Εκδικητικά και εξοντωτικά πρόστιμα από 750 € έως και 1500 € επέβαλε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε 15 εργαζόμενους στον επισιτισμό, αλλά και διανομείς της e-food, στα Γιάννενα που δεν είχαν κάνει ή δεν δήλωσαν το υποχρεωτικό rapid test.

Πρόκειται για εξωφρενικό «χαράτσι» και μάλιστα σε εργαζόμενους που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, με κίνδυνο της ζωής τους και με μεροκάματα που κυριολεκτικά δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες.

Τα συγκεκριμένα πρόστιμα έρχονται να προστεθούν στα χιλιάδες που επιβλήθηκαν σε εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα που πλέον καλούνται να πληρώσουν 300 € για κάθε υποχρεωτικό τεστ που δεν δηλώθηκε εφόσον είναι πλήρους απασχόλησης και 150 € εφόσον είναι μερικής.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει την ίδια αυταρχική πολιτική που ακολουθεί δύο χρόνια τώρα, μετατρέποντας τα τεστ από μέτρο υγειονομικού περιεχομένου και εργαλείο αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού σε μέτρο οικονομικού στραγγαλισμού, πειθάρχησης και υποχρεωτικότητας.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι διανομείς στα Γιάννενα δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη της πλατφόρμας μέσω της οποίας κυρώθηκαν τα πρόστιμα μέσα σε μία νύχτα και έγιναν αντιληπτά μόνο όταν οι εργαζόμενοι συνομίλησαν με συναδέλφους τους από τη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον το νέο… «αναβαθμισμένο», όπως επιχείρησε να το παρουσιάσει ο Κωστής Χατζηδάκης, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας όλο το 2021 έκανε μόνο 17 ελέγχους σε μαγαζιά στην περιοχή των Ιωαννίνων. Ουσιαστικά άφησε στο απυρόβλητο τους εργοδότες και τις αυθαιρεσίες τους και επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο στο να φορτώσει εξοντωτικά πρόστιμα εκατοντάδων ευρώ στους διανομείς του μεροκάματου.

Αποκαλύπτονται έτσι οι προθέσεις και ο πραγματικός ρόλος του ΣΕΠΕ, αλλά και η γενικότερη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Συσπείρωση στο σωματείο και κινητοποιήσεις
στα Γιάννενα

Οι εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν άμεσα και συσπειρώθηκαν στο σωματείο τους. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν σταθερά και οι δυνάμεις της ΕΡΓ.Α.Σ.
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: «Μέσα από το σωματείο καλέσαμε έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο εργατικό κέντρο Ιωαννίνων στις 26/12/21 με ενθαρρυντική συμμετοχή. Το σωματείο πήρε αγωνιστική απόφαση για άμεσες κινητοποιήσεις, κάλυψη των δικαστικών εξόδων των συναδέλφων, ενημέρωση με εξορμήσεις όσων περισσότερων διανομέων γίνεται προκειμένου να μπούνε στον αγώνα, ενημέρωση και άλλων σωματείων εργαζομένων προκειμένου να υπάρξει ενιαία δράση, ενημέρωση όλων των εργαζόμενων και του Γιαννιώτικου λαού προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή υποστήριξη».

Έτσι πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία στις 30/12/21 που κατέληξε στο γραφείο του διευθυντή της εφορίας με αίτημα την διαγραφή των προστίμων.

Ο ίδιος στάθηκε απέναντι στο αίτημα των εργαζομένων, όμως οι διανομείς συνέχισαν μαχητικά τον αγώνα.

Συγκεκριμένα, με νέες γενικές συνελεύσεις αποφασίστηκε συγκέντρωση στη νομαρχία στις 15 Ιανουαρίου. Εκτός από το σωματείο των διανομέων στην κινητοποίηση συμμετείχε και το σωματείο μαγείρων – σερβιτόρων.

Η στάση όμως ορισμένων δυνάμεων λειτούργησε αποτρεπτικά στην περαιτέρω συσπείρωση και στο δυνάμωμα των εργαζομένων στον χώρο του ντελίβερι.

Σύμφωνα με την ΕΡΓ.Α.Σ, «σωματεία εργαζομένων τα οποία ελέγχονται από δυνάμεις του ΠΑ.Μ.Ε. δεν στήριξαν καμία από τις παραπάνω κινητοποιήσεις και δράσεις ενώ ταυτόχρονα το εργατικό κέντρο που ελέγχεται κι αυτό από δυνάμεις του ΠΑ.Μ.Ε κινούταν σε γιορτινό Χριστουγεννιάτικο κλίμα, με τους εκπροσώπους του να είναι άφαντοι. Ακόμα και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία έδειξαν αδιαφορία και δυσφορία να ασχοληθούν με τα αιτήματα των εργαζομένων».

«Ταυτόχρονα θεωρούμε βαθιά λαθεμένη την προσέγγιση της επιτροπής αγώνα διανομέων της e-food (όπου δραστηριοποιούνται δυνάμεις της Ο.Κ.Δ.Ε.) οι οποίοι προχώρησαν σε ξεχωριστή κινητοποίηση για το ζήτημα των προστίμων από αυτή του σωματείου», τονίζει η ΕΡΓ.Α.Σ.

«Η δύναμη των εργαζόμενων βρίσκεται στην ενότητα μέσα από τα σωματεία τους και όχι στην διάσπαση των αγώνων τους. Μοναδική διέξοδος των εργαζόμενων, μοναδική εγγύηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αποτελεί ο οργανωμένος, μαζικός και ενωτικός αγώνας», σημειώνει η ΕΡΓ.Α.Σ και υπογραμμίζει ότι «θα συνεχίσει να διαθέτει τις δυνάμεις της στην συμμετοχή, την υποστήριξη και την οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων».

Κάτω τα εξοντωτικά πρόστιμα στους διανομείς
Κάτω η πολιτική της καταστολής και των αντεργατικών μέτρων
Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς