Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κρύψει από νωρίς τις προθέσεις της για τη νέα επίθεση που ετοιμάζει ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Έτσι μετά και την απόφαση του ΣτΕ σε ό,τι αφορά τη συνταγματικότητα του τελευταίου αντι-ασφαλιστικού νόμου, που είναι γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου, φρόντισε -όπως ήταν αναμενόμενο- να την αξιοποιήσει προκειμένου να προβάλει ακόμα πιο επιθετικά το «Νέο Ασφαλιστικό» που ετοιμάζεται να προωθήσει.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ μπορεί να αμφισβητούν κάποιες παραμέτρους του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), εντούτοις αποδέχονται και νομιμοποιούν όλο τον πυρήνα του, όλες δηλαδή τις ανατροπές σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων που ενσωμάτωνε ο νόμος, ως απόλυτη συνέχεια όλων των προη­γούμενων. Έτσι λοιπόν, ακριβώς όπως συνέβαινε με προηγούμενες αποφάσεις δικαστηρίων, και αυτές δεν αναιρούν τις δραματικές περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις στους «παλιούς» συνταξιούχους, την αφαίρεση της 13ης και 14ης σύνταξης, την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, την αύξηση από τα 35 στα 40 και στα 42 χρόνια εργασίας για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, τη μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων μετά το Μάη του 2016 κλπ.
Ενστάσεις διατυπώνει το ΣτΕ όσον αφορά τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ), αναφέροντας ότι δεν υπήρξε σχετική αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης και ότι, σύμφωνα με το νόμο 4387 και όσα προβλέπει για το ύψος των επικουρικών συντάξεων, δεν εξασφαλίζεται η επάρκεια των παροχών, δηλαδή των χορηγούμενων συντάξεων.

Με εφαλτήριο λοιπόν το συγκεκριμένο σημείο της απόφασης, η κυβέρνηση στοχεύει αυτή τη φορά κυρίως ενάντια στις επικουρικές και προβάλλει ως «λύση» την παραπέρα ιδιωτικοποίηση.

Αμέσως μετά την έκδοσή της ο υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προετοιμαζόμαστε μεθοδικά ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα».

Αντίστοιχα, όπως έσπευσε να επιχειρηματολογήσει ο αρμόδιος υφυπουργός, Ν. Μηταράκης, η ιδιωτικοποίηση, η παράδοση δηλαδή των εισφορών των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και στα διάφορα «επενδυτικά funds» προφυλάσσει τους ασφαλισμένους από τον κίνδυνο να έχεις βάλει «τα αυγά σε ένα καλάθι»!

Επιδιώκουν να παρουσιάσουν την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης ως «επιλογή», η οποία θα δοθεί πλέον στους ασφαλισμένους για να «επενδύουν» τις εισφορές τους και να έχουν τον «ατομικό τους κουμπαρά» που θα τον κάνουν ό,τι θέλουν, σε αντιδιαστολή με το δημόσιο σύστημα συντάξεων που είναι «ανελεύθερο» και τους στερεί μια τέτοια δυνατότητα. Αυτό προφανώς το νόημα συμπυκνώνει ο υφυπουργός με πρόσφατη συνέντευξή του.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης -σε αυτήν τη φάση, των επικουρικών συντάξεων- όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο, με την παραπέρα ενίσχυση των λεγόμενων επαγγελματικών ταμείων και του τρίτου πυλώνα των προγραμμάτων της αμιγώς ιδιωτικής ασφάλισης, αυτό που επιδιώκεται δεν είναι ούτε η «ασφάλεια» των γηρατειών ούτε η «ελεύθερη επιλογή» των ασφαλισμένων. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα σχέδιο που υπηρετεί την ικανοποίηση της βασικής στόχευσης παγκοσμίως των τραπεζοασφαλιστικών και επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία επενδύουν στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος ασφάλισης, για να μπορούν μέσα από ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης να βάλουν χέρι στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για ένα σύστημα που οι ασφαλισμένοι θα ξέρουν τι εισφορές θα δίνουν, αλλά δεν θα ξέρουν αν και πόση σύνταξη θα πάρουν.

Όσο κι αν αποσιωπούν δεν καταφέρνουν να σβήσουν γεγονότα, όπως οι χρεοκοπίες μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ακόμα και διεθνών κολοσσών, που οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους να χάσουν τις συντάξεις τους και σε μια νύχτα να βρεθούν χωρίς κανένα στήριγμα στα γηρατειά τους.

Μιλούν για κίνδυνο «μη βιωσιμότητας της Κοινωνικής Ασφάλισης», την ίδια ώρα που σχεδιάζουν νέα μείωση κατά 25% των εργοδοτικών εισφορών στην κύρια ασφάλιση, πρόσθετα στις τόσες απαλλαγές που έχουν εξασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκλειστική επιδίωξη της νέας παρέμβασης δεν είναι άλλη από την υφαρπαγή των ασφαλιστικών εισφορών και τη διοχέτευσή τους σε επενδυτικά κεφάλαια προς ασφαλιστικές εταιρείες και σε αγορά ιδιωτικών ασφαλιστικών “προϊόντων”, γεγονός που θέτει τελικά σε μεγάλο κίνδυνο τις μελλοντικές συντάξεις.

Την επιδίωξη αυτή επιβεβαιώνουν και “οι θέσεις για την αναδιοργάνωση της Επικουρικής Ασφάλισης στην Ελλάδα” που εκπόνησε μια λεγόμενη “επιτροπή σοφών”, που συγκρότησε το υπουργείο Εργασίας στις αρχές Σεπτεμβρίου και ταχύρυθμα εκπόνησε ένα “πόρισμα” ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

Από το περιεχόμενο του πορίσματος που ήλθε στο φως της δημοσιότητας, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, γίνεται ολοκάθαρο πως το κυβερνητικό σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθεί το σημερινό Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ( ΕΤΕΑΠ) σαν όχημα για να αποκτήσει η επικουρική ασφάλιση πλήρη κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα και η επικουρική σύνταξη να μετατραπεί σε παροχή χαμηλού, μεσαίου και υψηλού επενδυτικού κινδύνου (!!) από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες θα συνάπτει συμβάσεις το ΕΤΕΑΠ, που θα συγκεντρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές….