Συμβασιούχες καθαρίστριες στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία μέχρι τη Βουλή πραγματοποίησαν τη Μεγάλη Δευτέρα οι εργαζόμενοι του Δρομοκαΐτειου. Μέσω του σωματείου τους, κατήγγειλαν ότι έναν μήνα περίπου πριν, η ηγεσία του υπουργείου είχε δεσμευτεί ότι δεν θα απολυθούν οι συμβασιούχες καθαρίστριες του νοσοκομείου που εργάζονται εκεί πάνω από 10 χρόνια μέσω εργολάβων, ενώ τα 4 τελευταία χρόνια με συμβάσεις έργου και μετέπειτα εργασίας απευθείας με το νοσοκομείο

Η τελική απόφαση της κυβέρνησης όμως, είναι, στην πράξη, η απόλυση των συμβασιούχων καθαριστριών, καθώς οργανώνει νέους ξεχωριστούς διαγωνισμούς ανά Νοσοκομείο για την πρόσληψη προσωπικού για μια διετία (δηλαδή πάλι συμβασιούχους), προκειμένου να εγκλωβίσει χιλιάδες υποψηφίους και να υφαρπάξει εκβιαστικά την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές.

Σ’ αυτούς τους διαγωνισμούς, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η επιπλέον μοριοδότηση που δίνεται στους εργαζομένους, που ήδη εργάζονται στο σύστημα, δεν επαρκεί για να τους εξασφαλίσει την παραμονή τους στο νοσοκομείο. Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος κάθε δύο χρόνια να εναλλάσσονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ενώ αρχίζει να δημιουργείται η τραγική αίσθηση ότι τουλάχιστον με τον εργολάβο υπήρχε σταθερότητα.

Την εκδίωξη όλων των εργολάβων από τα νοσοκομεία, τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων-πρώην εργολαβικού προσωπικού στην καθαριότητα στο ΕΣΥ ζητούν και παλεύουν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς στα δημόσια νοσοκομεία.

Αξιολόγηση

“…Προς ανάκληση η τροπολογία Γεροβασίλη για τον αποκλεισμό προϊσταμένων από τις κρίσεις σε περίπτωση που απείχαν από τις διαδικασίες αξιολόγησης. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μας, μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα καταθέσει διάταξη που θα ανακαλεί την «τιμωρητική», κατά το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, τροπολογία – η οποία, υπενθυμίζεται, είχε συνταχθεί το φθινόπωρο του 2017, στον απόηχο της μαζικής συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία-αποχή που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης…”, έγραφε ο φιλοκυβερνητικός τύπος στις αρχές του Φλεβάρη.

Χωρίς καμία ανάκληση της παραπάνω τροπολογίας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η κυβέρνηση πιέζει να συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην ηλεκτρονική αξιολόγηση, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, εκβιασμούς και απειλές, ιδιαίτερα σε χώρους που επίκεινται κρίσεις προϊσταμένων στις δημόσιες υπηρεσίες, κρίσεις που σκόπιμα αφέθηκαν να πραγματοποιηθούν προεκλογικά!

Ενάντια στην ύπουλη πολιτική των κυρίαρχων παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) της ΑΔΕΔΥ, όπου ναι μεν ανακοινώνουν ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από την αξιολόγηση κεντρικά και στα πλαίσια της Συνοποσπονδίας, αλλά στη βάση, δηλαδή στα σωματεία και τις Ομοσπονδίες, την υπονομεύουν, οι αγωνιστές εργαζόμενοι οφείλουν να προσπαθήσουν η συγκεκριμένη κινητοποίηση, για μια ακόμη φορά, να μαζικοποιηθεί.