24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί την Πέμπτη 24/9, προχωρώντας σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Από την πλευρά της, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ανακοίν­ωσε ότι συμμετέχει στην απεργία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ.

Η ΟΕΝΓΕ ζήτησε άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).

Όχι στα “μπαλώματα” και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείες χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας».

Παράλληλα, συνεχίζει για τον κορονοϊό:

«Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ).

Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες».

Σε αντίθεση με τις επικοινωνιακές «φανφάρες» της κυβέρνησης περί «θωρακισμένου ΕΣΥ», η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική, γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική, εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας.

Τα υπάρχοντα νοσοκομεία αναφοράς φρακάρουν λόγω των τεράστιων ελλείψεων, ενώ οι νέες μονάδες που εντάσσει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας μπαίνουν στη μάχη χωρίς σχεδιασμό και ουσιαστική ενίσχυση. Την ίδια ώρα, οι δεκάδες χιλιάδες ελλείψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων γονατίζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας.