Ο Κασιδιάρης, πρώην βουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και πρωτοπαλίκαρο ως πρόσφατα του εγχώριου “φύρερ” Ν. Μιχαλολιάκου, έγινε κι αυτός …Λαγός, “πρόδωσε” τον “Αρχηγό”, άλλαξε προβιά και ανακοίνωσε πως δεν ανήκει πλέον στην Χρυσή Αυγή, καλώντας τους πολίτες να μπουν στη σελίδα ELLHNES.net και να γίνουν μέλη, με κεντρικό σύνθημα “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” (sic). Σε βίντεο που ανέβασε στα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κασιδιάρης εξαπολύει επίθεση εναντίον όλων, υποστηρίζοντας πως το φθινόπωρο θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Στην ιστοσελίδα του κάνει λόγο για πολιτική κάθαρση, υποσχόμενος παραδειγματική τιμωρία όλων των πολιτικών που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα και αφήνει αιχμές για τα όσα συμβαίνουν στη Χρυσή Αυγή. Επιμένοντας στις γνωστές ρατσιστικές του θέσεις, ζητάει στήριξη από τον κόσμο για τη δημιουργία ενός πανελλήνιου κινήματος ενάντια στον αφελληνισμό της χώρας, μιλώντας για “Απέλαση όλων των αλλοδαπών που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα και μετατρέπουν την χώρα μας σε ισλαμική αποικία. Οριστικό τέλος στην δωρεάν στέγαση, στην χρηματοδότηση με μετρητά, και σε όλα τα προνόμια που η κυβέρνηση της ΝΔ προσφέρει αφειδώς στους αλλοδαπούς” κλπ. Ο Κασιδιάρης υποστηρίζει πως στο κόμμα του θα συμμετέχουν “επιφανή πρόσωπα”, χωρίς να αναφέρει όμως κανένα όνομα και “στελέχη υψηλού επιπέδου, που ξεχωρίζουν σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής και τα οποία θα αναδεικνύουν πατριωτικό, πολιτικό λόγο”, χωρίς να λέει αν στο κόμμα θα τον ακολουθήσουν άλλοι πρώην βουλευτές ή πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, παλιό στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης από τη δεκαετία του ’90, ήταν ο εκπαιδευτής των ταγμάτων εφόδου, πρακτικά και ιδεολογικά. Ως εκπρόσωπος Τύπου, αναλάμβανε τη συγκάλυψη των εγκληματικών ενεργειών της και προβαλλόταν ως ο αμέσως επόμενος από τον Μιχαλολιάκο στην ιεραρχία. Όλα αυτά βέβαια έγιναν μετά την απόρριψη από τον φυρερίσκο Μιχαλολιάκο των προτάσεων που είχε υποβάλει ο Κασιδιάρης για ένα “Συνέδριο Ανασύνταξης της Χρυσής Αυγής”, όπου εκεί ο Κασιδιάρης απ’ τη μια μεριά τον λιβάνιζε, απ’ την άλλη πρότεινε πραχτικά να παροπλισθεί ο Μιχαλολιάκος και να αναλάβει την αρχηγία ο ίδιος ο Κασιδιάρης! Αν και ο Μιχαλολιάκος δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη Χρυσή Αυγή, την ίδια ώρα τα περισσότερα στελέχη που είχε δίπλα του το 2010-2012 και τα οποία είχαν εκλεγεί βουλευτές, είναι πλέον εκτός της οργάνωσης. Η συνέχιση της διαδικασίας της Δίκης της εγκληματικής οργάνωσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις 17 Ιουνίου και ενώ επιτείνεται η διαλυτική κατάσταση της Χ.Α. μετά από τις αποχωρήσεις βασικών στελεχών της.

Ας σημειωθεί τέλος, πως στη διακήρυξη Κασιδιάρη δηλώθηκε ως διεύθυνση του κόμματος η οδός Κοτοπούλη και Βερανζέρου, απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, ενώ στο κτίριο αυτό έχει διατεθεί χώρος από τον Δήμο Αθηναίων για την παράταξη “Ελληνική Αυγή για την Αθήνα”. Το θέμα των γραφείων του κόμματος Κασιδιάρη τέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, τόνισε πως οι χώροι έχουν διατεθεί για τη δημοτική παράταξη και όχι για κόμματα, λέγοντας ότι “Θα διερευνήσουμε το θέμα και αν έχει πάει σε άλλους σκοπούς δεν έχει πλέον νόημα η παραχώρηση”, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης που επανεμφανίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από μέρες, δεν απάντησε επί του θέματος, αφήνοντας ένα μέλος της παράταξής του να αναφέρει ότι τα γραφεία του νέου κόμματος δεν σχετίζονται με εκείνα της παράταξης.