Η Επιτροπή θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους συντρόφους, τους συναγωνιστές και τους φίλους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μ-Λ ΚΚΕ για την επίσκεψη απόδοσης φόρου τιμής στους ηρωικούς Μακρονησιώτες αγωνιστές,την Κυριακή 29 Μάη, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το άνοιγμα του στρατοπέδου, το Μάη του 1947.

Οι νεότερες γενιές, οι προοδευτικοί άνθρωποι της πατρίδας μας, τιμούσαν και θαύμαζαν πάντα την κορυφαία στιγμή Αντίστασης στο ελληνικό «Νταχάου», όπως ονομάστηκε το Μακρονήσι. Αδύνατη φάνταζε, τότε, η αντίσταση στο Μακρονήσι των απάνθρωπων βασανιστηρίων και δολοφονιών, του αμερικανόδουλου μετεμφυλιακού κράτους, της παρακρατικής και κρατικής τρο­μοκρατίας, των ναπάλμ και του σχεδίου Μάρσαλ. Από το Μακρονήσι, οι αγωνιστές των πανανθρώπινων ιδανικών δεν υποτάχτηκαν. Το σάλπισμά τους «Όχι υποταγή, αλλά Αντίσταση», ήχησε και οδήγησε το λαό μας στους κατοπινούς αγώνες του.

Το σάλπισμά τους ηχεί σήμερα ξανά. Οι λαοί σε όλο τον κόσμο ματώνουν από τον φρενιασμένο και ανελέητο ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστών, μέσα στους πολέμους, στην πείνα, στη φτώχεια, στην προσφυγιά, στην ωμή καταστολή. Κάθε αντίσταση σε αυτή τη βαρβαρότητα είναι αδύνατη;

Όχι! Το σάλπισμα για «Αντίσταση» αγγίζει, σήμερα, τις καρδιές των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων. Οι καιροί καλούν τις δικές μας γενιές να πιάσουν το νήμα του αγώνα, ξανά. Να αποδείξουμε πως ο δρόμος για την Ειρήνη, για το σταμάτημα των πολέμων των ιμπεριαλιστών, για την Εθνική Ανεξαρτησία και την προκοπή των λαών δεν είναι ανέφικτος, αλλά είναι ο μοναδικός.

Για την επίσκεψη στη Μακρόνησο, την Κυριακή 29 Μάη

Πρέπει να ξέρουμε τα εξής:

  • Η αναχώρηση θα γίνει με πούλμαν από το Μουσείο Αθήνας στις 8:00 πμ. Η ώρα αναχώρησης θα τηρηθεί αυστηρά, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στο Λαύριο στην προκαθορισμένη ώρα, που δεν επιδέχεται καθυστερήσεις. Επομένως πρέπει να είμαστε στο Μουσείο ένα τέταρτο πριν την αναχώρηση.
  • Το πέρασμα από το Λαύριο στη Μακρόνησο θα γίνει στις 9:30 πμ (στις 9:30 πμ, θα ξεκινήσει το καράβι). Tο πέρασμα από το Λαύριο στη Μακρόνησο θα γίνει με φεριμπότ που ναυλώθηκε για τη μεταφορά και την επιστροφή μας, όλων μαζί ταυτόχρονα.
  • Θα πρέπει να προνοήσουμε να έχουμε μαζί μας: Νερό, καπέλο ή ομπρέλα, κλειστά παπούτσια εκδρομής κατάλληλα για βάδισμα σε χωματόδρομο.
  • Η αναχώρηση από το Μακρονήσι για το Λαύριο θα γίνει στη 1:00 μμ. Θα επιστρέψουμε με τα πούλμαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στη Πατησίων περίπου στις 3:00 μμ.
  • Για τη μεταφορά στο Λαύριο με πούλμαν και από κει με πλοίο στη Μακρόνησο, επιστροφή στο Λαύριο και στη συνέχεια με πούλμαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, η συμμετοχή είναι 20 ευρώ το άτομο. Για μαθητές και φοιτητές η συμμετοχή είναι 15 ευρώ.

Για όσους φτάσουν και φύγουν από το Λαύριο με δικό τους μεταφορικό μέσο, για το πέρασμα στη Μακρόνησο με το πλοίο και την επιστροφή στο Λαύριο, η συμμετοχή είναι 15 ευρώ το άτομο.

Συμμετοχή μέχρι 26 Μάη στα τηλέφωνα: 6945892700 (Χρήστος Κάτσικας), 6946174427 (Δημήτρης Κουφοβασίλης) και 6974438720 (Αγγελική Φατούρου).

Κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα.
Λογαριασμός: 66648000447
ή IBAN: GR4501106660000066648000447,
δικαιούχος: ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ.

Σημειώνετε το όνομα ή τα ονόματα και στην αιτιολογία κατάθεσης: Μακρόνησος
Παρακαλούμε, για να υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας μαζί σας, στείλτε το e-mail σας στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση:
contact@e-prologos.gr.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ