Συνεχίζεται η δραματική εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 25 εκ. και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τους 850.000, με πρωτοπόρες σε κρούσματα και θανάτους, τις υποτιθέμενες «αναπτυγμένες» χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, η Σουηδία κλπ. Στη χώρα μας τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 11.000 και οι θάνατοι τους 273, με ραγδαία ημερήσια αύξηση τους δυο τελευταίους μήνες.

Ιδιαίτερα απειλητική, με κίνδυνο την κατάρρευση, διαγράφεται η εμφάνιση δεκάδων κρουσμάτων σε νοσοκομεία («Παπαγεωργίου», «ΑΧΕΠΑ»), σε δομές υγείας και σε υγειονομικούς. Αυξάνονται οι νεκροί από τα γηροκομεία, με τους νεκρούς από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι να φτάνουν μέχρι στιγμής τους 19. Σε καραντίνα το προσφυγικό κέντρο στη Μόρια της Λέσβου, 28 κρούσματα σε δομή ανήλικων προσφύγων στον Βύρωνα, δεκάδες τα κρούσματα σε εμπορικά κέντρα, σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ («ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ»), σε εργοστάσια και σε ξενοδοχεία. Δεκάδες και τα κρούσματα στους εργαζόμενους στα νησιά («Nammos» και «Scorpios» της Μυκόνου κ.α.). Σε καραντίνα τέθηκε ακόμη και το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας. Από τα 16 ημερησίως κρούσματα, χωρίς καραντίνα τον Μάϊο, φτάσαμε στο τέλος του καλοκαιριού κοντά στα 300.

Τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα αποδεικνύονται κουρελόχαρτα και σταματάνε στις πύλες των εργοστασίων, των ξενοδοχείων και των άλλων μεγάλων εργασιακών χώρων. Τα πρωτόκολλα-λάστιχο στα καράβια, στα αεροπλάνα και στα ΜΜΜ και οι εικόνες που έρχονται από όσους κατάφεραν να πάνε διακοπές είναι αποκαλυπτικές και αποδεικνύουν το μέγεθος της απάτης. Μιλούσαν δήθεν για μέτρα στα ξενοδοχεία, στα εργοστάσια, στα ίδια τα νοσοκομεία και η καθημερινή σχεδόν εμφάνιση κρουσμάτων στους εργαζόμενους, στους υγειονομικούς είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Στην «ατομική ευθύνη» επιβατών και εργαζομένων και στις «αντοχές» του βαλαντίου τους, επαφίεται η διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό, στα Σπάτα, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας*, με αυξημένο τον αριθμό κρουσμάτων να καταγράφεται και σε πτήση της TUI στις 25/8 και από τη Ζάκυνθο στο Κάρντιφ της Ουαλίας.

Προκύπτει αβίαστα αλλά και από τα στατιστικά δεδομένα ότι η εξάπλωση της επιδημίας οφείλεται στο «άνευ όρων άνοιγμα» του Τουρισμού, στο όνομα τού «να πάρει μπροστά η οικονομία».

Η κυβέρνηση με την εμφάνιση της επιδημίας, το Μάρτιο, μπροστά στον φόβο της κατάρρευσης -σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα- του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, λόγω των τραγικών ελλείψεών του, προχώρησε σε εκτεταμένα σκληρά περιοριστικά μέτρα, ομολογία αποτυχίας των πολιτικών υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Αρχές Ιουλίου, κάτω από την πίεση τουριστικών ομίλων, εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων, αεροπορικών εταιρειών και χωρών της ΕΕ, με κριτήριο όχι την προστασία της υγείας του λαού και όσων ήθελαν να επισκεφτούν τη χώρα μας για αναψυχή, αλλά τα κέρδη τους, έφτασε στο άλλο άκρο και προχώρησε στο «άνοιγμα», χωρίς να έχει παρθεί απολύτως κανένα μέτρο προστασίας, στα σύνορα, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, όπου πραγματοποιούνται ελάχιστοι διαγνωστικοί έλεγχοι.
Και τώρα, μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας «γυμνό» και με σοβαρές ελλείψεις, που και πριν από την πανδημία αγκομαχούσε να τα βγάλει πέρα, προμηνύει ένα μέλλον πολύ δυσοίωνο για το λαό μας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές, γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, που κερδήθηκε με τεράστιες θυσίες από τους εργαζόμενους και το λαό, δεν υλοποίησε ουσιαστικά κανένα μέτρο για τη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Μάλιστα χωρίς καμιά ουσιαστική προετοιμασία (αίθουσες, προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθαριότητα, υλικά, εξοπλισμός κλπ), ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και με την ανεκδιήγητη υπουργό Παιδείας να κλίνει την λέξη «μάσκα» σε όλες της τις πτώσεις.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε ακόμη και εκείνες τις ελάχιστες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού που είχε εξαγγείλει, όχι μόνο δεν άνοιξε κλίνες ΜΕΘ, αλλά αντίθετα αφήνει τη Δημόσια Υγεία να μαραζώνει. Με νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς ΜΕΘ, με ένα ολόκληρο σύστημα υγείας στα όρια της κατάρρευσης, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των υγειονομικών, προκλητικά εξαφανισμένες από τα ΜΜΕ.

Τα 30.000 οργανικά κενά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας συνεχίζουν να υπάρχουν. Οι περίφημες, επαναλαμβανόμενες από τον υφυπουργό Υγείας Κοντοτζαμάνη 6.000 προσλήψεις, που είναι αμφίβολο αν έχουν γίνει στο σύνολό τους, προσλήψεις κυρίως συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, δεν καλύπτουν τις λήξεις προηγούμενων συμβάσεων και τις συνταξιοδοτήσεις, αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό». Οι 900 ΜΕΘ, που σύμφωνα με την κυβέρνηση «μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των περίπου 1.200 κλινών ΜΕΘ», αποδεικνύονται ότι υπολείπονται των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που ορίζουν ότι οι κλίνες ΜΕΘ πρέπει να αποτελούν το 10% των ανεπτυγμένων κλινών (3.500 για την Ελλάδα). Την ώρα που ο ΠΟΥ προτείνει «test, test and test again», τα «μαζικά» διαγνωστικά που είχε εξαγγείλει και ο Τσιόρδας, σε εργαζόμενους, στην Υγεία, στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και αλλού, γίνονται με το σταγονόμετρο ή τα πληρώνει ο κοσμάκης. Την ίδια ώρα «λεφτόδεντρα» υπάρχουν για κλινικάρχες, μεγαλοξενοδόχους, καναλάρχες, και μεγαλοεργολάβους.

Ο πολυδιαφημισμένος τουρισμός, στην πιο «ασφαλή» -υποτίθεται- χώρα της Ευρώπης, τελικά βούλιαξε. Η κρίση του συστήματος οξύνεται και θα επιχειρηθεί να φορτωθεί ξανά στα μόνιμα υποζύγια, στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα. Η ανεργία καλπάζει, οι απολύσεις και η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς οργιάζουν, η τηλεργασία επεκτείνεται.

Για να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες, η κυβέρνηση επιμένει να τα ρίχνει όλα στην «ατομική ευθύνη», στοχοποιώντας όσους «συνωστίζονται» στις πλατείες ή τη νεολαία που διασκεδάζει και κάνει διακοπές «ανεύθυνα», επικαλείται το «φιλότιμο» των Ελλήνων, χρησιμοποιεί την καταστολή και την αστυνομοκρατία, ζητάει «λευκή επιταγή» από τα άλλα ψοφοδεή αστικά κόμματα «με υπεύθυνο τρόπο, να τοποθετηθούν για το αν στηρίζουν ή όχι τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης».

Σε αυτήν την επιχείρηση της εξαπάτησης που προμοτάρουν όλα τα ΜΜΕ, χρησιμοποιεί και την γνωστή «καραμέλα» των ειδικών, πάντα στην υπηρεσία κυβερνητικής προπαγάνδας, με τις επανειλημμένες αντιεπιστημονικές δημόσιες δηλώσεις, όπως αυτές της κ. Γιαμαρέλλου, που λέει ότι «ο ιός δεν κολλάει με την μετάληψη που γίνεται με κοινή χρήση του ίδιου κοχλιαρίου», του κ. Τσιόρδα που τη μια λέει ότι η μάσκα είναι επικίνδυνη και την άλλη «όχι» ή του νέου εκκολαπτόμενου «αστέρα» Γκίκα Μαγιορκίνη, που λέει ότι είναι «το ίδιο πράγ­μα όσον αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης μια σχολική αίθουσα να έχει 25-27 μαθητές σε κάθε διδακτική ώρα με το να έχει 15».

Στο έδαφος αυτό και στην ανυπαρξία μέτρων προστασίας, εμφανίζονται και διάφορες αντιδραστικές, θεωρίες «συνωμοσίας», ακροδεξιών κυρίως κύκλων, που αμφισβητούν ή υποβαθμίζουν την ίδια την ύπαρξη του ιού, ή αρνούνται το εμβόλιο, για το οποίο διεξάγεται ένας ανελέητος ανταγωνισμός μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα), για το ποιος θα το διαθέσει πρώτος, εξασφαλίζοντας αμύθητα κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες, από τις οποίες σπεύδουν πολλές χώρες να το προαγοράσουν.

Πίσω από όλα αυτά, εκείνο που πρέπει να αναδειχτεί είναι ότι ο «εχθρός» που σάρωσε τον κόσμο και κυρίως τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, είναι μεν αδίστακτος, αλλά δεν είναι καθόλου «αόρατος». Είναι το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, που βάζει την υγεία και τις υπηρεσίες Υγείας στην προκρούστεια κλίνη του «κόστους – οφέλους» και την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό, που, για ευνοήτους λόγους, δεν θέτει σε προτεραιότητα την προληπτική, αλλά την θεραπευτική ιατρική. Γι’ αυτό προωθεί και τις λεγόμενες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα της Υγείας, ως μια πλευρά της ιδιωτικοποίησης που καλπάζει, που χρεωκόπησαν όμως στην Ιταλία (από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν το μοντέλο των ΣΔΙΤ), που έφτασε στο σημείο να κάνει έρανο στο διαδίκτυο για μάσκες, στην σπασμένη «βιτρίνα» της Σουηδίας και στην Βρετανία, με την «ανοσία της αγέλης», με τους 2,8 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Τα όποια αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα δεν μπορούν να αποτρέψουν να πάρει η πανδημία ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Απαιτούνται μέτρα αποφασιστικής στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με μέτρα και μέσα προστασίας στους τόπους δουλειάς, με μαζικά επαναλαμβανόμενα σε τακτά χρονικά διαστήματα τεστ, με καθολικό και όχι δειγματοληπτικό έλεγχο όλων των εργαζομένων και των ασθενών στην Υγεία και την Πρόνοια, στα ιδρύματα και στα ΜΜΜ, στην εστίαση και στον τουρισμό, στο εμπόριο και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, με προσλήψεις και προμήθειες λεωφορείων και συρμών στα ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός και η πληρότητα σε λεωφορεία, πλοία και αεροπλάνα.

Πάνω απ’ όλα να σταθούμε όρθιοι, να μην αποδεχτούμε την κυρίαρχη προπαγάνδα ότι φταίμε εμείς για την πανδημία, να σπάσουμε το φόβο και την τρομοκρατία που επιχειρούν να επιβάλουν και, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης για ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο, οργανωμένο και εξοπλισμένο, με καθολική δωρεάν πρόσβαση σε αυτό και για την ανατροπή της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-μεγαλοαστικής τάξης.


* Από τις αρχές Αυγούστου, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και το «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών» έχουν ….συμπράξει «προκειμένου να προσφέρουν στο επιβατικό κοινό, αλλά και στην κοινότητα εργαζομένων του αεροδρομίου, τη δυνατότητα διαγνωστικού ελέγχου, Μοριακής Ανίχνευσης (rRT-PCR)» σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο αεροδρόμιο. Η υλοποίηση της … δυνατότητας αυτής γίνεται με το αζημίωτο, με 70 ευρώ για τον καθένα.