Τρεις μήνες μετά την έναρξη του νέου μακελειού από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με την ολόπλευρη στήριξη από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που ακόμα και σήμερα αναμασούν τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» του κράτους δολοφόνου και συνεχίζουν τη στήριξή τους, οικονομική, πολιτική, στρατιωτική, τα «τύμπανα πολέμου» ηχούν όλο και πιο δυνατά στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Επιθέσεις, τελεσίγραφα, απειλές και στρατιωτική κινητικότητα από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αυξάνουν τους κινδύνους για μια σφοδρή περιφερειακή σύγκρουση με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Μόνο μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν: Αιματηρή επίθεση των ΗΠΑ εναντίον σκαφών των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, με 10 νεκρούς (31/12/2023). Δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς από το Ισραήλ, με επίθεση στη Βηρυτό (2/1/2024). Πολύνεκρη διπλή έκρηξη στο νεκροταφείο της πόλης Κερμάν του Ιράν (3/1/2024), κατά τις εκδηλώσεις της 4ης επετείου από τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ. Και έκδοση τελεσιγράφου κατά των Χούθι από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους (3/1/2024), με φόντο την αποκάλυψη των σχεδίων των ΗΠΑ, της Βρετανίας κ.ά. για γενικευμένες πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις στην Υεμένη, στο όνομα της «διασφάλισης της ναυσιπλοΐας» στην Ερυθρά Θάλασσα. Δολοφονία στρατιωτικού διοικητή της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ (8/1/2024). Είναι φανερό πως το Ισραήλ επιδιώκει την επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, διαβλέποντας πως η γενικότερη προοπτική διαγράφεται δυσοίωνη για το ίδιο και τους μεγάλους προστάτες του, τις ΗΠΑ, καθώς ο χρόνος δουλεύει αναπότρεπτα σε βάρος τους και υπέρ των ανταγωνιστών τους στη Μέση Ανατολή, αλλά και παγκόσμια.

Η συνέχιση του μακελειού στη Γάζα και η προσπάθεια των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τον πόλεμο για να ενισχύσουν τη γεωπολιτική τους επιρροή στην περιοχή έναντι των ανταγωνιστών τους -όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν- υποδαυλίζουν παλιές και νέες εστίες έντασης. Τα νέα πεδία πολεμικών συγκρούσεων, τα οποία έχει ανοίξει το Ισραήλ και οι δολοφονικές επιθέσεις σε γειτονικές χώρες -όπως η Συρία, ο Λίβανος, το Ιράκ, το Ιράν και η Υεμένη- χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ για να αναβαθμίσουν τη μειωμένη τα τελευταία χρόνια επιρροή τους στη Μέση Ανατολή, από τις σημαντικές ανακατατάξεις που επέφεραν η ενίσχυση του ρόλου της Ρωσίας και της Κίνας. Επειδή όμως εκτιμούν ότι δεν θα είναι εύκολο να ελέγξουν πλήρως μία γενικευμένη σύγκρουση, εμφανίζονται με ένα υποκριτικό διπλωματικό πρόσωπο, με τις αλλεπάλληλες περιοδείες του Μπλίνκεν σε ρόλο “υπεύθυνης δύναμης” που θέλει να εγγυηθεί την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και μία “λύση” για το παλαιστινιακό. Βέβαια τίποτα από αυτά δεν ισχύει στην πραγματικότητα, αφού ο αμερικανικός, και όχι μόνο, στόλος έχει εγκατασταθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα και όλοι βρίσκονται με το χέρι στη σκανδάλη. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε γενική ανάφλεξη. Στο φουλ λοιπόν δουλεύουν οι μηχανές και τα παζάρια των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των συμμάχων τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, εν μέσω του συνεχιζόμενου μακελειού στη Γάζα και πάνω στην πλάτη του παλαιστινιακού λαού, για την προώθηση σχεδιασμών που υπηρετούν τα συμφέροντά τους σε μια περιοχή ιδιαίτερα κρίσιμη για την αναμέτρηση με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, με τη νέα πολυήμερη περιοδεία του στην περιοχή και τις δηλώσεις του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε πως πάνω στα αποκαΐδια της Γάζας έχει στρωθεί ήδη ένα σκληρό παζάρι για τους όρους που θα προωθηθούν παλιές και νέες συνεργασίες στην περιοχή. Παράλληλα, ο Μπλίνκεν φρόντισε να επαναλάβει τη στήριξη των ΗΠΑ στο μακελειό στη Γάζα, ισχυριζόμενος χαρακτηριστικά κατά τη συνάντηση με τον ισραηλινό Πρόεδρο Χέρτζογκ, ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο φρικτό και παράλογο από την προσφυγή που έκανε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) με την κατηγορία της γενοκτονίας». Την ίδια στιγμή, προκλητικές ήταν οι διάφορες αναφορές του περί ανάγκης για «βιώσιμες προφυλάξεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη σε αμάχους», όταν οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ και το εξοπλίζουν μέχρι τα δόντια με αμερικανικά οπλικά συστήματα για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο προωθούνται σχέδια επέμβασης των ΗΠΑ, της Βρετανίας και συμμάχων τους στην Υεμένη εναντίον των Χούθι, για τη διασφάλιση των γεωπολιτικών τους συμφερόντων. Στις 3 Γενάρη οι ΗΠΑ και 11 σύμμαχοί τους εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση τελεσίγραφο, όπου προειδοποιούν τους Χούθι με κλιμάκωση αντιποίνων σε βάρος τους, αφήνοντας ανοιχτά διάφορα ενδεχόμενα. Ήδη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επιθέσεις σε ταχύπλοα των Χούθι που επιχειρούσαν να καταλάβουν εμπορικό σκάφος της «Maersk», προκαλώντας το θάνατο 10 μαχητών και τη βύθιση 3 εκ των 4 ταχύπλοων.

Παράλληλα δημοσιεύτηκαν πληροφορίες για σχέδια επέμβασης κατά των Χούθι στο έδαφος της Υεμένης. Συγκεκριμένα, οι βρετανικοί «The Times» αναφέρουν ότι ΗΠΑ και Βρετανία καταστρώνουν σχέδια για ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση κατά των Χούθι στην Υεμένη. Αναφέρουν ότι το Λονδίνο θα συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον, προκειμένου από κοινού να εξαπολύσουν μαζικές πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων που έχουν ήδη μελετηθεί, είτε στη θάλασσα είτε στην ίδια την Υεμένη. Σε ανάλογο ρεπορτάζ των «New York Times» αναφέρεται ότι αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο πιέζουν για πιο επιθετική δράση κατά των «πληρεξουσίων του Ιράν» που επιτίθενται σε αμερικανικές δυνάμεις.

Σε ένα τέτοιο φόντο συνεχίζονται διαβουλεύσεις και διεργασίες στο ΝΑΤΟ, μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για τη συγκρότηση πολυεθνικής ναυτικής δύναμης με την ονομασία «Επιχείρηση Φρουρός Ευημερίας» στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε να εξασφαλιστεί τάχα η διεθνής ναυτιλία από τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης. Ταυτόχρονα όμως, έγιναν γνωστοί προβληματισμοί και αμφιβολίες ορισμένων από τις χώρες που αρχικά είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν, αποτυπώνοντας αντιθέσεις και μέσα στο νατοϊκό στρατόπεδο.

Εν τω μεταξύ επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα οι εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ – Λιβάνου, καθώς μετά τη δολοφονία του στελέχους της Χαμάς Σαλάχ Αλ Αρούρι, στη Βηρυτό στις 2/1, ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε με πύραυλο ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Μετά και από αυτήν την επίθεση, η Χεζμπολάχ μετρά πάνω από 130 μαχητές της νεκρούς από τις 8 Οκτώβρη. Σε διάγγελμά του ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε το Ισραήλ να μην κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον της οργάνωσης, διότι αν της κηρύξει πόλεμο τότε εκείνη «θα απαντήσει με κάθε διαθέσιμο όπλο και μέσο, χωρίς όριο στην επιλογή στόχων εναντίον της γειτονικής χώρας». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Χεζμπολάχ έχει στις πρώτες της προτεραιότητες τη μη διακύβευση της εθνικής ασφάλειας του Λιβάνου.

Το Ισραήλ εντείνει, παράλληλα, τις επιθέσεις και στο συριακό έδαφος. Μετά τη δολοφονία του ιρανού ταξίαρχου Ραζί Μουσαβί τα Χριστούγεννα στη Δαμασκό, εξαπολύθηκε νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε προάστια της Δαμασκού.

Το ίδιο διάστημα, οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά σιιτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, με αφορμή τις επιθέσεις που δέχονται αμερικανικά στρατεύματα σε ιρακινές βάσεις, ενισχύουν τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βαγδάτης. Ο ιρακινός Πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής που θα προετοιμάσει τις ρυθμίσεις και τη διαδικασία για τη «μόνιμη διάλυση» της κατοχικής αποστολής του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ στο Ιράκ, που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά την επίθεση του 2003. Η Τεχεράνη επικρότησε την αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν «το κύρος και την ισχύ που απαιτούνται για να εγγυηθούν την ασφάλεια». Και πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα να φύγει η Ουάσιγκτον από το Ιράκ».

Σε ένα τέτοιο φόντο, ανήμερα της 4ης επετείου της δολοφονίας του ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ, το Ιράν βίωσε μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στο έδαφός του, όταν άγνωστοι προκάλεσαν στην πόλη Κερμάν δύο ισχυρότατες εκρήξεις, πολύ κοντά στον τάφο του στρατηγού, κατά τη διάρκεια μαζικών εκδηλώσεων για την επέτειο. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 91 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλές δεκάδες άλλοι. Αμέσως, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που είχε υποστεί μεγάλη ήττα από τις επιχειρήσεις που καθοδηγούσε ο ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί σε Συρία και Ιράκ, «επανεμφανίστηκε» και ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό.

Η Τεχεράνη διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, κάνοντας λόγο για θρασύδειλη δολοφονία, «ένδειξη του εκνευρισμού και της ανικανότητας» του Ισραήλ, καθώς το τελευταίο απέφυγε να αναλάβει επίσημα την ευθύνη της επίθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι δολοφονικές επιθέσεις, η συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα και η κινητικότητα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Μέση Ανατολή έρχονται να προσθέσουν κι άλλη καύσιμη ύλη σε μια περιοχή, που συγκρούονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και το παραμικρό «ατύχημα» ή «σπίθα» μπορεί να προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη.