Με στόχο την “επανέναρξη του διαλόγου” ανάμεσα στην κυβέρνηση Μαδούρο και την ξενοκίνητη δεξιά αντιπολίτευση, πραγματοποιήθηκε στις 25 Απρίλη στην Μπογκοτά της Κολομβίας, με πρωτοβουλία του Γκουστάβο Πέτρο (που αποκατέστησε ως γνωστόν τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με τη Βενεζουέλα, ανοίγοντας τα σύνορα και πραγματοποιώντας διαδοχικές συναντήσεις με τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρό της) διεθνής συνδιάσκεψη για την πολιτική διαδικασία στη Βενεζουέλα. Εκεί παρευρέθηκαν προσκεκλημένοι από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων ο βοηθός συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λ. Οίκου, Τ. Φάινερ, ο επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, και εκπρόσωποι από Μ. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και σειράς περιφερειακών χωρών, ανάμεσα στις οποίες φιγουράρει και η Τουρκία. Από τη συνδιάσκεψη αποκλείστηκαν προκαταβολικά κυβέρνηση και αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Επίδικο της διαδικασίας ήταν ο προσδιορισμός του οδικού χάρτη για “ελεύθερες εκλογές” το 2024 στη Βενεζουέλα, ταυτόχρονα με την άρση των εξοντωτικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι δυτικοί, προεξαρχόντων των Αμερικανών, στον λαό της πολύπαθης χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ξεπεσμένη πλέον μαριονέτα των δυτικών, ο Γκουαϊδό, (η αναγνώριση του οποίου υπήρξε η πρώτη πράξη της υποτελούς κυβέρνησης Μητσοτάκη), έφτασε παράνομα πριν την έναρξη της διαδικασίας στην Μπογκοτά αλλά απελάθηκε κακήν κακώς πριν αλέκτορα φωνήσαι…τρις. Ο παντελώς ανυπόληπτος Γκουαϊδό, που ωστόσο θα είναι ένας εκ των υποψηφίων για την ηγεσία της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε θρασύτατα την απέλασή του “διωγμό της δικτατορίας που δυστυχώς νίκησε στην Κολομβία σήμερα”. Κατά τα λοιπά η εν λόγω σύνοδος δεν απέφερε κάτι χειροπιαστό, μιας και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν “το ξεπάγωμα” 3,2 δισ. δολαρίων που αποτελούν εθνικό πλούτο της Βενεζουέλας και είχε συμφωνηθεί μεταξύ Μαδούρο και αντιπολίτευσης τον περασμένο Νοέμβρη να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των εργατολαϊκών στρωμάτων της χώρας.

Η άρνηση των ΗΠΑ να χαλαρώσουν το ασφυκτικό εμπάργκο προς το καθεστώς Μαδούρο ήταν άλλωστε η αιτία διακοπής πριν έξι μήνες των ενδοβενεζουελανικών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2021. Στα πλαίσια αυτά, ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, που καλλιεργούσε με την πρωτοβουλία του ο Γ. Πέτρο, τονίζοντας εξαρχής “αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία του Μεξικό, ξεχάστε αυτόν τον δρόμο.”