Χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις στην έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης των αγώνων. Μήνυμα ότι μπροστά στο χειμώνα της πείνας και της ακρίβειας ο λαός θα ξεσηκωθεί σε νέους αγώνες.
Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ στο Άγαλμα Βενιζέλου ήταν πολύ μαζική, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Μπορεί οι υποτιθέμενοι διοργανωτές της, οι υποταγμένες ηγεσίες τους, των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, να μην έκαναν τίποτα ώστε να βγει ο κόσμος στους δρόμους, ωστόσο η οργή έχει συσσωρευτεί και τώρα εκφράστηκε. Δεκάδες σωματεία και Ομοσπονδίες, ακόμα και συνδικαλιστικοί φορείς που οι ηγεσίες τους τούς είχαν βάλει στον πάγο εν μέσω πανδημίας, αλλά και μετά, τώρα βγήκαν ξανά μαζικά.

Οι εργάτες της «KAVALA OIL», οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες απεργίες το προηγούμενο διάστημα, δεχόμενοι τότε τη βάρβαρη κρατική καταστολή καθώς και συλλήψεις, ήταν εκεί, δίνοντας τον αγωνιστικό παλμό. Στο ίδιο πνεύμα και οι εργάτες από τα Λιπάσματα στην Καβάλα, οι οποίοι βρέθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε διαρκή αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, κατακτώντας πρόσφατα και τη δικαστική νίκη να κηρυχθούν άκυρες οι 133 απολύσεις συναδέλφων τους! Το ποτάμι των διαδηλωτών, μετά τη συγκέντρωση, ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης. Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με ό,τι γινόταν τις προηγούμενες χρονιές, όταν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καθυστερούσαν προκλητικά και οδηγούσαν τη διαδήλωση από την (άδεια) Τσιμισκή, στο μικρότερο δυνατό δρομολόγιο προς τη ΔΕΘ, φέτος αυτό δεν έγινε. Η διαδήλωση ξεκίνησε στην ώρα της, αμέσως μετά τις σύντομες ομιλίες. Ακόμα, οι χιλιάδες κόσμου ανάγκασε τις ηγεσίες να πάνε από την παραλιακή, σε ένα μεγαλύτερο δρομολόγιο, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης χιλιάδες άλλου κόσμου παρακολουθούσαν με αγωνιστικό ενδιαφέρον τους διαδηλωτές, παίρνοντας θάρρος.

Για ακόμα μια φορά, εκφράστηκε η διασπαστική πολιτική των ξεχωριστών συγκεντρώσεων, η οποία βοηθά την κυβέρνηση να περνά την αντιλαϊκή της πολιτική. Το ΠΑΜΕ με ξεχωριστή συγκέντρωση στη ΧΑΝΘ, μπροστά από τη ΔΕΘ, στη συνέχεια πορεύτηκε στο κέντρο της πόλης. Παρά το γεγονός ότι εκεί βρέθηκαν οι απεργοί εργάτες της «Μαλαματίνας», η συγκέντρωση και διαδήλωση του ΠΑΜΕ κινήθηκε στα γνωστά σεχταριστικά πλαίσια του ΚΚΕ, ενώ συμμετείχε λιγότερος κόσμος συγκριτικά με άλλες χρονιές. Ακόμα περισσότερο η συγκέντρωση της Καμάρας, η συγκέντρωση ορισμένων εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων, μαζί με τον αναρχικό χώρο, χαρακτηρίστηκε από μικρή μαζικότητα.

Το μήνυμα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική ήταν σαφές. Νέοι αγώνες έρχονται μέχρι την ανατροπή της. Ταυτόχρονα, οι χιλιάδες στους δρόμους έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα και απέναντι στις ξεπουλημένες ή τις «αγωνιστικές» ηγεσίες. Πρέπει άμεσα να κηρυχθεί γενική απεργία, να οργανωθούν νέες διαδηλώσεις, να ξεδιπλωθεί ο αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

***

Το Μ-Λ ΚΚΕ είχε έντονη δραστηριότητα το τριήμερο της έναρξης της ΔΕΘ. Την Παρασκευή 9/9, η Πορεία πραγματοποίησε στην «Πυξίδα» συζήτηση νεολαίας πάνω στις πολιτικές εξελίξεις, όπου εκφράστηκαν εκεί οι θέσεις της οργάνωσης και κυρίως η ανάγκη να παλέψουμε όπου βρίσκονται μέλη και φίλοι, ώστε να φτάσει πιο μακριά η γραμμή της αγωνιστικής αντιπαράθεσης με την αντιλαϊκή πολιτική. Το Σάββατο 10/9, το Μ-Λ ΚΚΕ πήρε μέρος με δικό του πανό και μπλοκ στη συγκέντρωση των συνδικάτων στο Άγαλμα Βενιζέλου. Με τα τρικάκια του, τις ανακοινώσεις του, με τη διάδοση του Λαϊκού Δρόμου, το Μ-Λ ΚΚΕ βρέθηκε στη συγκέντρωση, προσπαθώντας να διαδώσει πλατιά την αγωνιστική διέξοδο στα λαϊκά προβλήματα. Από το μπλοκ του φωνάχτηκαν αντικυβερνητικά συνθήματα, συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την εξάρτηση και τον πόλεμο, συνθήματα αλληλεγγύης στους απεργούς της «Μαλαματίνας». Μετά το πέρας της διαδήλωσης στη ΧΑΝΘ, στην κάτω πύλη της ΔΕΘ, οι σύντροφοι και οι φίλοι συνέχισαν στην «Πυξίδα», όπου γλέντησαν με φαγητό και ποτό. Δεκάδες είναι οι φίλοι που πέρασαν από εκεί, ανοίγοντας τη νέα χρονιά και για την «Πυξίδα».

Το πλούσιο τριήμερο έκλεισε την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη, όταν αντιπροσωπεία του Μ-Λ ΚΚΕ και της Φοιτητικής Πορείας επισκέφτηκε τους απεργούς της «Μαλαματίνας», στο εργοστάσιο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Για πολλή ώρα, ο Γιώργος Λιάκας, Γραμματέας του Σωματείου των Εργατοϋπαλλήλων της «Μαλαματίνας», ο Γιάννης Νιβορλής, αντιπρόσωπος στο ΕΚΘ και στη ΓΣΕΕ, καθώς και οι παρευρισκόμενοι απεργοί, ενημέρωσαν τους συντρόφους για τον αγώνα που δίνουν. Αντίστοιχα, εκ μέρους της Φοιτητικής Πορείας, ο Ιάσονας Αδριανός χαιρέτισε τον αγώνα τους, ενώ τους ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της Φοιτητικής Πορείας όχι μόνο να ψηφιστούν σχετικά ψηφίσματα αλληλεγγύης από Φοιτητικούς Συλλόγους, αλλά έμπρακτα αυτοί να ενισχύσουν τους απεργούς, συγκεντρώνοντας και χρήματα. Στα πλαίσια αυτά, ήδη ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, αλλά και της Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν χρήματα, στήνοντας αντίστοιχα χώρους μέσα στις σχολές τους, όπου οι φοιτητές μπορούν να ενημερώνονται για τον αγώνα στην «Μαλαματίνα», καθώς και να αφήνουν χρήματα.