Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν

Άλφα, Βήτα, Γάμα, Δέλτα/ όλα τα βιβλία φερ’ τα/ και μολύβι και χαρτί/ για να γράφω κάθε τι. Λέγαμε πιτσιρικάδες χοροπηδώντας. Βέβαια η εκπαίδευση στην πατρίδα είχε περάσει και από το «Το κρέας δικό σου, τα κόκαλα δικά μου. Μη τον λυπάσαι, δέρνε τον, κάνε τον άνθρωπο», κατά πώς διηγείται ο Καζαντζάκης για την πρώτη, άγουρη, επαφή του με τα γράμματα. Από τη βίτσα, περάσανε χρόνια πολλά και μας έμειναν τα «άνθρωπος αγράμματος – ξύλο απελέκητο» και το «Μάθε παιδί μου γράμματα» που έγινε και εξαιρετική ταινία. Και από την ταινία περάσανε έτη τριάκοντα και οι Έλληνες, απελέκητα ή πελεκημένα ξύλα, έμαθαν να εκτιμούν τις μελέτες και τα συμπεράσματά τους. Σήμερα μπορούμε πλέον να μιλάμε για έναν καθ’ ολοκληρίαν μελετημένο και πελεκημένο λαό. Έχει πολλά κιλά βάρος η άποψή σου, αν κοτσάρεις κατά τον ρουν του λόγου σου και το «διάβαζα προ ημερών μια μελέτη…».

Βέβαια, σε τούτο τον ψεύτη ντουνιά, μελέτη από μελέτη και συμπέρασμα από συμπέρασμα έχει διαφορά και αυτή η διαφορά συνοψίζεται στο αν τη μελέτη την κάνει λαμόγιο ή σοβαρός μελετητής. Πάρτε για παράδειγμα τον Σκέρτσο που, προ ολίγου καιρού, μας είπε πως δεν υπάρχει μελέτη για το αν κολλάει ο κορονοϊός στους μπάτσους. Να ένας ισχυρισμός όπου καταρρίπτεται -το αυτονόητο γεγονός ότι κολλάει- αφού δεν υπάρχει μελέτη.

Αναρωτηθήκατε ποτέ, αν τώρα, που διαβάζετε την εφημερίδα, είναι μέρα ή νύχτα; Και μην απαντήσετε «μέρα είναι αφού βλέπω τον ήλιο». Μελέτη για το αν είναι μέρα ή νύχτα έχετε; Κι αν όχι, πού πάτε, αμελέτητοι, βρε καημένοι; Ακόμα μπορείτε να θυμηθείτε τον Άνθιμο Θεσσαλονίκης, που μας πληροφόρησε πως σοβαρός μελετητής από την Αμερική τού τηλεφώνησε και του είπε ότι η γη είναι επίπεδη. Τελικά, στρογγυλό είναι μόνο το κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Τη μελέτη, επίσης, μπορούμε να την κάνουμε ό,τι θέλουμε. Να τη διαβάσουμε και να εφαρμόσουμε τα συμπεράσματά της. Να τη διαβάσουμε και να γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια τα συμπεράσματά της. Να μη τη διαβάσουμε. Ακριβώς, το δεύτερο, εφάρμοσε και ο Κούλης. Από το Μάη μήνα, του 2021, του παρέδωσε ο Σωτήρης μελέτη που αποδείκνυε πως πάνω από 400 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορούν να νοσηλευτούν. Με δυο κουβέντες οι πλεονάζοντες των τετρακοσίων, ΔΕΝ… Τη μελέτη για τις ΜΕΘ την παρέδωσε ο Σωτήρης, αφού είχε τελειώσει πρώτα τη μελέτη προς το υπουργείο των Οικονομικών, με την ιδιότητα του οικονομολόγου γιατρού, που αποδείκνυε πως δεν μπορούμε να αγοράσουμε λεωφορεία για να μη συνωστίζονται οι πολίτες και κολλάνε κορονοϊό.

Επτά μήνες μετά, λίγο πριν τα χριστούγεννα και ενώ οι νεκροί από τον κορονοϊό είχαν φτάσει τους 20.000, ο Κούλης ισχυρίστηκε μεγαλοφυώς (η μεγαλοφυΐα γεννιέται, δεν διδάσκεται έλεγε ο Ουγκώ), στη Βουλή των Ελλήνων, πως δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ δεν πεθαίνουν περισσότερο από τους διασωληνωμένους σε ΜΕΘ. Φο-βε-ρό. Και τότε γιατί τις έχουμε τις ΜΕΘ; Να τις κλείσουμε αφού δεν χρειάζονται και γίνεται η ίδια δουλειά με τη διασωλήνωση στις …σκάλες. Πολυτέλειες θα κάνουμε τώρα; Μα ήδη πέρα από τις 400 ΜΕΘ, οι υπόλοιπες, ακόμα κι αν ονομάζονται ΜΕΘ, δεν προσφέρουν τίποτα. Μεγαλειώδη ψέμματα με την δική τους μελέτη στα χέρια από το Μάη. Ποιες μελέτες και κουραφέξαλα. Δεν τους αφορά πόσοι θα πεθάνουν. Αρκεί το ΕΣΥ και η δημόσια δωρεάν υγεία να καταβαραθρωθούν για να μείνει η ιδιωτική περίθαλψη μόνο.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτογκόλ διέγραψε βουλευτή του, γιατί δεν μιλούσε με το «σεις και με το σας» στη Βουλή. Θλίψη…
Θα μας στείλουν όλους στον πλάστη μας, μελετημένους ή αμελέτητους, πελεκημένους ή απελέκητους. Εκτός εάν τους ξαποστείλουμε πρώτοι εμείς. Με τους αγώνες μας στηριγμένους στη μελέτη που λέει πως τα τέρατα σαρώνονται από τα κύματα της οργής των πολλών.

Καλή, οργισμένη και αγωνιστική χρονιά.

Τάνια