Το 30ο μέλος του NATO έγινε η Βόρεια Μακεδονία, παίρνοντας παράλληλα συγχαρητήρια από την ελληνική κυβέρνηση. Με την εξέλιξη αυτή προωθείται η επιδίωξη των ΗΠΑ και της ΕΕ να αναχαιτίσουν την επανάκαμψη του ρώσικου ιμπεριαλισμού και να εμποδίσουν τη διείσδυση της Κίνας στα Βαλκάνια.

Ο δρόμος για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ άνοιξε με την υπογραφή και ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία κατάγγελλε η ΝΔ όσο βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.

Στη συνέχεια, το πρωτόκολλο ένταξης κύρωσαν τα κοινοβούλια και των χωρών-μελών του NATO, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Τουρκία, παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να υπονομεύσει τη συμφωνία και τη στήριξη που παρείχε στο VMRO-DPMNE του Γκρουέφσκι. Τη συμφωνία αποδέχθηκε και η Ουγγαρία, που έχει δώσει πολιτικό άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας, ο οποίος έχει καταδικαστεί, αλλά φυγαδεύτηκε για να μην φυλακιστεί.

«Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας» αναφέρει τώρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ξεχνώντας το περιβόητο βέτο του Βουκουρεστίου και τις εθνικιστικές θέσεις που υποστήριζε δημαγωγικά η ΝΔ.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο ΣΥΡΙΖΑ, που καλωσόρισε «την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο μέτωπο της λογικής και του πατριωτικού συμφέροντος που χάραξε η συμφωνία των Πρεσπών», συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διασφάλισε τα εθνικά μας συμφέροντα στο Βορρά και εγγυήθηκε τη σταθερότητα στα Βαλκάνια» επιβεβαιώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει πιστά ευθυγραμμισμένο στις εντολές των ξένων πατρώνων του.

Την παραπέρα Νατοϊκή διείσδυση στα Βαλκάνια έσπευσαν να χαιρετίσουν τα γεράκια του πολέμου και, αναστρέφοντας την πραγματικότητα, για τις διαιρέσεις, καταστροφές και πολέμους που οι ίδιοι προξένησαν, εστίασαν στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής. «Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι καλό για την περιοχή και για την ευρωατλαντική ασφάλεια» τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ.

Από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Πομπέο, ανάφερε ότι «η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, το εμπόριο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή» και επιδιώκοντας τη συνέχιση της νατοϊκής επέκτασης προς τη Ρωσία συμπλήρωσε «Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για τις χώρες που το επιθυμούν και είναι ικανές να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανταποκριθούν στα υψηλά πρότυπα της Συμμαχίας και να δεχτούν τις ευθύνες αλλά και τα προνόμια της ένταξης».

Δεν είναι τυχαίο, ενόψει και των προγραμματισμένων εκλογών (την επόμενη Κυριακή) στη Β. Μακεδονία, ότι την ίδια περίοδο οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ κατάληξαν σε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα. Μετά τις αλλαγές που δρομολόγησε η Κομισιόν στον μηχανισμό ένταξης και τη θετική αξιολόγηση των δύο χωρών στις αρχές του μήνα, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία απέσυραν τις ενστάσεις τους, θέτοντας μία σειρά από όρους στην Αλβανία σχετικά με την εκλογική διαδικασία και τους κρατικούς θεσμούς (διαφθορά, δικαστικές μεταρρυθμίσεις, νομοθεσία για ΜΜΕ κ.ά.). Καλύπτουν έτσι προσωρινά τις σφοδρές και συνεχώς διευρυνόμενες αντιθέσεις τους με ψευδώνυμα προσχήματα προκειμένου να κρατήσουν τη χώρα σε συνεχή ομηρία, ενισχύοντας την επιρροή τους έναντι των ανταγωνιστών τους.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι «πρωτεργάτες» της συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της απόφασης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Ζάεφ υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια αποτελούν μήνυμα της σταθερότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της ελπίδας.