Δυναμική και μαζική η παρουσία του Μ-Λ ΚΚΕ και της Πορείας

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου τίμησαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συμμετέχοντας στις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις που πραγματο­ποιήθηκαν. Η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της εξέγερσης και στις διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη υπογράμμισε ότι τα συνθήματα της εξέγερσης παραμένουν και σήμερα επίκαιρα. Και αυτό γιατί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει, αξιοποιώντας την πανδημία, την πρωτοφανή σε ένταση επίθεση σε όλα τα λαϊκά δικαιώματα. Το λαϊκό εισόδημα τσακίζεται, παιδεία, υγεία και πρόνοια δέχονται συντριπτικά χτυπήματα, τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα καρατομούνται, ενώ οι τελευταίες συμφωνίες με τον αμερικάνικο και το γαλλικό ιμπεριαλισμό εκχωρούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά της εξάρτησης γύρω από το λαιμό του λαού, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο για να εξαπολύουν οι ιμπεριαλιστές τους κατακτητικούς τους πολέμους.

48 χρόνια μετά, λαός και νεολαία έστειλαν το μήνυμα ότι το Πολυτεχνείο ζει κόντρα σε όσους επιδιώκουν να απαξιώσουν και να εξαφανίσουν από τη λαϊκή συνείδηση το περιεχόμενό του. Ακόμα και πριν από ένα χρόνο που η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία απαγόρευσε τον τριήμερο εορτασμό, λαός και νεολαία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και δημοκρατικός κόσμος αψήφησαν τις χουντικού τύπου απαγορεύσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τίμησαν την μεγάλη εξέγερση και το περιεχόμενό της. Ένα χρόνο μετά, σχεδόν μισό αιώνα μετά την εξέγερση, το Πολυτεχνείο και ιδιαίτερα η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση προς την αμερικάνικη πρεσβεία αποτελεί αγκάθι στα πλευρά της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού. Και αυτό διότι το σύνθημα «ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ» εξακολουθεί να συγκινεί, να εμπνέει και να φλογίζει και σήμερα τις συνειδήσεις του λαού και της νέας γενιάς, τροφοδοτώντας τους αγώνες ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας. Το Πολυτεχνείο φωτίζει και θα συνεχίζει να φωτίζει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, του αυταρχισμού, της εξαθλίωσης και της εξάρτησης.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η Πορεία συμμετείχαν στον τριήμερο εορτασμό και στις διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Από τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο μέχρι την Αθήνα και από τα Γιάννενα και την Ηγουμενίτσα μέχρι την Πάτρα και την Κρήτη, εκατοντάδες σύντροφοι και φίλοι του κόμματος και της νεολαίας έδωσαν το παρόν στα μπλοκ του Κόμματος και της Πορείας.

Αθήνα


Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ανήμερα της επετείου της εξέγερσης. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπάθησε το προηγούμενο διάστημα να δημιουργήσει κλίμα φόβου και τρομοκρατίας με τους χιλιάδες αστυνομικούς, τα ΜΑΤ, τις αύρες και τα ελικόπτερα που κατέβασε στο κέντρο της Αθήνας, λαός και νεολαία συμμετείχαν μαζικά στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση. Τις προηγούμενες μέρες, μάλιστα, πλήθος κόσμου συμμετείχε στον τριήμερο εορτασμό στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου. Σωματεία, οργανώσεις, συλλογικοί φορείς, δημοκρατικός κόσμος έδωσαν το παρόν καταθέτοντας στεφάνια, τιμώντας την ηρωική εξέγερση.

Αρνητικό στοιχείο του φετινού εορτασμού αποτέλεσαν για μια ακόμα φορά οι τραμπούκικες ενέργειες τμημάτων των ΕΑΑΚ που απαγόρευσαν την είσοδο στο Πολυτεχνείο αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το ξύλο και οι προπηλακισμοί μέσα κι έξω από τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, η λογική «πορτιέρη» -που αποφασίζει ποιος έχει ή δεν έχει δικαίωμα να καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο- που έχουν υιοθετήσει οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ είναι εντελώς ξένες και εχθρικές προς την αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα, δυσφημούν το φοιτητικό κίνημα και τους συλλόγους, θυματοποιούν το ΣΥΡΙΖΑ για να ψαρεύει στα θολά νερά, ενώ ταυτόχρονα δίνουν άλλοθι στη δεξιά προπαγάνδα, στην κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της για να λοιδορούν το άσυλο και τους συλλογικούς αγώνες, για να απομαζικοποιείται ο τριήμερος εορτασμός και να δίνεται πάτημα στην όξυνση της δεξιάς πολιτικής της καταστολής και της τρομοκρατίας.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η Πορεία συμμετείχαν ενεργητικά στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. Από τα ξημερώματα της 15ης μέχρι και το μεσημέρι της 17ης σύντροφοι, καθώς και αρκετοί φίλοι του κόμματος και της νεολαίας, έδωσαν το αγωνιστικό ραντεβού στα τραπεζάκια που στήθηκαν μπροστά στην κεντρική πύλη, μοιράζοντας το κομματικό υλικό, διακινώντας το Λαϊκό Δρόμο, διαβάζοντας από τα μεγάφωνα τις ανακοινώσεις της οργάνωσης.

Την ημέρα της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης το κόμμα και η νεολαία συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Η οργάνωση συγκρότησε ένα μαζικό μπλοκ με συντρόφους και φίλους να δίνουν το αγωνιστικό παρόν με την κόκκινη σημαία στο χέρι, συμμετέχοντας ενεργητικά στην διαδήλωση. Με αγωνιστικό παλμό, το μπλοκ πορεύτηκε μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στους αμερικανούς φονιάδες, για την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και το διώξιμο των αμερικάνικων Βάσεων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενάντια στην πολιτική του αυταρχισμού και της κρατικής τρομοκρατίας, καθώς επίσης και ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της εξάρτησης.

Θεσσαλονίκη


Χιλιάδες λαού και νεολαίας τίμησαν αγωνιστικά το Πολυτεχνείο. Φοιτητές, εργάτες, εργαζόμενοι βγήκαν στο δρόμο μαζικά απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τα φιλοπόλεμα σχέδιά του. Η διαδήλωση είχε πολύ κόσμο και παλμό, ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και πέρασε από το αμερικανικό προξενείο, καταγγέλλοντας τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Το θετικό είναι ότι -και κάτω από την πίεση του κόσμου- πραγματοποιήθηκε μια διαδήλωση και όχι δύο, όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το ΚΚΕ αποχωρούσε νωρίτερα από την υπόλοιπη πορεία. Αν και η κυβέρνηση δεν τόλμησε να επιβάλει απαγορεύσεις, έκανε αισθητή την παρουσία της, χτυπώντας στο τέλος της διαδήλωσης δυνάμεις του α/α χώρου, οι οποίες επιδόθηκαν για άλλη μια φορά στις γνωστές τυχοδιωκτικές ενέργειες πετώντας μολότωφ. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης στο τέλος της διαδήλωσης στο Συντριβάνι, ενώ προκλητικά μια διμοιρία των ΜΑΤ μπήκε στο ΑΠΘ, καταπατώντας για άλλη μια φορά το άσυλο. Ακόμα πιο προκλητικά, η αύρα της αστυνομίας στήθηκε απέναντι στην πύλη του Πολυτεχνείου ΑΠΘ και πετούσε νερό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάλυψη στον αναρχικό χώρο έδωσε το ΝΑΡ, αφού από κοινού κατέβασαν φοιτητικούς συλλόγους. Όπως και την Άνοιξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, έτσι και τώρα, το ΝΑΡ έχει ευθύνη για την κάλυψη που δίνει στην τυχοδιωκτική δραστηριότητα του α/α χώρου.

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, με τραπεζάκι στο χώρο του Πολυτεχνείου ΑΠΘ. Εκεί έβρισκε κανείς τα υλικά του Κόμματος, καθώς και τα έντυπα της Φοιτητικής Πορείας. Ακόμα, στο τραπεζάκι του Μ-Λ ΚΚΕ παρουσιάστηκε και ιστορικό αρχείο κειμένων της ΟΜΛΕ και του ΑΜΕΕ από τη Χούντα, με έκδηλο το ενδιαφέρον αγωνιστών. Στη διαδήλωση το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με ένα πολύ καλό μπλοκ με ιδιαίτερη παρουσία νεολαίων αγωνιστών. Στο μπλοκ του κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το φασισμό, τον πόλεμο και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Κυριάρχησαν τα συνθήματα για τη συνέχιση του αγώνα, σε όλα τα μέτωπα που ανοίγονται.

Γιάννενα


Με πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση της 48ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα. Το Μ-Λ ΚΚΕ καθώς και τα συνδικαλιστικά σχήματα της Φοιτητικής Πορείας και της Μαθητικής Πορείας συγκρότησαν οργανωμένο μαζικό μπλοκ με πανό, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά και αντιαμερικανικά συνθήματα καθώς και συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Δεκάδες σύντροφοι και φίλοι του κόμματος και της νεολαίας συμμετείχαν ενεργητικά στο μπλοκ της οργάνωσης τιμώντας την επέτειο της εξέγερσης και το περιεχόμενό της.

Πάτρα

Όπως κάθε χρόνο στην Πάτρα πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Κεντρικό σημείο αποτελεί ο ιστορικός χώρος του Παραρτήματος στο κέντρο της πόλης, ο οποίος -αν και την υπόλοιπη χρονιά ρημάζει από την εγκατάλειψη- αυτές τις ημέρες συγκεντρώνει κόσμο. Έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι ο φετινός εορτασμός είχε διαφορά σε σχέση με πέρυσι, καθώς η χώρα βρισκόταν σε lockdown. Τότε το Ε.Κ. Πάτρας (ΠΑΜΕ) παρόλο που είχε καλέσει σε σύσκεψη διάφορα σωματεία στην οποία λόγο είχαν οι μονάχα εκλεγμένοι εκπρόσωποι (η πλειοψηφία τους ανήκει στο ΠΑΜΕ) και είχαν αποφασίσει για κινητοποιήσεις την 17η, την τελευταία στιγμή ακύρωσαν την κινητοποίηση για λόγους δήθεν υγειονομικούς. Αυτή η τακτική φυσικά ενίσχυσε τότε το κυβερνητικό αφήγημα της καταστολής και της τρομοκρατίας με αφορμή τον covid. Φέτος, εφάρμοσαν τη γνωστή διασπαστική τακτική και στην πόλη έγιναν δύο πορείες. Στον τυχοδιωκτισμό αυτό αρωγοί στάθηκαν η Παρέμβαση και ένα κομμάτι των ΕΑΑΚ. Παρόλο λοιπόν που ο κόσμος διασπάστηκε σε δύο πορείες, η συμμετοχή ήταν αρκετά καλή. Οι σύντροφοι και συναγωνιστές του Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχαν στην πορεία με δικό τους μπλοκ και πανό.

Ηράκλειο

Μεγάλη η συμμετοχή στη φετινή συγκέντρωση και πορεία για το Πολυτεχνείο. Το κάλεσμα, όπως κάθε χρόνο, έγινε από τα εκπαιδευτικά σωματεία των καθηγητών και των δασκάλων στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης. Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ και της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών παραβρέθηκαν στην πλατεία από νωρίς. Τοποθετήθηκαν στην συγκέντρωση διαβάζοντας τις ανακοινώσεις τους, τις οποίες μάλιστα και μοίρασαν πλατιά. Κατά την πορεία συγκρότησαν με συντρόφους, φίλους και συναγωνιστές ένα σχετικά μαζικό μπλοκ, το οποίο με ιδιαίτερη θέρμη σε όλη την πορεία έδινε τον δικό του δυναμικό παλμό φωνάζοντας τόσο αντιιμπεριαλιστικά και αντιφασιστικά συνθήματα όσο και συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της καταστολής.

Βόλος

Με σημαντική συμμετοχή του κόσμου πραγματοποι ήθηκε η 48η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στο Βόλο. Εκατοντάδες λαού και νεολαίας συμμετείχαν στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση.

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με δικό του μπλοκ και πανό στην πορεία, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης και της εξάρτησης.

Ηγουμενίτσα


Με ικανοποιητική συμμετοχή κόσμου έγινε η συγκέντρωση και πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το Μ-Λ ΚΚΕ μαζί με το ΚΚΕ (μ-λ) και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν καλέσει προσυγκέντρωση στον Πεζόδρομο και στη συνέχεια συμμετείχαν στη συγκέντρωση που είχε καλέσει το Εργατικό Κέντρο στην Πλατεία Δημαρχείου, όπου μοιράστηκε η κομματική Προκήρυξη. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με κομματικό πανό και με τα επίκαιρα πολιτικά συνθήματα ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της εξάρτησης.