Σε αναμονή βρίσκονται εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε ό,τι αφορά τις τελικές αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την μορφή νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΙΑ, που πρόκειται να εισαχθεί στο κοινοβούλιο το αμέσως προσεχές διάστημα.

Έχει βέβαια προηγηθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι του 2021, η σημαντική αύξηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων -που σε αυτήν εδράζονται κατά βάση οι υπολογισμοί για τον ΕΝΦΙΑ- με την ένταξη 3.643 περιοχών στο σύστημα αυτό, και την αύξηση σε ποσοστό 55% των υπολοίπων ήδη ενταγμένων στον αντικειμενικό προσδιορισμό. Κατά μέσο όρο η αύξηση αυτή κυμαίνεται σε ποσοστό 20% περίπου και ισχύει από την 1η Γενάρη του 2022.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να θυμίζουμε πως με τον Ν. 4021/2011 καταργήθηκε ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και επιβλήθηκε το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το οποίο επιβάρυνε τις δομημένες επιφάνειες, χωρίς αφορολόγητο όριο.

Το ΕΕΤΗΔΕ αντικαταστάθηκε με τον Ν. 4152/2013 από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), με την μορφή της προσωρινότητας ως τέ­λους, σύμφωνα με τις απατηλές διακηρύξεις τότε των κυβερνήσεων υποτελών στις απαιτήσεις των δανειστών – τοκογλύφων.

Όχι πολύ αργότερα όμως το «τέλος» αντικαταστάθηκε με τον Ν. 4223/2013 από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος, με τροποποιήσεις, ισχύει μέχρι σήμερα και όπως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχίσει να επιβαρύνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και ιδιαίτερα των λαϊκών οικογενειών.

Οι βασικές αλλαγές έτσι όπως διαρρέουν από κυβερνητικές πηγές και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ, σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ θα βρίσκονται στο πεδίο των εξής σεναρίων:

Πρόκειται να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος στα ακίνητα των φυσικών προσώπων που έχουν σύνολο περιουσίας πάνω από 250 χιλ. ευρώ.
Θα εξατομικευθεί σε ακίνητα αξίας άνω των 400 χιλ. ευρώ και όχι στο σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή ενώ μέχρι τώρα, αν για παράδειγμα κάποιος είχε στην κατοχή του τρία ακίνητα 100 χιλ. ευρώ το καθένα, κι έτσι έπεφτε στην «δαγκάνα» του συμπληρωματικού φόρου, αυτό δεν θα υπάρχει πλέον.

Τελικά με τις επιχειρούμενες αλλαγές, όσο μεγαλύτερη περιουσία έχει κάποιος τόσο υψηλότερη φορολογική ελάφρυνση θα διαπιστώσει, και αυτό είναι ένα από τα κύρια σημεία των αλλαγών αυτών.

Τέλος με ένα περίπλοκο σύστημα υπολογισμών στις περιπτώσεις όπου ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, π.χ. πάνω από 10%-20%, τότε εξετάζεται να εφαρμοστεί ένας κόφτης που να περιορίζει την αύξηση αυτή σε ποσοστό έως 10% κατά περίπτωση, αλλά θα υπάρχει συνάρτηση και με τη συνολική αξία της περιουσίας.

Πρέπει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις δεσμεύσεις η συνολική επιβάρυνση σε ετήσια βάση για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι ίσως χαμηλότερη κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου, και όσο νωρίτερα βγουν τα εκκαθαριστικά, αναμένεται να αυξηθούν και οι μηνιαίες δόσεις από 6 που είναι τώρα σε 10.

Οι υπολογισμοί για τον ΕΝΦΙΑ γίνονται κάθε χρόνο με βάση τα ακίνητα που έχει κάποιος στην κατοχή του την 1 Γενάρη κάθε έτους όπως αυτά εμφανίζονται στα έντυπα Ε9 της εφορίας και η προθεσμία για να αποτυπωθούν αυτά με όποιες τυχόν μεταβολές έχουν προκύψει την αμέσως προηγούμενη χρονιά έχει αποσαφηνιστεί πως είναι η 31 Μαίου της επόμενης χρονιάς.

Οπότε για να αυξηθούν σε αριθμό τα δοσολόγια του ΕΝΦΙΑ, σε 10 δόσεις, μάλλον «χλωμό» φαντάζει το εγχείρημα. Όλα αυτά όμως μένει να επιβεβαιωθούν από τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σε συνεννόηση με τα κέντρα ελέγχου των οικονομικών της χώρας από τους δανειστές στα πλαίσια της ενισχυμένης εποπτείας, όπως αναφέρεται τελευταία η οικονομική και πολιτική εξάρτηση από τους ιμπεριαλιστές.