Σε κινητοποιήσεις 9 και 10/9 στην ΔΕΘ καλεί η ΠΟΕΔΗΝ απαιτώντας την άμεση άρση των αναστολών και την ενίσχυση του ΕΣΥ. Να στηρίξομε τον δίκαιο αγώνα των υγειονομικών. Δημοσιεύουμε απόσπασμα από Δελτίο Τύπου της ομοσπονδίας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1η Σεπτεμβρίου 2022

Κλείνει ένα χρόνο το άδικο μέτρο των Αναστολών Εργασίας των υγειονομικών που στερεί από τα Νοσοκομεία τις υπηρεσίες 7.000 Υγειονομικών κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα. […]
Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των Υγειονομικών που επέφερε τις αναστολές εργασίας δεν έχει κανένα υγειονομικό όφελος και στερεί από το σύστημα κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα τις υπηρεσίες των 7.000 συναδέλφων.
Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν από την αρχή του καλοκαιριού ουσιαστικά δεν υφίστανται υποχρεωτικά μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού.

Επίσης με βάση υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ χαλάρωσαν τα μέτρα στους υγειονομικούς αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού εντός των νοσοκομείων (5 ημέ­ρες καραντίνα, επιστροφή ακόμα και με θετικό τεστ, μη προληπτικός έλεγχος κλπ.). Εξ άλλου όλοι πια παραδέχονται τη διασπορά του κορωνοϊού στα Νοσοκομεία.
Δεν μπορεί λοιπόν να στηριχθεί το μέτρο της Αναστολής Εργασίας για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Προσφύγαμε για δεύτερη φορά στο Συμβούλιο Επικρατείας για την άρση των Αναστολών τώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει και παραχαλάρωσαν τα μέτρα αποφυγής της διασποράς. Αναμένουμε την εκδίκαση.

Το Σύστημα Υγείας στερείται κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα τις υπηρεσίες 7.000 Υγειονομικών καθόσον όσοι νοσούν επιστρέφουν για έξι μήνες και το μέτρο της αναστολής δεν επιβάλλεται σε όσους βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.
Οι εναπομείναντες στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια που συνεχώς λιγοστεύουν εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, ευρισκόμενοι νυχθημερόν στα Νοσοκομεία με δυσκολία έλαβαν λίγες ημέρες άδειας το καλοκαίρι και οφείλονται δεκάδες repo στον καθένα.

Ασφαλώς και θα πρέπει να λάβουν υπόψιν οι Υγειονομικές Αρχές ότι θα πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα και επιχειρησιακό σχέδιο για το Φθινόπωρο και το Χειμώνα που αναμένεται νέα έξαρση του κορωνοϊού και παράλληλα τα Νοσοκομεία δεν θα πρέπει για άλλη μια φορά να μετατραπούν σε μονοθεματικά δυσκολεύοντας την πρόσβαση σε ασθενείς άλλων παθήσεων (π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις, χρόνιες θεραπείες κλπ.). Με τέτοιες ελλείψεις προσωπικού οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι επισφαλείς.
Καλούμε τους Υπουργούς Υγείας με τροπολογία στη Βουλή να άρουν το μέτρο των Αναστολών Εργασίας των Υγειονομικών. Δεν είναι δυνατόν για το σύστημα να θεωρείται εμβολιασμένος ένας συνάδελφος που έκανε το μονοδοσικό εμβόλιο πριν από ενάμιση χρόνο και σωστά να εργάζεται με συνεχή προληπτικό έλεγχο και ένας ανεμβολίαστος συνάδελφος που νόσησε πριν έξι μήνες με μεγαλύτερη θωράκιση στον οργανισμό του από τον κορωνοϊό (περισσότερα αντισώματα) να τίθεται σε αναστολή και να μην μπορεί να εργασθεί με συνεχή προληπτικό έλεγχο για τον κορωνοϊό.