Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Η υπόθεση της φερόμενης παιδοκτονίας στην Πάτρα έχει αξιοποιηθεί με εξοργιστικό τρόπο από τα κυρίαρχα ΜΜΕ για μέρες προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την ελληνική κοινωνία από τα πραγματικά, εκρηκτικά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη. Κανάλια, εφημερίδες, ιστοσελίδες δεν διστάζουν πουθενά, εθίζοντας την κοινωνία στη νοσηρότητα, ωθώντας την να παρακολουθεί κάθε αχρείαστη λεπτομέρεια μιας νοσηρής υπόθεσης. Εργαλειοποιούν το όντως τραγικό γεγονός του θανάτου του παιδιού και παρουσιάζουν με κάθε λεπτομέρεια τις πτυχές της ζωής των πρωταγωνιστών της υπόθεσης λες και πρόκειται για reality show. Ειδικοί επί ειδικών παρελαύνουν από τα τηλεοπτικά πάνελ και φλυαρούν ακατάσχετα, αναλύοντας ατελείωτες ώρες το πώς και το γιατί της υπόθεσης, ενώ κάθε είδους δημοσιογράφος, “έγκριτος” ή ξεπεσμένος, επαναφέρει μονότονα κάθε στοιχείο του φερόμενου εγκλήματος μονοπωλώντας ανυπόφορα τον τηλεοπτικό χρόνο, σερβίροντας στην κοινωνία που παρακολουθεί αποσβολωμένη κάτι ανάμεσα σε αστυνομικό θρίλερ και big brother. Την ίδια στιγμή καλλιεργούν τον κοινωνικό κανιβαλισμό και τροφοδοτούν αναίσχυντα την ψυχολογία του όχλου που διψάει για το αίμα των δραστών, σε μια διαδικασία που θυμίζει τα μεσαιωνικά πλήθη που ζητωκραύγαζαν γύρω από τους μελλοθάνατους καθώς αυτοί οδηγούνται στην κρεμάλα.

Την ίδια στιγμή που η υπόθεση της Πάτρας χρησιμοποιείται με τέτοιο χυδαίο τρόπο, τα κυρίαρχα ΜΜΕ δεν βρήκαν μια ουσιαστική κουβέντα να πουν για τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς της 6ης Απριλίου που διαδήλωσαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στα ψιλά της επικαιρότητας πέρασε και η ομιλία του αντιδραστικού Ζελένσκι στη βουλή την Πέμπτη στις 7 Απριλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε συνοδεία των ναζιστών του τάγματος Αζόφ. Φαίνεται ότι η παρουσία των φασιστών στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν είναι αρκετά σημαντικό θέμα για τα ΜΜΕ για να απασχολήσει την ειδησεογραφική επικαιρότητα. Συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, ακόμα και ο πόλεμος με τους χιλιάδες νεκρούς που αφήνει πίσω περνάνε στην καλύτερη περίπτωση σε δεύτερο πλάνο και στη χειρότερη εξαφανίζονται εντελώς.

Μπορεί τα κυρίαρχα ΜΜΕ να ωθούν την κοινωνία να κοιτάξει από την κλειδαρότρυπα κάθε πτυχή της σκοτεινής υπόθεσης για να μην ανοίξει τα μάτια της στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όμως η αλήθεια είναι ότι όσο και αν προσπαθούν η λαϊκή οργή και αγανάκτηση δεν κρύβεται πια. Το αντίθετο, φουντώνει. Αυτό αποτυπώνουν ακόμα και οι κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις που βλέπουν την τελευταία περίοδο το φως της δημοσιότητας. Το ζήτημα για το λαό είναι να μετασχηματιστεί η οργή του σε οργανωμένη πάλη απέναντι στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης.