Το Μ-Λ ΚΚΕ (όπως και άλλες μικρές αριστερές δυνάμεις) δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μόνο τις δυσκολίες που ορθώνουν τα οικονομικά των εκλογών και τα εμπόδια στη ραδιοτηλεοπτική προβολή του. Βρέθηκε αντιμέτωπο και με τα εμπόδια που δημιούργησαν σοβαρές παρατυπίες και απαράδεκτες πρακτικές για τα ψηφοδέλτιά του σε εκλογικά τμήματα.

Όπως κατάγγειλαν οι Κ.Ο του Μ-Λ ΚΚΕ σε Γιάννενα, Κρήτη και Ικαρία, τα ψηφοδέλτια του κόμματος είτε απουσίαζαν εντελώς από εκλογικά κέντρα, είτε δε μοιράζονταν ή τοποθετούνταν ακόμη και κάτω από αυτά άλλων κομμάτων.

Τέτοια κρούσματα διαπιστώθηκαν σε εκλογικό τμήμα στον Κατσικά Ιωαννίνων, στις Αχάρνες, στο 2ο Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης και σε εκλογικό τμήμα στο Καραβόσταμο Ικαρίας.

Η Κ.Ο. Ιωαννίνων του Μ-Λ ΚΚΕ κατήγγειλε «αυτήν την αντιδημοκρατική πρακτική κάνοντας για μια ακόμη φορά φανερό τις δυσκολίες και τα εμπόδια που το σύστημα δημιουργεί στο να φτάσει με τους ίδιους όρους το ψηφοδέλτιο του Μ-Λ ΚΚΕ στους πολίτες».

Από την πλευρά της, η Κ.Ο Ηρακλείου του Μ-Λ ΚΚΕ κατάγγειλε “την αντιδραστική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική που έχει στόχο να φιμώσει τη φωνή της πραγματικής αριστεράς ενάντια στον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό της Ε.Ε. και στους στυλοβάτες της εγχώριας ολιγαρχίας”.

Αντίστοιχες καταγγελίες πραγματοποιήθηκαν και από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς.

Η μεταχείριση που είχαν τα ψηφοδέλτια του Μ-Λ ΚΚΕ σε εκλογικά τμήματα πρόσθεσε ένα ακόμα στοιχείο ανισοτιμίας και αντιδημοκρατικότητας στη διαδικασία των ευρωεκλογών, που έχει σαν συνέπεια την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.