Λίγες μέρες πριν την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να σπείρει στο λαό το δόγμα «τρόμος και φόβος», να εκφοβίσει τις πλατιές μάζες του κόσμου για να μην κατεβούν στο δρόμο στις 17 Νοέμβρη. Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας την προηγούμενη περίοδο στα Εξάρχεια, η καταστολή των κινητοποιήσεων που έγιναν, η εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ εντάσσονται σε αυτήν την πολιτική της τρομοκρατίας. Διότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τα αντιλαϊκά-αντιεκπαιδευτικά μέτρα που έχει ψηφίσει και αυτά που θα φέρει, θα ξανα-ξεσηκώσουν σε αντίσταση τους φοιτητές και το λαό και θέλει να περιορίσει αυτή την εξέλιξη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι Πρυτανείες, το μακρύ χέρι του Υπουργείου στα Πανεπιστήμια, βάζουν και αυτές το χεράκι τους σε αυτήν την πολιτική. Λοκ – άουτ κήρυξε η Πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ με τα γνωστά γεγονότα και την παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία καταπάτησε το άσυλο. Ακολούθησαν οι Πρυτανείες σε Φιλοσοφική ΕΚΠΑ, Πάντειο και ΑΠΘ. Όπως το λοκ – άουτ στην ΑΣΟΕΕ είχε στόχο τη ματαίωση πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης των Φοιτητών, έτσι και στις υπόλοιπες ο στόχος είναι ακριβώς να ματαιωθεί ο εορτασμός του τριημέρου της εξέγερσης, να ματαιωθούν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Και ταυτόχρονα να στείλουν ένα ακόμη μήνυμα εκφοβισμού προς το φοιτητικό κίνημα, το οποίο αυτό το διάστημα έχει κάνει τα  πρώτα του αγωνιστικά βήματα ενάντια στις διαγραφές φοιτητών και στην εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις λοιπόν, βλέπουμε καθαρά ότι στόχος της κατάργησης του ασύλου δεν ήταν τελικά παρά μόνο το χτύπημα των Φοιτητικών Συλλόγων και των αγώνων, όπως το είδαμε ανοιχτά στην ΑΣΟΕΕ με την εισβολή της αστυνομίας, όπως το βλέπουμε τώρα και με τα λοκ – άουτ των Πρυτανειών που εντάσσονται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αποδεικνύεται περίτρανα τώρα πως ήταν κάλπικες οι απειλές και τελείως υποκριτικός ο «φόβος» των διοικήσεων των σχολών για τα «χαμένα εξάμηνα» λόγω των ολιγοήμερων καταλήψεων των φοιτητών, ιδιαίτερα τώρα, που οι ίδιες οι διοικήσεις κλείνουν τις σχολές και πραγματοποιούν λοκ – άουτ, να σπείρουν και αυτές με τη σειρά τους ένα κλίμα εκφοβισμού εν όψει του τριήμερου εορτασμού και της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης της Κυριακής. Οι αποφάσεις αυτές για κλεισίματα σχολών εν όψει της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συντάσσονται αντικειμενικά με το κλίμα φόβου και τρόμου που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση στη νεολαία και τον λαό και ως τέτοιες πρέπει να καταγγελθούν και να αποδοκιμαστούν.

Στο ίδιο κλίμα εντάσσονται και αντίστοιχα πρέπει να καταγγελθούν οι συλλήψεις και οι ξυλοδαρμοί φοιτητών μετά τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, οι εκκενώσεις καταλήψεων που φιλοξενούσαν πρόσφυγες στα Εξάρχεια, η αστυνομική έφοδος σε νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι που κατέληξε στην άκρως αντιδημοκρατική εντολή σε 300 ανθρώπους να σκύψουν σαν κοινοί εγκληματίες, η παρακολούθηση και σύλληψη στο ίδιο του το σπίτι μέλους της νΚΑ, οι προσαγωγές μελών του ΣΕΚ, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ για αφισοκόλληση και άλλα. Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα μόνο περιστατικά που τονίζουν την όξυνση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας. Οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για «μηδενική ανοχή» και «αναγκαστικότητα» σε ό, τι αφορά στην πλήρη καταστολή όσων δε συμμορφώνονται με την «έννομη τάξη», συνθέτουν ένα νέο τοπίο, μία τομή σε σχέση με την προσπάθεια ποινικοποίησης των λαϊκών και εκπαιδευτικών αγώνων.

Οι πρακτικές του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου, ειδικά στις συνθήκες αυτές, δίνουν άλλοθι στην κυρίαρχη κυβερνητική πολιτική. Οι προπηλακισμοί σε βάρος μελών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που ακολούθησαν μετά την κατάληξη της πορείας από την ΑΣΟΕΕ στο Πολυτεχνείο την Δευτέρα 11/11, η τυφλή βία απέναντι σε καταστήματα και επιχειρήσεις στις διαδηλώσεις, η συνεχής προσπάθεια για σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις, τα σκισίματα αφισών και ο ξυλοδαρμός μελών της ΔΑΠ που ακολούθησαν τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ, είναι πρακτικές που δίνουν αντικειμενικά πάτημα στην κυρίαρχη αντιδραστική προπαγάνδα να κατασυκοφαντεί το άσυλο, το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες. Είναι ενέργειες ξένες προς το οργανωμένο φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα και ρίχνουν νερό στον μύλο της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας. Κανείς βέβαια δεν ξεχνά πως, πριν από δύο χρόνια, η πρώτη φορά που ματαιώθηκε μεταπολιτευτικά ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου, δεν έγινε με απόφαση κάποιας κυβέρνησης, αλλά μετά από την κατάληψη του Πολυτεχνείου από ομάδα με αναφορά στον α/α χώρο.

Οι μαζικές διαδηλώσεις τη Δευτέρα 11 και την Πέμπτη 14 Νοέμβρη απέδειξαν περίτρανα πως το φοιτητικό κίνημα διαθέτει σημαντικά αγωνιστικά αντανακλαστικά, αλλά και ότι το άσυλο, όσο κι αν έχει κατασυκοφαντηθεί στην κοινή γνώμη, για πλατιές μάζες φοιτητών αποτελεί ένα δημοκρατικό κεκτημένο που μόνο οι ίδιοι μπορούν να υπερασπίσουν. Η κατάληξη της διαδήλωσης της Πέμπτης στο Πολυτεχνείο και η ουσιαστική εμπλοκή (για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια) των ίδιων των συλλόγων και των φοιτητών με τη διοργάνωση και περιφρούρηση του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου δείχνουν πως μόνο οι ίδιοι οι φοιτητικοί σύλλογοι και η πλατιά συσπείρωση σε αυτούς μπορεί να εγγυηθεί την ουσιαστική υπεράσπιση του ασύλου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Οι δυνάμεις της Φοιτητικής Πορείας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των δίκαιων φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην καταπάτηση του ασύλου και των δημοκρατικών κεκτημένων του φοιτητικού κινήματος. Με την παρουσία τους στις γενικές συνελεύσεις των σχολών, τις μεγάλες διαδηλώσεις, την πάλη ενάντια στις πολιτικές περιχαράκωσης και σεχταρισμού, καθώς και ενάντια στις «συγκρουσιακές» λογικές είτε αυτές προέρχονται από την αναρχία, είτε από τον «αντικαπιταλιστικό» χώρο, τη διακίνηση της εφημερίδας της Φ.Π. και του περιοδικού της Πορείας, την πλούσια παρέμβασή τους στα τραπεζάκια της στον εορτασμό, τα μέλη και οι φίλοι της Φοιτητικής Πορείας δίνουν τη μάχη για την ενεργοποίηση και τη μαζική προσέλευση φοιτητών και λαού στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση της Κυριακής 17 Νοέμβρη. Ταυτόχρονα, η εκδήλωση της Πορείας, σήμερα Σάββατο, στο Σήμα για το Πολυτεχνείο, αλλά και η συναυλία με τους Υπεραστικούς κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.