Προκλητική και κραυγαλέα κυνική έχει γίνει η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους χιλιάδες υγειονομικούς, για τους οποίους -κατά τ’ άλλα- κυλάνε κροκοδείλια δάκρυα από τα μάτια των υπουργών της.

Μιλώντας στη Βουλή, γι’ αυτούς που πριν λίγο καιρό “χειροκρόταγε η κυβέρνηση”, ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, φόρτωσε στους ίδιους τους υγειονομικούς την ευθύνη για το ότι νόσησαν από κορονοϊό, όπως ακριβώς πριν από λίγες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, φόρτωσε την ευθύνη για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στους γιατρούς, λέγοντας πως αυτοί “αποφασίζουν αν κάποιος ασθενής θα νοσηλευθεί σε ΜΕΘ ή όχι”!

Με τέτοια κραυγαλέα ψέματα και συκοφαντίες προσπαθεί η κυβέρνηση να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για τις μεγάλες ελλείψεις και την εντατικοποίηση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, για το γεγονός ότι οι υγειονομικοί έδωσαν κατά κανόνα τη μάχη περίθαλψης του λαού στην πανδημία του Covid-19, χωρίς τα στοιχειώδη μέσα, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο, με μοιραία μάλιστα κατάληξη για κάποιους από αυτούς.

Κι όλα αυτά την περίοδο που ξεκινά ο εμβολιασμός του λαού έναντι του κορονοϊού, όπου πραγματοποιείται κατά κανόνα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, λόγω της ανυπαρξίας Δημόσιων Πρωτοβάθμιων Δομών Υγείας.

Οι εξαντλημένοι -από την πανδημία- υγειονομικοί του Δημόσιου Συστήματος Υγείας θα επιβαρυνθούν και τη δουλειά του εμβολιασμού, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα μετακινούνταν παράνομα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή και από νομό σε νομό για να βουλώσουν τρύπες από τις τραγικές ελλείψεις στελέχωσης και υποδομών των δημόσιων νοσοκομείων, χρηματοδοτώντας οι ίδιοι τα επιπλέον έξοδα από αυτές τις εργασιακές αλλαγές που τους προέκυπταν.

Εξίσου προκλητικός ήταν ο υφυπουργός Εργασίας και για το ζήτημα της ένταξης των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Προϊδεάζοντας για την κυβερνητική πολιτική στο δίκαιο αίτημα για ένταξή τους στα ΒΑΕ, ισχυρίστηκε ότι «δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις με μόνιμα μέτρα… Η έκθεση του υγειονομικού προσωπικού φυσικά δεν είναι η ίδια για όλες τις επιμέρους ειδικότητες, ούτε για όλους τους χώρους εργασίας». Η τοποθέτηση αυτή, αν μη τι άλλο, επιχειρεί να περιορίσει τον αριθμό αυτών που πιθανώς θα ενταχθούν στα ΒΑΕ, διαχωρίζοντας τους υγειονομικούς σε ειδικότητες, ενώ ο χώρος εργασίας τους, το νοσοκομείο, είναι ενιαίος για όλους και όλοι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους, όπως έδειξε και η πανδημία.

Στο διά ταύτα, βέβαια, «έσκασε το παραμύθι», που δεν είναι άλλο από το κόστος για το κράτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μια επιπλέον διάσταση του ζητήματος είναι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις»! Εξίσου προκλητικά υποστήριξε πως «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες, την οργάνωση και τη στελεχιακή επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες θα πρέπει να μη διαταραχθούν από τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης». Δηλαδή οι υγειονομικοί θα πρέπει να συνεχίσουν να βγαίνουν σε σύνταξη στα 67 χρόνια, διαφορετικά η ένταξη στα ΒΑΕ θα σημάνει αποψίλωση από το προσωπικό των νοσοκομείων (με τη συνταξιοδότησή τους 5 χρόνια νωρίτερα του γενικού ηλικιακού ορίου), αφού η κυβέρνηση δεν έχει στόχο να κάνει μαζικές προσλήψεις μονίμων.

Αντιδρώντας στην προκλητική αντιυγεινομική στάση και πολιτική της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία εξήγγειλαν πρόγραμμα κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Περιφέρεια (Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας), με αιτήματα:
Ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση
Επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας
Ένταξη στα ΒΑΕ – Χαρακτηρισμό των θανάτων εργαζομένων, από κορωνοϊό, ως εργατικών ατυχημάτων
Μονιμοποίηση εκτάκτων
Αυξήσεις στους μισθούς.

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων, στο οποίο καλούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ, έχει ως εξής:

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021: Ημέρα δράσης για την ανάδειξη των προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Τοπικές μορφές δράσης στα Νοσοκομεία.
Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2021: Ημέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Τοπικές μορφές δράσης στα Κέντρα Υγείας για την ανάδειξη των προβλημάτων ειδικά τώρα με τους εμβολιασμούς.
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021: Συγκέντρωση 10:00 στο Υπουργείο Εργασίας / Στην Περιφέρεια Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας 10:00 στις ΥΠΕ.