Στις πρόσφατες εκλογές (7/11) στη Νικαράγουα επανεξελέγη ο Ν. Ορτέγκα για τέταρτη 5ετή θητεία, με ποσοστό 75%. Η συμμετοχή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κυμάνθηκε στο 65.4%, ενώ την ίδια στιγμή η δεξιά αντιπολίτευση συνεπικουρούμενη από τους ξένους προστάτες της, αμερικανούς (κυρίως) και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, καταγγέλλει την απαγόρευση πρόσβασης σε ξένα δημοσιογραφικά πρακτορεία και «ανεξάρτητους παρατηρητές», κάνοντας λόγο για 81.5% αποχή.

Είναι γεγονός πως από τον περασμένο Ιούνη, 39 πολιτικές προσωπικότητες (μεταξύ αυτών και οι 7 υποψήφιοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τον Ορτέγκα) έχουν συλληφθεί με βάση τον νόμο 1055 περί «συνωμοσίας κατά της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης της Νικαράγουας». Το χτύπημα της δεξιάς αμερικανόδουλης αντιπολίτευσης ήταν αναγκαίο, ωστόσο ο ίδιος ο Ορτέγκα, με την πολιτική συμβιβασμού με την ολιγαρχία που ακολούθησε στο όνομα δήθεν του ρεαλισμού (και κλιμάκωσε ιδιαίτερα από το 2007 και μετά όταν επέστρεψε στην προεδρία με τη συνδρομή της καθολικής ιεραρχίας και κλικών της επιχειρηματικής ελίτ), νεκρανέστησε και αποθράσυνε τους εκλεκτούς του ιμπεριαλισμού, που δε σταμάτησαν ποτέ να απεργάζονται κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο (διάβαζε πραξικόπημα τύπου Γκουαϊδό) με στόχο την επάνοδο στην εξουσία για πρώτη φορά μετά το 1990. Απότοκο αυτής της πολιτικής ήταν και η σύλληψη βασικών στελεχών της αριστερής αντιπολίτευσης του MRS με τις ίδιες βαριές (και ανυπόστατες στην περίπτωσή τους) κατηγορίες.

Το καθεστώς Ορτέγκα (ο οποίος αξιοποίησε την πλειοψηφία που διέθετε στο κοινοβούλιο το 2014 για να προωθήσει την αναθεώρηση σχετικού άρθρου του Συντάγματος που δεν επέτρεπε την παραμονή στην προεδρία του ίδιου προσώπου για δύο συνεχόμενες θητείες) βρίσκεται στη συγκυρία αντιμέτωπο με νέες κυρώσεις από ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδά, καθώς «προέβη σε άδικες συλλήψεις και διενέργεια ερευνών σε βάρος υποψηφίων (διάβαζε τους λακέδες του ξένου ιμπεριαλισμού) με στόχο να τους εμποδίσει να θέσουν υποψηφιότητα, υπονομεύοντας τη δημοκρατία». Ανάμεσα στους στόχους των ΗΠΑ, ο υφυπουργός οικονομικών της Νικαράγουα Μοντενέγκρο, ο υπουργός ενέργειας και ορυχείων Καστρίγιο, και οι δήμαρχοι των πόλεων Ματαγκάλπα, Χινοτέγα και Εστέλι, που κατηγορούνται για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που οργάνωσε η δεξιά αντιπολίτευση το 2018. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ένεκρινε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο «οι εκλογές δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση».