Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στις 13 Μαρτίου, που έγιναν με φυσική παρουσία και κόντρα στον αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη, αλλά κράτησαν πάνω από 10 μέρες, στην Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής με τη συμμετοχή να φθάνει στους 510, από 475 που ψηφίσαν το 2018.

Το κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών αυτών ήταν η καταπόντιση της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, που είχε την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ, συνδικαλιστικής δύναμης που η βασική της πρακτική εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ήταν η συνεργασία με κάθε κυβέρνηση, με απόρροια την εφαρμογή κάθε σχεδιασμού της ΑΑΔΕ (της δήθεν Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) και του υπουργείου οικονομικών.

Στο όνομα της «συνεργασίας» με τα αρμόδια υπουργεία είχαν γίνει ανάχωμα της κάθε είδους δυσαρέσκειας, οργής των συναδέλφων προς τα υπουργεία, είχαν γίνει προνομιακοί και αποκλειστικοί συνομιλητές με γραμματείς, διευθυντές και υπουργούς, με παράλληλη προσωπική προβολή μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια που μεταφράζονταν σε επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Οι λογιστές – φοροτεχνικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν ατελείωτες ώρες για να καλύπτουν τα κενά των δημόσιων υπηρεσιών, για να εφαρμόζουν κάθε είδους ασαφών, δυσερμήνευτων αποφάσεων, να τις εκτελούν σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, μέσα σε ένα λαβύρινθο γραφειοκρατικών ηλεκτρονικών εφαρμογών, να απειλούνται καθημερινά να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα για κάθε ανούσιο, χωρίς φορολογικό αντίκτυπο μικρό ή μεγάλο λάθος και τα τελευταία χρόνια να καλούνται να εφαρμόσουν ένα άχρηστο, ανεφάρμοστο, κοστοβόρο σύστημα ηλεκτρονικών βιβλίων στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, το πολυδιαφημισμένο mydata, το οποίο βασικά εξυπηρετεί όχι την τάχα σύλληψη φορολογητέας ύλης, αλλά κύρια τα έσοδα και τα υπερκέρδη των εταιριών λογισμικού, που έχουν εμπεδώσει ολιγοπωλιακές συνθήκες στον συγκεκριμένο τομέα.

Αυτή η κατάσταση οδήγησε ένα κρίσιμο κομμάτι των συναδέλφων να ενισχύσει εκλογικά το ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στο οποίο συμμετέχουν και σύντροφοί μας, το οποίο αύξησε την εκλογική του δύναμη κατά 40%, δικαιώνοντας την αγωνιστική του στάση των προηγούμενων ετών, και που τολμηρά στην προεκλογική περίοδο έθεσε ότι για να αναπτυχτεί το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αλλαχθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων.
Ταυτόχρονα, άνοδο είχαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) και η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΣΥΡΙΖΑ) και επίσης εμφανίσθηκε για πρώτη φορά η συνδικαλιστική παράταξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ της ΝΔ.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα για την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι για το 2022: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ 150 ψήφοι και 3 έδρες, το ΔΙΚΤΥΟ 83 ψήφοι και 1 έδρα, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 115 ψήφοι και 2 έδρες, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 93 ψήφοι και 2 έδρες και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 68 ψήφοι και 1 έδρα. Ενώ αντιστοίχως το 2018 ήταν: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ 250 ψήφοι και 5 έδρες, το ΔΙΚΤΥΟ 59 ψήφοι και 1 έδρα, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 98 ψήφοι και 2 έδρες, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 66 ψήφοι και 1 έδρα και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ψήφοι και – έδρα.

Παράλληλα για την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο της ομοσπονδίας ΠΟΦΕΕ (όπου εκλέγονται και σύντροφοί μας) με το ΔΙΚΤΥΟ ήταν:
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ 15 αντιπρόσωποι, ΔΙΚΤΥΟ 8 αντιπρόσωποι, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 11, ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 9, και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 7.

Ωστόσο στην επόμενη ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο συνεχίζουν τα δύσκολα για την ένωση αυτή των λογιστών – φοροτεχνικών, τόσο γιατί θα αφορά την κυβερνητική πολιτική που κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση, όσο και από την υπονόμευση που επίκειται από τις δυνάμεις των δήθεν ανεξάρτητων και της ΝΔ, την ταλάντευση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, στον βαθμό που η ένωση θα κινηθεί σε μια διαφορετική ρότα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Σημαντικό ωστόσο κριτήριο θα είναι η μαζικοποίηση του σωματείου, εφόσον αυτό κινηθεί σε μια αγωνιστική και μαχητική πορεία διεκδικήσεων και αντίστασης σε ό,τι σχεδιάζουν και μηχανεύονται οι υπηρεσίες και οι κυβερνητικοί κύκλοι.