάζα και γενικότερα στην Παλαιστίνη.

Το κεντρικό πανό του κόμματος, με το σύνθημα «50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου – Συνεχίζουμε στον δρόμο του Νοέμβρη» να περικλείεται από τις πύλες του Πολυτεχνείου με τα συνθήματα «Έξω αι ΗΠΑ, Έξω το ΝΑΤΟ», χρωματισμένες με τα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης συσπείρωσε πολλούς συντρόφους, συναγωνιστές και φίλους του Μ-Λ ΚΚΕ και της Πορείας, που με τις κόκκινες και τις παλαιστινιακές σημαίες πορεύτηκαν μέχρι την πρεσβεία του Ισραήλ. Αρνητικό σημείο στη φετινή διαδήλωση αποτέλεσε η απαράδεκτη στάση των ομάδων των ΕΑΑΚ, που προπορεύονταν στα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και πραγματοποίησαν πλήθος στάσεων, με αποτέλεσμα η πορεία που είχε καλεστεί στις 3:00 να τελειώσει στις 9:30, ενώ χιλιάδες αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της πορείας, με αποτέλεσμα ο κόσμος που κατέληξε στην ισραηλινή πρεσβεία να είναι πολύ λιγότερος από τη στιγμή που ξεκίνησε η διαδήλωση.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλοντας την κρατική καταστολή και τρομοκρατία και αποδοκιμάζοντας τη διαλυτική στάση των ΕΑΑΚ, χαιρέτισε τη μαζική διαδήλωση, καλώντας το λαό και τη νεολαία να συνεχίσουν στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης, για να πάρουν σάρκα και οστά οι ανεκπλήρωτοι στόχοι του για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.

Θεσσαλονίκη

Φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις οργάνωσαν και στη Θεσσαλονίκη διάφορες εκδηλώσεις στο χώρο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, ενώ τραπεζάκια είχαν στηθεί κατά τον τριήμερο εορτασμό. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Παρασκευή 17/11. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στην κορύφωση των εκδηλώσεων, την Παρασκευή, με τραπεζάκια στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου υπήρχαν τα υλικά του Κόμματος και της Πορείας, καθώς και βιβλία των «Μορφωτικών Εκδόσεων». Παράλληλα, υπήρχαν και υλικά από το ιστορικό αρχείο του Κόμματος: ανακοινώσεις και ντοκουμέντα της ΟΜΛΕ (Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας) και του ΑΜΕΕ (Αγωνιστικό Μέτωπο Ελλήνων Εξωτερικού) από την περίοδο της Χούντας.

Το Μ-Λ ΚΚΕ πήρε μέρος με δικό του πανό και μπλοκ στη μεγάλη διαδήλωση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με το πανό του να αναγράφει: «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ». Οι σύντροφοι και οι φίλοι με παλμό και σθένος φώναζαν τα αντιαμερικάνικα συνθήματα. Ιδιαίτερα τα συνθήματα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, όταν φωνάζονταν από κοινού με τα υπόλοιπα μπλοκ, δονούσαν την ατμόσφαιρα.

Γιάννενα

Μια συγκέντρωση και δύο διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της συμπλήρωσης μισού αιώνα απ’ την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα. Στις 5 η ώρα καλούσαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ και στις 6 ξεκίνησαν την διαδήλωση, ενώ 6 η ώρα ήταν το κάλεσμα όλων των υπολοίπων οργανώσεων φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων. Το ΚΚΕ δεν άντεξε ούτε φέτος να γίνει ενιαία διαδήλωση φτιάχνοντας μια πολιτική υγειονομική ζώνη για τα μέλη του, καθώς η ξεθωριασμένη γραμμή του δεν αντέχει διαφορετικές πολιτικές παρεμβάσεις. Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ, της νεολαίας Πορείας και της Φοιτητικής Πορείας πορεύτηκαν με οργανωμένο μπλοκ φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και συνθήματα αλληλεγγύης προς την Παλαιστινιακή αντίσταση! Χαρακτηριστικό το σύνθημα στο κομματικό πανό που έγραφε «Πολυτεχνείο 1973 – Γάζα 2023 – Οι εξεγέρσεις των λαών είναι δίκαιες – Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Εθνική Ανεξαρτησία».

Ηράκλειο

Με μια μαζική συγκέντρωση και πορεία που ξεπερνούσε τις 4.000 διαδηλωτές(!) τίμησε ο λαός και η νεολαία του Ηρακλείου την αντιφασιστική, αντιιμπεριαλιστική εξέγερση του Νοέμβρη, ενώ μετά από πολλά χρόνια διοργανώθηκε μία κοινή συγκέντρωση, γεγονός που διευκόλυνε την ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου, δημιουργώντας θετικές διαθέσεις πάλης και διεκδίκησης. Στη συγκέντρωση συμμετείχε το Μ-Λ ΚΚΕ που έκανε αισθητή την παρουσία του με το πανό του, τις προκηρύξεις και τις διακηρύξεις της ΚΕ για το Πολυτεχνείο. Με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του από το βήμα της συγκέντρωσης, αναδείχτηκε ο παλλαϊκός αντιφασιστικός και αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της εξέγερσης. Τονίστηκε η σύγκρουση των γραμμών του συμβιβασμού με τη γραμμή της ρήξης που υποστήριξαν οι δυνάμεις του μ-λ κινήματος, καθώς και η ανάγκη της ανάπτυξης ενός μαζικού ενωτικού και ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στο καθεστώς της ιμπεριαλιστικής υποτέλειας, της φτώχειας, της ανεργίας και της εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, με έμφαση στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και στις διευκολύνσεις που παρέχει η κυβέρνηση και όλο το φάσμα των κομμάτων της εγχώριας ολιγαρχίας και του ξένου ιμπεριαλισμού στη φονική μηχανή του ΝΑΤΟ. Δόθηκε βαρύτητα στο σύνθημα έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και στην ανάγκη της αποτίναξης του ιμπεριαλιστικού ζυγού, ενώ προβλήθηκαν τα αιτήματα της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας και της αλληλεγγύης των λαών.

Ηγουμενίτσα

Πραγματοποιήθηκε και στην Ηγουμενίτσα η συγκέντρωση-διαδήλωση για τα 50 χρόνια από την επέτειο του Πολυτεχνείου. Είχε προηγηθεί η πετυχημένη παρουσίαση του βιβλίου του σ. Π. Αλεξίου αφιερωμένη και στο Πολυτεχνείο και επίσης αναρτήθηκαν πανό και μοιράστηκαν καλέσματα για την κινητοποίηση στην πλατεία δημαρχείου με προσυγκέντρωση στον πεζό­δρομο από τη μεριά των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η διαδήλωση διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της Ηγουμενίτσας με αρκετή μαζικότητα. Εργατικό Κέντρο, εργαζόμενοι, συλλογικότητες και οργανώσεις βάδισαν μαχητικά για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το Μ-Λ ΚΚΕ πορεύτηκε με δικό του μαχητικό μπλοκ.

Βόλος

Στη φετινή μαζική συγκέντρωση για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Βόλο, επίκεντρο ήταν η σημαία της Παλαιστίνης, όπου πάνω της είχαν τοποθετηθεί παιδικά «αιματοβαμμένα» ρούχα, αλλά και φωτογραφίες παιδιών που δολοφονήθηκαν από τον ισραηλινό φασισμό. Ταυτόχρονα, σηκώθηκαν πανό και κατά της εγκατάστασης του LNG στον Παγασητικό, που απασχολεί ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία του Βόλου. Η πορεία ξεκίνησε από το Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συμμετείχαν φορείς, σύλλογοι, κόμματα και απλοί πολίτες, με τελικό προορισμό το Στρατόπεδο «Γεωργούλα». Η Κ.Ο. Βόλου του Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με δικό της μπλοκ.

Κέρκυρα

Με παρουσία 400 ατόμων πραγματοποιήθηκε η πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου και φοιτητικών συλλόγων μαζεύτηκαν στο μνημείο πεσόντων (Νομαρχία), όπου το ΚΚΕ ελέγχοντας τα μικρόφωνα, έλεγχε τους ομιλητές. Έτσι πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες. Αυτή του ΚΚΕ και η άλλη των φοιτητών. Το Μ-Λ ΚΚΕ στήριξε τη δεύτερη με μπλοκ, πανό, εφημερίδες, προκηρύξεις, «Λαϊκό Δρόμο» και «Πορεία», ενώ φροντίσαμε να υπάρχει πανό για την Παλαιστίνη. Η πορεία, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, διέσχισε την πόλη καταλήγοντας στην πλατεία Σαρόκο. Παράλληλα, ο πολιτιστικός σύλλογος Νυμφών πραγματοποίησε μαζική εκδήλωση (200 άτομα) τιμώντας τον Γρ. Λαμπράκη, το Πολυτεχνείο και τον Κερκυραίο φοιτητή Κ. Γεωργάκη που αυτοπυρπολήθηκε στη Γένοβα το 1970.

Ικαρία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 18/11 στον Άγιο Κήρυκο η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Άνοιξε μια πλούσια κουβέντα, τοποθετήθηκαν αρκετοί σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι, είπανε προσωπικά βιώματα από τις μέρες του Πολυτεχνείου, ενώ τέθηκαν και προβληματισμοί σχετικά με την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο λαός στο σήμερα και την ανάγκη οργάνωσης του αριστερού και λαϊκού κινήματος. Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα βίντεο με αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ που περιείχε ιστορικά γεγονότα και μαρτυρίες από την εξέγερση του Νοέμβρη και ανέκδοτα πλάνα από το Πολυτεχνείο. Διακινήθηκαν επίσης το βιβλίο του σ. Π. Αλεξίου, «Πολυτεχνείο – Η μεγάλη ύβρις, 50 χρόνια μετά – Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει», ο «Λαϊκός Δρόμος», το περιοδικό της Πορείας και άλλο κομματικό υλικό.