Όχι στη διάλυση της δημόσιας υγείας και των δημόσιων υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης

Όχι στην κατάπνιξη των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

Εργαζόμενοι/ες

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, που ψηφίζεται στη Βουλή αυτές τις μέρες,προεξοφλεί για το 2022 ακόμα χειρότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες διαβίωσης για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα ενώ αντίθετα μεγαλώνει το μερίδιο της κρατικής χρηματοδότησης και ενίσχυσης που θα δώσει στο μεγάλο κεφάλαιο.

Τα οικονομικά μεγέθη του μιλούν από μόνα τους:

-Προκαθορίζουν μια μεγάλη αύξηση της φορολογίας κατά 3,5 δισ. ευρώ (από 46,5 δισ. ευρώ σε 50 δισ. ευρώ). Μια αύξηση, δηλαδή 7,5%(!) που θα προέλθει κατά 60% από την αύξηση των έμμεσων φόρων (κατά 2,3 δισ. ευρώ), που -ως γνωστόν- επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τα λαϊκά εισοδήματα. -Μειώνουν τα κρατικά κονδύλια για τη δημόσια υγεία σε μια στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει και η ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας είναι ύψιστη ανάγκη. Μετά τη μείωση τους κατά 572 εκατ. ευρώ, το 2022 ο τακτικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας μειώνεται ξανά κατά 820 εκατ. ευρώ(!).

-Περικόπτουν τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 1,1 δισ. ευρώ(!),

-Μειώνουν τα κονδύλια για την επιδότηση των άνεργων κατά 200 εκατ. ευρώ και τα κοινωνικά επιδόματα για ανάπηρους, ανασφάλιστους υπερήλικους κλπ κατά 45 εκατ. Ευρώ!

-Προβλέπουν παχυλές φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για τους επιχειρηματίες και τους “επενδυτές”.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 συμπυκνώνει τους απανωτούς αντιλαϊκούς νόμους που έχει ψηφίσει και σκοπεύει να ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τους αντεργατικούς νόμους των απλήρωτων υπερωριών, της καθήλωσης των μισθών, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και του ΕΦΚΑ, ως τους νόμους της μεγάλης συρρίκνωσης της δημόσιας υγείας, παιδείας,κοινωνικής πρόνοιας, των ιδιωτικοποιήσεων κ.ο.κ.

Η απόκρουση του είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους. Η ανάγκη να οργανωθεί ένας μαζικός πανεργατικός απεργιακός αγώνας ενάντια του έχει τεθεί ως ζήτημα στο συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και καιρό. Ωστόσο με ευθύνη όλων των παρατάξεων που ελέγχουν τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, από την παρατάξεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ως και την παράταξη του ΚΚΕ έχει επικρατήσει απεργιακή σιωπή. Με ευθύνη όλων αυτών επιβλήθηκε συνδικαλιστική αφωνία και η πραγματοποίηση απεργιακού αγώνα τορπιλίσθηκε μπροστά σε έναν προϋπολογισμό που επισφραγίζει την πολιτική τής βαρβαρότητας και του εγκλήματος που συντελείται στην υγεία.

Μπροστά σε αυτή τη μεθοδευμένη προσπάθεια όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων που θέλουν να επιβάλουν σιγή ασυρμάτου στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα ενόψει της ψήφισης του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού, αγωνιστικά σωματεία πήραν την πρωτοβουλία για την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης με στάσεις εργασίας την Πέμπτη 16.12 και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 12.30 το μεσημέρι στη πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.

Η ΕΡΓΑΣ που προώθησε και στήριξε αυτήν την πρωτοβουλία καλεί σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας και στο μεσημεριανό συλλαλητήριο της Πέμπτης 16.12 για την καταγγελία του φοροληστρικού και αντικοινωνικού προϋπολογισμού.