Μπροστά στον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε ενεργά στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας προβάλλοντας τη δική του κατεύθυνση για τον πόλεμο, καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τους πραγματικούς στόχους των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, οι οποίες, ενώ οργάνωσαν το φασιστικό πραξικόπημα του 2014 και επέβαλαν στην Ουκρανία το δικό τους αντιδραστικό καθεστώς, τώρα, μέσα από μια αφόρητη προπαγάνδα και ιμπεριαλιστική υποκρισία προσπαθούν να εξωραΐσουν τη δική τους ιμπεριαλιστική πολιτική και να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα σε αντιπαράθεση με αυτά του ρωσικού ιμπεριαλισμού.

Το Μ-Λ ΚΚΕ θεωρεί ότι το κύριο πρόβλημα της Ουκρανίας και του λαού της είναι πρόβλημα ιμπεριαλιστικής ανάμειξης και επέμβασης. Και ενάντια σ’ αυτές τις δυνάμεις πρέπει να κατευθύνεται ο αγώνας της εργατικής τάξης και του λαού της Ουκρανίας. Αγώνας για την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων από ΗΠΑ και Ρωσία, για να ανατραπούν οι κυβερνήσεις ανδρεικέλων που εγκαθιδρύουν, για να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ούτε να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Ρωσίας, για να συντριβούν οι φασιστικές δυνάμεις και συνολικά το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας.

Ταυτόχρονα, μπροστά στις πολεμικές εξελίξεις και την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς, το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί το λαό να δυναμώσει τον αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό του αγώνα, να απαιτήσει να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στα αμερικανονατοϊκά επιθετικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, παλεύοντας για την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για το διώξιμο των αμερικάνικων βάσεων, για την ειρήνη και τη φιλία των λαών.

Αθήνα

Το Σάββατο 26/2 το Μ-Λ ΚΚΕ κάλεσε και συμμετείχε μαζί με το ΚΚΕ (μ-λ) στην αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Μοναστηράκι. Από το Μοναστηράκι οι συγκεντρωθέντες προχώρησαν με πορεία στην Ομόνοια μέσω της Αθηνάς φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις επεμβάσεις ΗΠΑ και Ρωσίας στην Ουκρανία, την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το κόμμα συμμετείχε με δικό του ξεχωριστό μπλοκ και πανό, ενώ μοιράστηκε και η κομματική ανακοίνωση.
Μαζικό αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε επίσης την Τρίτη, 1η Μάρτη, στην Αθήνα από μαζικούς φορείς και οργανώσεις της Αριστεράς, για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Το κόμμα συμμετείχε με δικό του ξεχωριστό μπλοκ και πανό, με την πορεία να ξεκινάει από τα Προπύλαια και περνώντας από το Σύνταγμα να καταλήγει στα Προπύλαια.

Θεσσαλονίκη

Μαζικό το αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1/3 η αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του α/α χώρου έγινε στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 7μμ. Στη συνέχεια, η διαδήλωση πέρασε από το αμερικανικό και το ρωσικό προξενείο για να καταγγείλει τη ρωσική εισβολή και την αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν άφησαν τη διαδήλωση να φτάσει ως το ρωσικό προξενείο. Η διαδήλωση κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, καταγγέλλοντας την υποτελή στάση της ελληνικής κυβέρνησης που εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας στον πόλεμο, με το πλευρό των αμερικανονατοϊκών φονιάδων. Το Μ-Λ ΚΚΕ πήρε μέρος στη διαδήλωση, μοιράζοντας πλατιά την ανακοίνωσή του, ενώ συνεχίζεται η ευρύτερη καμπάνια του Κόμματος απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία.

Ιωάννινα

Αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25/2 στις 18:00 στην Περιφέρεια Ηπείρου ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ – Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με πανό, προκήρυξη και συνθήματα.

Ηράκλειο

Το Σάββατο 26 Φλεβάρη, οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ -μπροστά στις φλόγες του πολέμου στην Ουκρανία- συμμετείχαν, μαζί με τις δυνάμεις του ΚΚΕ(μ-λ), στην Αντιπολεμική-Αντιιμπεριαλιστική Συγκέντρωση στην πλατεία των Λιονταριών του Ηρακλείου. Η αντιπολεμική συγκέντρωση  ήταν  η ΜΟΝΗ φωνή δημόσιας διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο  απέναντι στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, απέναντι στην πολιτική της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας που συνθλίβει λαούς, καταπιέζει έθνη και καταστρέφει χώρες. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει στην πράξη  ότι η πολιτική της ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας στον τόπο μας έχει πολλά και πολύχρωμα δεκανίκια. Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε μικρή πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας, με συνθήματα κατά του πολέμου, της λειτουργίας των βάσεων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Πάτρα

Το απόγευμα της Τρίτης 01/03 πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική διαδήλωση με αφορμή την ένταση της σύγκρουσης ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Στη διαδήλωση συμμετείχε το σωματείο εργαζομένων στην έρευνα στο πανεπιστήμιο Πατρών και οργανώσεις της Αριστεράς. Αν και η πορεία προέκυψε μετά από συντονισμό των οργανώσεων της Αριστεράς την τελευταία στιγμή και δεν «ανοίχτηκε» στην τοπική κοινωνία, είχε μαζικότητα και κατόρθωσε να «σπάσει» τη μονομερή στάση των ελληνικών ΜΜΕ καταγγέλλοντας τόσο την Ρωσία, όσο και το ΝΑΤΟ-ΕΕ. Χωρίς αμφιβολία λοιπόν αποτελεί μία θετική πρώτη αντίδραση.

Ηγουμενίτσα

Πραγματοποιήθηκε και στην Ηγουμενίτσα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και για την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εμπλέξει τη χώρα μας στα φιλοπόλεμα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Στη συγκέντρωση φωνάχτηκαν συνθήματα αντιιμπεριαλιστικά-αντιπολεμικά και ενάντια στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών. Στη συνέχεια τα μπλοκ της συγκέντρωσης, όπως και αυτό του Μ-Λ ΚΚΕ με το πανό του, πορεύτηκαν και ενώθηκαν με τη συγκέντρωση του Ε.Κ. Θεσπρωτίας στην πλατεία δημαρχείου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Κέρκυρα

Παρέμβαση με προκήρυξη, πανό και αφισοκόλληση πραγματοποίησε το Σάββατο 26/2 η Κ.O. Κέρκυρας του Μ-Λ ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση που οργάνωνε το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας μπροστά στη Νομαρχία και με αντικείμενο την ακρίβεια συμμετείχαν τέσσερα εργατικά σωματεία. Στην προκήρυξή μας αναφερόμαστε στην εισβολή στην Ουκρανία και στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα παίρνουμε πρωτοβουλίες ώστε να πραγματοποιηθεί αντιπολεμική συγκέντρωση στην πόλη.