Τις αναμνήσεις του από την περίοδο της 7χρονης δικτατορίας μετέφερε στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ και την εκπομπή «Λόγια σταράτα» του δημοσιογράφου Αλέκου Χατζηκώστα, ο Κώστας Μήττας από τη Νάουσα, την Τετάρτη 21/4.

Ο Κώστας Μήττας υπήρξε γραμματέας Νάουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και μέλος της Ν.Ε και μ’ αυτή του την ιδιότητα συνελήφθη από τη Χούντα την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος, περνώντας από φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης 4 χρόνια συνολικά.

«Την προηγούμενη μέρα 20/4 σε συνάντηση με στέλεχος από τη Θεσσαλονίκη, συζητούσαμε σχετικό δημοσίευμα της Αυγής “γιατί δεν θα γίνει δικτατορία στην Ελλάδα”.

Το βράδυ τον φιλοξένησα σπίτι μου και το πρωί πηγαίνοντας για να φύγει με το λεωφορείο μάθαμε ότι έγινε δικτατορία. Επέστρεψε σπίτι και ξεκινήσαμε να ειδοποιούμε τα στελέχη της ΕΔΑ που δεν είχανε χαμπάρι τι έγινε.»

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε συλλήψεις στελεχών της ΕΔΑ στη Νάουσα, αλλά και στη διαφυγή στο βουνό, που πρωτοπήγαν τα μέλη της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

«Πήραμε όμως μήνυμα να κατέβουμε στα σπίτια μας για να μην δημιουργηθεί θέμα, αλλά το βράδυ που γύρισα, με συνέλαβαν»

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αστυνομία και μετά με στρατιωτικό όχημα στον Κολινδρό και τελικά αφού συγκεντρώθηκαν, μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές μέσω οχηματαγωγού μεταφέρθηκαν, παίρνοντας και κόσμο από Χίο και Μυτιλήνη και κατέληξαν στη Γυάρο. Αναφέρθηκε στη ζωή στο στρατόπεδο της Γυάρου (αρχικά στους όρμους- σκηνές και μετά στα κτήρια) και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λακκί της Λέρου.

«Εκεί οργανωθήκαμε ως φυλακισμένοι, ενώ υπήρχε σχέδιο επιμόρφωσης των νεολαίων π.χ από επιστήμονες. Εγώ έμαθα Αγγλικά. Επίσης υπήρχαν και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (π.χ διαλέξεις, απαγγελίες ποιημάτων, θεατρικά) για να έχουμε ένα ανέβασμα του μορφωτικού μας επιπέδου εμείς οι νεολαίοι. Είχαμε εκεί σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Φαρσακίδης, ο πατέρας του Γ. Πάντζα.

Η διοίκηση αντιδρώντας για όλα αυτά, μάζεψε τους νέους κάτω από 30 χρονών και μας πήγαν στον Ωρωπό στις φυλακές. Σχέδιο τους ήταν η χρησιμοποίηση της μεθόδου του «καρότου και μαστίγιου». Το καρότο ήταν ότι ακούγαμε φωνές παιδιών , γυναικών, καθώς ήμασταν κοντά σε θάλασσα και έλεγαν πως θα ζηλέψουν τα παιδιά από την άλλη μεριά που ήταν κλεισμένοι στα κελιά τους.

Αντιδράσαμε ως ένα σύνολο , όταν προσπάθησαν να μας έχουν ώρες κλεισμένους στα κελιά και μετά από αυτό κατήργησαν τον Ωρωπό για τους νεολαίους και μας ξαναπήγαν στη Γυάρο».

Απαντώντας στο γιατί κάθισε 4 χρόνια χωρίς να βάλει υπογραφή «αποκήρυξης» όπως του ζητούσαν για να απελευθερωθεί απάντησε: «Εμείς αντισταθήκαμε. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών δεν υπέγραψε.»

Σε ερώτηση για αν έχει μετανιώσει για όλα αυτά υπογράμμισε: «Όταν έρχεται ο φασίστας και σε εκβιάζει εσύ δεν πρέπει να υποκύψεις, θα πρέπει ν’ αντισταθείς. Είμαστε άνθρωποι. Δεν έχω μετανιώσει. Νιώθω περήφανος που αντιστάθηκα μέχρι τέλος παρά τις συνέπειες που είχα και πριν τη Δικτατορία αλλά και μετά. Πιστεύω ότι η ιδεολογία αυτή που μας στήριξε , είναι η ιδεολογία που αγαπά τον κόσμο, τον λαό, τους εργαζόμενους , τους αδικημένους. Και εμείς ανήκουμε σ’ αυτούς. Πρέπει να παλέψουμε, να μην τους αφήσουμε να μας τσαλαπατούν συνέχεια. Χρειάζεται αντίσταση. Και αυτήν την αντίσταση την ενισχύει η ιδεολογία που είναι ιδεολογία των αδικημένων. Ο αγρότης, ο εργάτης, ο βιοπαλαιστής, που βλέπουν τις αδικίες, μαζί πρέπει ν’ αντισταθούν.»

Πηγή: imerisia-ver.gr

Αναδημοσίευση: prologos.gr

Σημείωση σύνταξης του prologos.gr

Είμαστε περήφανοι που γνωρίζουμε τον Κώστα Μήττα ασυμβίβαστο μαχητή του κομμουνιστικού κινήματος από τις γραμμές της Κ.Ο Ημαθίας του Μ-Λ ΚΚΕ