Το πέπλο της καθιερωμένης μυστικής διπλωματίας σκέπασε και τον 61ο γύρο των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Η μόνη πληροφορία που διέρρευσε είναι η προαναγγελία του επόμενου, 62ου γύρου, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα άμεσα και πάντως πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου. Το συμπέρασμα είναι αυτονόητο, ότι ακόμα και η απειλή των λεγόμενων Ευρωπαϊκών κυρώσεων πήγαν οριστικά περίπατο στη διαδρομή Κωνσταντινούπολης-Αθήνας.

Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε «προωθητική παράμετρο» τις διερευνητικές επαφές μέσα σε ένα περιβάλλον άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο, όπως τόνισε κατά την συνάντησή του με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, Παρλί, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά των 18 Ραφάλ. «Η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών» σημείωσε, και επανέλαβε δημόσια τη θέση για τη μόνη εκκρεμότητα που αναγνωρίζει η Αθήνα. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά επιμένει στη βεντάλια των επεκτατικών διεκδικήσεών της, και παρά την απόσυρση των ερευνητικών της σκαφών Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός στα Τουρκικά λιμάνια, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επιμένει με πρόσφατες δηλώσεις του: «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας τόσο σε Αιγαίο και Μεσόγειο, όσο και αυτά των αδερφών μας στην Κύπρο. Εν προκειμένω δεν υπάρχει καμιά απολύτως αλλαγή στην πολιτική μας».

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου έχοντας εξασφαλίσει την ανοχή του Βερολίνου επαίρεται για τις επιτυχίες της Άγκυρας και την αδρανοποίηση των Ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Ένα πρώτο μήνυμα σχετικά με τη δήθεν φιλελληνική στάση του νέου πλανητάρχη, Μπάιντεν, και τις αυταπάτες που καλλιεργούνται, έστειλε πρόσφατη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία «ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (των ΗΠΑ) Τζέικ Σάλιβαν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο Τύπου και κύριο σύμβουλο του Προέδρου της Τουρκίας. Ο κ. Σάλιβαν υπογράμμισε την επιθυμία της κυβέρ­νησης Μπάιντεν να οικοδομήσει εποικοδομητικούς δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας, να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες». Με την ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και εκφράζει την υποστήριξή τους στα σχέδια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, για την επανάληψη των συνομιλιών για την Κύπρο.

Και ενώ η προσχηματική στροφή της Άγκυρας προς την Δύση λειτούργησε καταλυτικά υπέρ της τουρκικής οικονομίας με «παράπλευρο» αποτέλεσμα να ενισχυθούν και οι δημοσκοπικοί δείκτες της κυβέρνησης Ερντογάν, που κατρακυλούσαν το προηγούμενο διάστημα, στο ελληνικό κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώθηκαν αυτοτραυματισμοί.

Λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών, ο Σαμαράς εμφανίστηκε αντίθετος με αυτή την προοπτική. Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» τόνισε πως «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο». Υποστήριξε ότι η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνουν κάθε συζήτηση για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, διαμηνύοντας πως «μόνο με αποτροπή αντιμετωπίζεται ο επεκτατιστής». Παράλληλα, τάχθηκε και κατά της προσφυγής στη Χάγη, καθώς -όπως υποστηρίζει- με αυτό τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο». Τις θέσεις του Σαμαρά σχολίασε στον ΣΚΑΪ η Μπακογιάννη λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς έχει παγίως αυτές τις απόψεις με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας. Γιατί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν».