Μαζικό και με μαχητικό παλμό το μπλοκ της ΕΡΓ.Α.Σ.

Με 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι, την Πέμπτη 21/9, έδωσαν την πρώτη απάντησή τους στο αντεργατικό νομοσχέδιο του υ­πουρ­γείου Εργασίας που έβαινε για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (με ψήφους μόνο της πλειοψηφίας της ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να …«επιφυλάσσεται» και να μεταθέτει την έκφραση της θέσης του στην Ολομέλεια της Βουλής).

Η συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια ήταν αναντίστοιχη με τη βαρύτητα που έχει το αντεργατικό έκτρωμα Γεωργιάδη για τα εργατικά δικαιώματα και ο λόγος γι’ αυτό συνδέεται ευθέως με την πολιτική των δυνάμεων που κυριαρχούν στα όργανα των ανώτερων εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η ΕΡΓ.Α.Σ. συμμετείχε στη συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος και στην πορεία στη Βουλή, με ένα μαζικό συγκροτημένο μπλοκ που διαδήλωσε με αγωνιστικά συνθήματα και μοιράζοντας προκηρύξεις, προσπαθώντας να δώσει μαχητικό παλμό στη διαδήλωση και καλώντας για συνέχιση του αγώνα.

Την απεργία κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και μια σειρά Εργατικά Κέντρα και μερικές Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων που κάλεσαν και σε απεργιακά συλλαλητήρια σε ορισμένες πόλεις. Στην Αθήνα τα απεργιακά συλλαλητήρια έγιναν διασπασμένα, με την ΑΔΕΔΥ και ορισμένες Ομοσπονδίες εργαζομένων να πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή, το ΠΑΜΕ να πραγματοποιεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στην οποία κάλεσε και το ΕΚΑ, και με μερικές δυνάμεις του χώρου της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς να καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Ο τρόπος οργάνωσης και πραγματοποίησης της απεργίας, χωρίς προετοιμασία και ενημέρωση στα σωματεία και στους χώρους δουλειάς, με τις ηγεσίες των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων άλλες να αποφασίζουν «δυσκοίλια» την πραγματοποίηση της απεργίας -την τελευταία στιγμή πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου- και άλλες, με κορυφαία την ηγεσία της ΓΣΕΕ, να αρνούνται να καλέσουν σε απεργία, έβαλε τη σφραγίδα του για τη χαμηλή μαζικότητα της εργατικής κινητοποίησης.

Η κυβέρνηση και με αυτά τα δεδομένα δεν παρέλειψε να ασκήσει την τρομοκρατία της με τη διοίκηση των μέσων μαζικής συγκοινωνίας (ΣΤΑΣΥ) στην Αθήνα να καταθέτει αγωγή κατά της προκήρυξης απεργίας και το Πρωτοδικείο να βγάζει παράνομη την απόφαση των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Αυτό δείχνει, ακριβώς, πως εκείνο που νιώθει σαν εμπόδιο στο ξετύλιγμα της αντεργατικής πολιτικής η κυβέρνηση είναι ο απεργιακός αγώνας και η μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνει προσπάθεια να ωθηθεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με νέες αποφάσεις για πιο μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις και απεργιακούς αγώνες.