Με την πρόσφατη απόφαση-κόλαφο για τα έργα και ημέρες της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της συγκυβέρνησης Σαμαρά (της οποίας πρωτοκλασάτα στελέχη απαρτίζουν και τη σημερινή «κυβέρνηση των αρίστων» προεξάρχοντος του Κ. Μητσοτάκη), το ελληνικό κράτος οφείλει να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους 16 επιζώντες του πολύνεκρου ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, πριν 8,5 χρόνια, που κόστισε τη ζωή σε 11 Αφγανούς (8 παιδιά και 3 γυναίκες).
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταδικάζεται για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και για εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση των επιζώντων.

Πρόκειται για μια ακόμη καραμπινάτη επιχείρηση επαναπροώθησης εκ μέρους του λιμενικού. Το εν λόγω προμελετημένο έγκλημα -με «διασώστες» χωρίς …σωσίβια που έφτασαν στο επίμαχο σημείο με καθυστέρηση μιάμισης ώρας(!)- έγινε εξαρχής προσπάθεια να βαπτισθεί «επιχείρηση διάσωσης» από την εθνοσωτήρια κυβέρνηση Σαμαρά. Μέχρι και διάτρητη «έρευνα» του λιμενικού με πλαστές καταθέσεις των επιζώντων σκάρωσαν τα επιτελεία Σαμαρά, ενώ ο αποδιοπομπαίος τράγος βρέθηκε στο πρόσωπο ενός εκ των θυμάτων (Σύρος) που καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 145 έτη φυλάκισης για παράνομη διακίνηση προσφύγων, για να αθωωθεί στη συνέχεια. Κερασάκι στην τούρτα της χονδροειδούς απόπειρας συγκάλυψης αποτέλεσε η παρέμβαση της κατά τα άλλα «ανεξάρτητης δικαιοσύνης», με την εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά να θάβει άρον άρον την υπόθεση στο αρχείο.

Κατά τα λοιπά, ο φιλοκυβερνητικός τύπος και υπουργοί ενορχήστρωσαν τότε μια δηλητηριώδη ρατσιστική επίθεση στοχοποιώντας κατά τα γνωστά τους μετανάστες και όσους καταγγέλλουν τις επαναπροωθήσεις για προπαγάνδα υποκινούμενη από την Τουρκία ή την αντιπολίτευση. Μνημείο εμετικού αντιπροσφυγικού παραληρήματος αποτελούν οι δηλώσεις της νυν υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Βούλτεψη, «Μας έχουν τρελάνει με το Φαρμακονήσι. Κλείνουν την Αθήνα, περιφέρουν Αφγανούς, Πακιστανούς, Μπαγκλαντεσιανούς… Όλη μέρα ασχολούνται με τους πρόσφυγες σε εισαγωγικά, που τελικά είναι άοπλοι εισβολείς. Μαθηματικά, σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων θα συμβεί και ατύχημα». Στο ίδιο μήκος κύματος ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ξιφουλκούσε κατά των εκθέσεων της Διεθνούς Αμνηστίας ή κάποιων άλλων κακοπροαίρετων που χρηματοδοτούνται μόνο και μόνο για να γράφουν κακά περιστατικά.

Την ίδια ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική πολιτική συνεχίζει βέβαια και κλιμακώνει σήμερα η Δεξιά του Μητσοτάκη, αναπαράγοντας ατόφια τα επιχειρήματα περί «ρυμούλκησης και όχι αποτροπής των μεταναστών». Καταπέλτη για την κυβέρνηση της ΝΔ (που κλείνει τα κέντρα υποδοχής και αναγκάζει τους μετανάστες να ζουν σε hotspots …, εκείνοι που βοηθούν τους μετανάστες περιορίζονται έως ποινικοποιούνται και τα ΜΜΕ φιμώνονται) αποτελούν εξάλλου οι σχετικές καταγγελίες κατά του Μητσοτάκη (και εξ οικείων) κατά την πρόσφατη παρέμβασή του στο ευρωκοινοβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Λεγγέρι της FRONTEX, πριν εξαναγκαστεί σε παραίτηση, είχε προλάβει να βραβευτεί για τις «ευαγείς υπηρεσίες» του (διάβαζε για την εμπλοκή σε επαναπροωθήσεις τουλάχιστον 957 αιτούντων άσυλο από τον Μάρτη του 2020 έως τον Σεπτέμβρη του 2021) από τον αρμόδιο Έλληνα υπουργό Μηταράκη…

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, βρήκε την ευκαιρία να υψώσει τους αντικυβερνητικούς τόνους, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τους μετανάστες, όταν είναι γνωστό πως (και) επί των ημερών του (με βασικά εργαλεία τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Μόριας) υπηρετήθηκε μέχρι κεραίας η αντιμεταναστευτική πολιτική που εκπορεύεται από τα επιτελεία των Βρυξελλών.