Για άλλη μια φορά, οι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι με την ακροδεξιά, αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης. Από 1/6 το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη σταδιακή έξωση χιλιάδων αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές που διαμένουν, ώστε να μεταφερθούν στη θέση τους όσοι ζητούν άσυλο από τις υπερσυνωστισμένες δομές των νησιών. Συνολικά 11.237 πρόσφυγες πετιούνται έξω από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia». Έτσι, πρόσφυγες οι οποίοι διαθέτουν άσυλο τους επόμενους μήνες θα βρεθούν άστεγοι. Ταυτόχρονα, αντί η κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα στην κατεύθυνση της ομαλής ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία, προχωρά ένα βήμα παραπάνω και πλάι στη στέρηση του δικαιώματος στέγης, διακόπτει και την πενιχρή παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες, αφήνοντάς τους κυριολεκτικά αβοήθητους. Μάλιστα, το φασιστικού τύπου μέτρο της έξωσης των προσφύγων ανέλαβε να υπερασπίσει ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Ν. Μηταράκης, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα δανεισμένα από το οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε δήλωσε «Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προτεραιότητα στους πρόσφυγες από ό,τι δίνουμε στους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή». Με τέτοιου τύπου τοποθετήσεις, που αναπαράγουν τις γνωστές αντιδραστικές και εθνικιστικές υστερίες του τύπου «Πρώτα οι Έλληνες» και προσπαθούν να μολύνουν με το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού την ελληνική κοινωνία, προσπαθεί να δικαιολογήσει η κυβέρνηση την ακροδεξιά της πολιτική. Ο τρόπος βέβαια με τον οποίο ξεκίνησαν ήδη οι εξώσεις των προσφύγων έγινε φανερός ήδη από τα μέσα Μάη, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν εν είδει ταγμάτων εφόδου σε κατάληψη στα Εξάρχεια που διέμεναν οικογένειες προσφύγων και σημαδεύοντάς τους με τα όπλα τούς πέταξαν στο δρόμο με αποτέλεσμα να διανυκτερεύσουν στην πλατεία της περιοχής.

Κι ενώ η κυβέρνηση πετάει στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες, ταυτόχρονα προχωρά στο διορισμό μετακλητών ως διοικητών στις προσφυγικές δομές, ανθρώπων που συνδέονται στενά με το κόμμα της ΝΔ.

Ενδεικτικά, στη δομή της Αλεξάνδρειας τοποθετήθηκε υποψήφιος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, στη Βέροια μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, στη Θήβα άνθρωπος από την ΟΝΝΕΔ Βόλου, στο Κουτσόχερο απόστρατος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Λάρισα, γνωστός για τις ακραίες τοποθετήσεις του, στις Σέρρες η αντιπρόεδρος της τοπικής νομαρχιακής οργάνωσης, στα Γρεβενά υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ το 2012, στην Κάτω Μηλιά νεοδημοκράτης δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω διοικητές θα μπορούν σύμφωνα με το νέο αντιπροσφυγικό νόμο να εισηγούνται τη διάθεση «μυστικών κονδυλίων» χωρίς κανένα έλεγχο. Το πιο χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα ανησυχητικό παράδειγμα αποτελεί η δομή στον Πύργο, επικεφαλής της οποίας τοποθετήθηκε ο Χρήστος Τσιαχρής, γνωστός για τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές του θέσεις, με πλούσιο ακροδεξιό συγγραφικό έργο που έχει κυκλοφορήσει από γνωστές ναζιστικές εκδόσεις. Η τοποθέτηση ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων ως διοικητών σε προσφυγικές δομές σημαίνει στην πραγματικότητα νέα δεινά για τους πρόσφυγες, με τις δομές – στρατόπεδα συγκέντρωσης στις οποίες διαμένουν να μετατρέπονται σε κολαστήρια.

Μπροστά στην ένταση της ακροδεξιάς πολιτικής της κυβέρνησης ο λαός πρέπει να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων που αποτελούν, ειδικά τώρα εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης, ένα από τα πιο αδύναμα κομμάτια της κοινωνίας. Να καταγγείλει τα φασιστικού τύπου μέτρα και ταυτόχρονα να απορρίψει το ξενοφοβικό και ρατσιστικό δηλητήριο με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να τον μολύνει, για να μπορέσει πιο εύκολα να προωθήσει την αντιπροσφυγική της πολιτική.

Τέλος, να παλέψει δίπλα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.