Πραγματοποιήθηκε απόψε (31/1) στην ΑΣΟΕΕ η εκδήλωση για την απότιση φόρου τιμής στον επαναστάτη Αρμένιο κομμουνιστή και καθοδηγητικό στέλεχος του TKP/ML, ΑΡΜΕΝΑΚ (ΟΡΧΑΝ) ΜΠΑΚΙΡ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο εκπρόσωπος του ΤΚP/ML και στη συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι του ΚΚΕ(μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του Μ-Λ ΚΚΕ.

συντρόφισσες και σύντροφοι

Συγκεντρωθήκαμε εδώ στη σημερινή εκδήλωση με πρωτοβουλία των σ. του TKP/ML, του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (μαρξιστικού-λενινιστικού), για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε έναν επαναστάτη Αρμένιο μαχητή και καθοδηγητικό στέλεχος του TKP/ML, στον ΑΡΜΕΝΑΚ (ΟΡΧΑΝ) ΜΠΑΚΙΡ.

Στο πρόσωπό του τιμάμε και όλους τους αγωνιστές του κομμουνιστικού κινήματος στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Τιμάμε όλους τους επαναστάτες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, που έδωσαν την ζωή τους για τα ιδανικά της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση και την καταπίεση, για τα μεγάλα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Τιμάμε τους κομμουνιστές, που κράτησαν ψηλά την επαναστατική σημαία του μαρξισμού-λενινισμού και την υπεράσπισαν από τις επιθέσεις όχι μόνο της αστικής τάξης και της αντίδρασης αλλά και του προδοτικού ρεβιζιονισμού.

Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν να δείξουν ήρωες στον αγώνα για λευτεριά, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και σοσιαλισμό. Οι κομμουνιστές στην Ελλάδα και την Τουρκία έχουν σταθεί η ψυχή αυτού του αγώνα.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους επαναστάτες – κομμουνιστές, τους κομμουνιστές-μαρξιστές-λενινιστές, που έχουν θυσιαστεί για την μεγάλη υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης είναι να συνεχίσουμε αδιάλλακτα στο «δρόμο» τους. Αντλώντας διδάγματα από την ιστορία μας, οι κομμουνιστές μαρξιστές-λενινιστές στην Ελλάδα και στην Τουρκία οφείλουμε να δυναμώσουμε τους επαναστατικούς δεσμούς μας με τους λαούς μας και να συμβάλουμε αποφασιστικά στους κοινούς τους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις κυρίαρχες αντιδραστικές τάξεις των δύο χωρών.

Οφείλουμε να εργαστούμε για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος στις χώρες μας. Για την ενίσχυση του μ-λ κινήματος και την καταπολέμηση του ρεβιζιονισμού και κάθε εχθρικού προς το κομμουνιστικό κίνημα ρεύματος. Για την ανάπτυξη των διεθνιστικών σχέσεων των μαρξιστών-λενινιστών.

σύντροφοι και συντρόφισσες

Η εκδήλωση μας πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, τα αντιλαϊκά χτυπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Η δεκαετής αντιλαϊκή επέλαση που έφεραν τα μνημόνια της ΕΕ και του ΔΝΤ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η ΝΔ, με τον «αέρα» της κυρίαρχης δύναμης στο αστικό πολιτικό σύστημα, στο δρόμο, που της έστρωσε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζει μια σκληρή ταξική πολιτική. Νέες αντεργατικές ανατροπές, νέα λιτότητα και φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, νέες μειώσεις στις ισχνές -έτσι κι αλλιώς- κοινωνικές δαπάνες, μεγαλύτερο χτύπημα στα δημοκρατικά και εργατοσυνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, συστηματική αποσύνθεση και διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ολοκληρωτικό ξεπούλημα των υποδομών και του πλούτου της χώρας στους δανειστές. Ο αυταρχισμός, η ανοιχτή αστυνομοκρατία και η καταστολή παίρνουν όλο και πιο άγρια έκφραση.

Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές και ταυτόχρονα βαθαίνει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική εξάρτηση της χώρας από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Μόλις χθες ψήφισε τη νέα κατάπτυστη συμφωνία επέκτασης των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα, που μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο των επιθετικών πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση της αστικής αντιπολίτευσης ασκεί μια πολιτική εθνικής υποτέλειας, που εναποθέτει στην ξένη προστασία τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Μια πολιτική πειθήνιας υπακοής και διεκπεραίωσης όσων επιτάσσουν οι δυνάστες της χώρας και του λαού, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η ντόπια ολιγαρχία.

Στην άλλη όχθη του Αιγαίου η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει και κλιμακώνει την αντιδραστική πολιτική της σε βάρος του τουρκικού λαού, καταδιώκοντας τους λαϊκούς αγωνιστές, ενώ με την εξωτερική πολιτική της, με φιλοδοξίες περιφερειακής δύναμης, απειλεί και επεμβαίνει σε γειτονικές χώρες, εμπλέκοντας τον τούρκικο λαό σε επικίνδυνες στρατιωτικές και πολεμικές περιπέτειες.

συντρόφισσες και σύντροφοι

Οι διαιρέσεις και ανακατατάξεις στη δύναμη των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων προκαλούν απότομη κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής. Ειδικά οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ισχυρών περιφερειακών χωρών στο εύφλεκτο τόξο, που ορίζεται από τις βορειο-αφρικανικές ακτές, την πολύπαθη Μέση Ανατολή και καταλήγει στην Ουκρανία, πυροδοτούν νέες πιο επικίνδυνες εξελίξεις.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζονται καθοριστικά από τα συμφέροντα και τις παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και τον ανταγωνισμό τους για τον έλεγχο πάνω στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, που προσλαμβάνει τώρα οξύτατη μορφή λόγω της διαμάχης που ξέσπασε για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου, τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των χωρών της περιοχής και την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.

Η έμπρακτη αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας των Διεθνών Συνθηκών, που ρυθμίζουν τα σύνορα της περιοχής στη στεριά και τη θάλασσα, με την στρατιωτική εισβολή στη Συρία, με τις προκλητικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, με τις συνεχείς παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο και τώρα με την τουρκο-λυβυκική συμφωνία, που οξύνει στο έπακρο την κρίση, αποτελούν εξελίξεις που ωθούν σε κλιμάκωση της έντασης και δημιουργούν ένα εύφλεκτο έδαφος που απειλεί να πυροδοτήσει επικίνδυνες τυχοδιωκτικές πολεμικές περιπέτειες και συγκρούσεις στην άμεση περιοχή μας.

Όπως δείχνει η ιστορία, όποιος τρέφει επεκτατικές βλέψεις σε βάρος άλλης χώρας και εκτοξεύει απειλές ενάντια στην εδαφική της ακεραιότητα, αυτός, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δεν θα διστάσει να φτάσει μέχρι τον πόλεμο για να τις πραγματοποιήσει.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις της μεγαλοαστικής τάξης, δεμένες σφιχτά στο άρμα του ιμπεριαλισμού και αντιμέτωπες με τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής τους στο εσωτερικό, εφαρμόζουν μια διπλή πολιτική υποτέλειας και τυχοδιωκτισμού, που στρέφεται ενάντια στα πραγματικά εθνικά συμφέροντα και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το λαό μας. Από τη μια, προσπαθούν να κατευνάσουν την επιθετικότητα της Άγκυρας με μια πολιτική ενδοτισμού και υποχωρήσεων, αποφεύγοντας να ανακηρύξουν τις AOZ ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μαζί της, και, από την άλλη, για να εξισορροπήσουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, προχώρησαν στην αμερικανόπνευστη «στρατηγική συμμαχία» με το σιωνιστικό Ισραήλ και το φασιστικό καθεστώς της Αιγύπτου, εμπλέκοντας με τυχοδιωκτικό τρόπο τη χώρα μας στη φιλοπόλεμη πολιτική των ΗΠΑ και του ισραηλινού σιωνισμού και θέτοντας σε μεγάλους κινδύνους το λαό μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έτοιμη να εμπλακεί στα επεμβατικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, στέλνει στην Ανατ. Μεσόγειο και στον Περσικό κόλπο φρεγάτα δίπλα στο γαλλικό αεροπλανοφόρο καθώς και μια συστοιχία “Πάτριοτ” στη Σαουδική Αραβία και δηλώνει έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη μόλις αποφασιστεί από την ΕΕ.

σύντροφοι και συντρόφισσες

Ο λαός μας καλείται να αναπτύξει ένα στιβαρό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, θέτοντας στην πρώτη γραμμή πάλης την ειρήνη και τη φιλία των λαών, την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αντίθετα μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά, αναπτύσσοντας την πάλη τους ενάντια στη σοβινιστική και εθνικιστική υστερία των κυρίαρχων τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας, ενάντια στην υποδαύλιση του εθνικιστικού μίσους ανάμεσα στις δύο χώρες και τους λαούς, ενάντια στην καλλιέργεια επεκτατικών βλέψεων και αλλαγής συνόρων.

Μόνο ο κοινός αγώνας των λαών Ελλάδας και Τουρκίας ενάντια στους κοινούς εχθρούς τους, τον ιμπεριαλισμό και τις ντόπιες κυρίαρχες τάξεις, τα ξένα πολυεθνικά μονοπώλια, που έρχονται να καταληστεύουν τον εθνικό τους πλούτο, είναι σε θέση να οδηγήσει σε μία φιλειρηνική επίλυση των προβλημάτων και να συμβάλει στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και την απαλλαγή τους από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά.

Οι μαρξιστικές-λενινιστικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Τουρκία καλούμαστε να δώσουμε πρωτοπόρα αυτόν τον αγώνα, επιδιώκοντας να φέρουμε σε πέρας αυτό που ξεκίνησαν οι επαναστάτες κομμουνιστές, που τιμάμε με τη σημερινή εκδήλωση μας.

Ζήτω η φιλία των λαών Ελλάδας και Τουρκίας
Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός


Η ομιλία του TKP/ML

Στην μισού αιώνα πορεία μας, εκατοντάδες μάρτυρες σύντροφοί μας αντιμετώπισαν τον θάνατο ανεπιφύλακτα, χωρίς να έχει καμιά σημασία για αυτούς από που και πως έρχεται ο θάνατος. Αυτή η αποφασιστικότητα προέρχεται από την δύναμη της ιδεολογίας μας, το δίκιο και την νομιμότητα του αγώνα που διεξάγουμε. Κάθε ένας μάρτυρας σύντροφός μας δεν σήκωσε μόνο την σημαία που τους παρέδωσαν οι προκάτοχοί του, ταυτόχρονα έγινε υποκείμενο του αγώνα για την δημιουργία του μέλλοντος. Για αυτό, έγιναν οδηγοί και δάσκαλοί μας για την ιστορική μας ευθύνη και την αποστολή και για τα καθήκοντα που πρέπει να εκπληρώσουμε για να την φέρουμε σε πέρας.

Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τους συντρόφους μας που πέρασαν στην αθανασία στον αγώνα για την επανάσταση και τον κομμουνισμό, για να κρατήσουμε ζωντανούς τους συντρόφους μας που είναι οι πυρσοί του αγώνα μας και να διατρανώσουμε την πίστη μας στα ιδανικά τους ακόμη μια φορά.

Με την υποστήριξη του αδελφού μας κόμματος ΚΚΕ(μ-λ) και της φιλικής μας οργάνωσης Μ-Λ ΚΚΕ η εκδήλωσή μας γίνεται ένα ωραίο παράδειγμα της διεθνούς και της επαναστατικής αλληλεγγύης.

Φίλοι επαναστάτες, σύντροφοι

Ζούμε τις μέρες που οι επιθέσεις του ιμπεριαλιστικού καπιταλιστικού συστήματος έφτασαν σε ακραία επίπεδα προκειμένου να συνεχίσει την καταπίεση και την εκμετάλλευση ενάντια στο παγκόσμιο προλεταριάτο και τους εργαζόμενους λαούς. Σ’ αυτή τη διαδικασία η ζωή στον κόσμο έχει γίνει αβίωτη για την ανθρωπότητα λόγω των πολέμων και των σφαγών, της πείνας και της δυστυχίας, που αφήνουν ανεπηρέαστη μια χούφτα εκμεταλλευτών. Αναμφίβολα όπου υπάρχει καταπίεση, εκμετάλλευση και σφαγές υπάρχει και αντίσταση. Σήμερα είμαστε σε μια διαδικασία όπου οι εργαζόμενοι από την Ευρώπη ως την Λατινική Αμερική και από την Αφρική ως την Μέση Ανατολή με την φλόγα της εξέγερσης μετατρέπουν τους δρόμους σε πυρκαγιές.

Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι δεν είναι δυνατό να φτάσει στην τελική νίκη και να καταργήσει την εκμετάλλευση, εάν η οργή που πλημμυρίζει τους δρόμους δεν εξελιχθεί σε μια οργανωμένη δύναμη και αντίσταση με την καθοδήγηση του προλεταριάτου. Η πραγματική απελευθέρωση των λαών παγκόσμια και του διεθνούς προλεταριάτου θα είναι δυνατή μόνο με την ενίσχυση των προλεταριακών κομμάτων εξοπλισμένων με την ιδεολογία του Μαρξισμού-Λενινισμού-Μαοϊσμού που θα οργανώσουν και θα κινητοποιήσουν τον εργαζόμενο λαό με επικεφαλής την εργατική τάξη. Σίγουρα αυτή είναι μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία. Η υπόθεση της επανάστασης θα πραγματοποιηθεί με την ηγεσία εκείνων που μπορούν να οργανώσουν αυτή τη δύσκολη διαδικασία.

Όσο η επανάσταση είναι μια δύσκολη διαδικασία, τόσο και το κόστος. Και το πιο σημαντικό κόστος είναι αυτοί που έχουν θυσιάσει τη ζωή τους σ’ αυτήν την υπόθεση. Σε όλη την ιστορία, στις νίκες απέναντι στο σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης, πάνω απ’ όλα ήταν το πνεύμα της θυσίας. Επειδή οι σύντροφοι που πέρασαν στην αθανασία πρόσφεραν την ζωή τους για να κατακτήσει η ανθρωπότητα τον κόσμο.

Αυτοί που δυνάμωσαν την πάλη για τον Σοσιαλισμό και τον Κομμουνισμό και την Λαϊκοδημοκρατική επανάσταση στο έδαφος της Τουρκίας, στην πορεία των 48 χρόνων του κόμματός μας του TKP/ML, ήταν πάνω απ’ όλους οι σύντροφοι που πέρασαν στην αθανασία. Το κόμμα μας TKP/ML συνεχίζει με επιμονή και αποφασιστικότητα τον δρόμο του ηγέτη μας Ιμπραήμ Καϊπάκαγια και των τεσσάρων γενικών γραμματέων, δεκάδων στελεχών και εκατοντάδων μαχητών και αγωνιστών που πέρασαν στην αθανασία. Αυτή η επιμονή και η αποφασιστικότητα, όσο και η δύναμη της ιδεολογίας μας, η δέσμευση στους Αθανάτους μας, αξίωσή μας να πραγματοποιήσουμε το όραμά τους είναι η υπόσχεση που δώσαμε σ’ αυτούς.

Σύντροφοι και φίλοι

Βρισκόμαστε στις τελευταίες μέρες του Γενάρη του 2020. Η τελευταία εβδομάδα του Γενάρη είναι η ημερομηνία μιας σημαντικής διαδικασίας για το κόμμα μας. Το κόμμα μας το TKP/ML στην πρώτη συνδιάσκεψη που έγινε το 1978 αποφάσισε η τελευταία εβδομάδα του Γενάρη να είναι «Εβδομάδα μνήμης των μαρτύρων της επανάστασης και του κομμουνισμού». Αναμφίβολα η μνήμη των Αθανάτων μας δεν μπορεί να χωρέσει σε μια μέρα, ούτε σε μια εβδομάδα. Ο καλύτερος τρόπος για να τους τιμήσουμε, είναι να συνεχίσουμε την επαναστατική πορεία που μας κληροδότησαν ως τη νίκη και να γίνουμε αντάξιοί τους. Ωστόσο, ένα σκέλος αυτού είναι να εξηγήσουμε στις μάζες την έντονη δράση τους που τους οδήγησε στην αθανασία, τα ιδανικά τους, τους αγώνες της ζωής τους και να τους κρατήσουμε ζωντανούς στον επαναστατικό μας αγώνα.

Ο σύντροφος Λένιν, ο μεγάλος δάσκαλος και ηγέτης του διεθνούς προλεταριάτου, ο Karl Leibneck και η Rosa Luxemburg από τους καθοδηγητές του γερμανικού προλεταριάτου, ο ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας Mustafa Suphi και οι 14 σύντροφοί του, ο σύντροφος Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος Έλληνας Κομμουνιστής, από τα ιδρυτικά στελέχη-καθοδηγητές του ΚΚΕ(μ-λ) και επίτιμο μέλος του κόμματός μας του TKP/ML, ατρόμητος υπερασπιστής του κομμουνισμού, πέρασαν στην αθανασία Ιανουάριο. Ακόμη τον Ιανουάριο χάσαμε τον πρώτο μάρτυρα του κόμματός μας τον σύντροφο Ali Haydar Yıldız και τη πρώτη γυναίκα μάρτυρα τη συντρόφισσα Meral Yakar μέσα στον αγώνα. Ο ιδρυτής του κόμματος μας Ιμπραήμ Καϊπάκαγια έπεσε στα χέρια του εχθρού Ιανουάριο. Μετά από τρεις μήνες βασανιστηρίων πέρασε στην αθανασία και κληροδότησε στους συντρόφους του την παράδοση «σφίξε το στόμα σου μη δίνεις μυστικό». Για αυτό το λόγο είμαστε μαζί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Ιανουαρίου, που αποφασίστηκαν για να τιμηθούν αυτοί που πέρασαν στην αθανασία τον Ιανουάριο και όλοι οι μάρτυρες του κομμουνισμού και της επανάστασης.

Φίλοι και σύντροφοι

Συνεχίζουμε την πορεία μας, ακολουθώντας τα ίχνη που άφησαν στην ιστορία οι αθάνατοι σε κάθε ιστορική περίοδο. Τα ίχνη που άφησε κάθε σύντροφός μας με την αθανασία του στο παγκόσμιο επαναστατικό και κομμουνιστικό κίνημα έγιναν κληρονομιά που ενίσχυσε την δύναμή μας και την πίστη μας και μεγάλωσε την αποφασιστικότητά μας. Ο σύντροφός μας Αρμενάκ Μπακίρ είναι ένας από τους συντρόφους μας που άφησε βαθιά ίχνη στην ταξική πάλη που διεξάγεται στην Τουρκία και έδωσε δύναμη στο προλεταριακό κόμμα και στον εργαζόμενο λαό. Από τα χρόνια του λυκείου ακόμη μπήκε στον αγώνα και τον υπηρέτησε μέχρι που πέρασε στην αθανασία, στις πιο δύσκολες συνθήκες ήταν ένας μαχητής που δεν δίστασε να θυσιάσει την ζωή του όταν ήταν αναγκαίο.

Η τουρκική άρχουσα τάξη, από την συγκρότησή της μέχρι τώρα, μπήκε στην ταξική πάλη θέτοντας σαν στόχο την εφαρμογή του συνθήματος «μια γλώσσα, ένα έθνος, μια θρησκεία», με κάθε είδους επιθέσεις και σφαγές, εφαρμόζοντας την πολιτική άρνησης και εξόντωσης των άλλων εθνών. Ο Αρμενάκ ήταν Αρμένιος στην καταγωγή. Έγινε στόχος της εξουσίας, όχι μόνο για την κομμουνιστική του ταυτότητα αλλά και την αρμένικη καταγωγή του. Για αυτό, τα χρόνια που ήταν φυλακισμένος βίωσε τα πιο βαριά βασανιστήρια, δεν παραδόθηκε ποτέ στον φόβο και ήταν πάντα ένας από τους πιο αφοσιωμένους στον επαναστατικό αγώνα.

Ο σύντροφος Αρμενάκ Μπακίρ με την δράση του έγινε ο φόβος του εχθρού και σημάδεψε βαθιά την καρδιά του λαού, επηρέασε ώστε να οργανωθούν αρκετοί Αρμένιοι εργαζόμενοι στις γραμμές του TKP/ML. Στη ζωή δεν υπήρχε τίποτε αδύνατο. Ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες εκπλήρωνε τα καθήκοντά του και έγινε σύμβολο αξιοσύνης και αποφασιστικότητας. Σε μια τέτοια διαδικασία στις 13 Μάη του 1980, στην επέτειο δολοφονίας του συντρόφου Ιμπραήμ Καϊπάκαγια στο Ελατζίγ, στην διάρκεια μιας δράσης τιμωρίας του αστυνομικού, πέρασε στην αθανασία την ώρα της σύγκρουσης με τον εχθρό.

Εμείς, σαν διάδοχοι ενός τέτοιου άξιου κομμουνιστή, συνεχίζουμε τον αγώνα μας παίρνοντας παράδειγμα από τον αγώνα του, την αποφασιστικότητα, την μαχητικότητα και την τόλμη του. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να προβάλουμε το ντοκιμαντέρ «Αρμενάκ / Η πληγή του σπαθιού στο μέτωπό του» που περιγράφει εκείνον και τον αγώνα του.

Φίλοι και σύντροφοι

Το κόμμα μας το TKP/ML σήμερα, όπως και χθες, με την δέσμευση για τη νίκη, συνεχίζει να κρατά ζωντανούς τους μάρτυρες, να μαθαίνει από εκείνους και να δεσμεύεται απέναντί τους. Για αυτούς τους λόγους, το πρώτο συνέδριο του κόμματός μας που πραγματοποιήθηκε είναι η αξίωση και η τόλμη των μαρτύρων συντρόφων μας που βάδισαν με επιμονή τον δρόμο της επανάστασης χύνοντας σαν νερό το αίμα τους και δίνοντας την ζωή τους. Υποσχόμαστε ότι θα ζητήσουμε τον λογαριασμό για κάθε σταγόνα αίματος των μαρτύρων μας.

Στον 48ο χρόνο από την ίδρυση του κόμματός μας, την νίκη θα την χαράξουμε με τα νύχια μας, θα την γράψουμε με το αίμα μας και θα την κατακτήσουμε με τις ζωές μας. Τότε η νίκη θα είναι νίκη των καταπιεσμένων εργαζόμενων λαών, νίκη του διεθνούς προλεταριάτου, η καταπίεση και η εκμετάλλευση θα τελειώσει και το ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό σύστημα θα ηττηθεί. Φτάνει πια, πρέπει να το πιστέψουμε. Αρκεί να κολυμπήσουμε με όλο μας το είναι στην απέραντη θάλασσα της ταξικής πάλης, όπως έκαναν πριν από μας οι ΑΘΑΝΑΤΟΙ. Τότε, θα κρατάμε πάντα ψηλά την σημαία που μας κληροδότησαν οι ΑΘΑΝΑΤΟΙ και θα τους χαρίσουμε τη νίκη.

– Ζήτω ο Μαρξισμός – Λενινισμός – Μαοϊσμός!
– Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!
– Ζήτω το κόμμα μας το TKP/ML και το υπό την ηγεσία του TİKKO TMLGB!


Χαιρετισμός του ΚΚΕ(μ-λ)

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι

Στηρίζοντας την σημερινή εκδήλωση του αδερφού κόμματος TKP/ML, θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους κομμουνιστές ηγέτες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος που αφιέρωσαν τη ζωή τους στα ιδανικά του Σοσιαλισμού και του Κομμουνισμού. Που έζησαν, πάλεψαν και πέθαναν ως κομμουνιστές. Που, με όπλο τη διαλεκτική σχέση θεωρίας και πράξης, έδωσαν ώθηση στο νέο κόντρα στο παλιό, στα ταξικά συμφέροντα των πολλών ενάντια στην εκμετάλλευση των λίγων. Μαζί μ’ αυτούς, στα εκατομμύρια των στρατευμένων κομμουνιστών σε Τουρκία, Κουρδιστάν, Ελλάδα και ολόκληρο το κόσμο, σε όλα σ’ όσα συνέβαλαν για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και όλων των καταπιεζόμενων στρωμάτων της βάρβαρης καπιταλιστικής κοινωνίας.

Οι δεσμοί των δύο οργανώσεών μας, του TKP/ML και του ΚΚΕ(μ-λ), από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, έχουν σφυρηλατηθεί στο καμίνι της αντιιμπεριαλιστικής διεθνιστικής ταξικής πάλης, στους κοινούς μας αγώνες ενάντια στην εξάρτηση, την καταπίεση, το φασισμό και την εκμετάλλευση. Οι οργανώσεις μας προήλθαμε από την πολύχρονη πάλη μέσα στα πλαίσια του κομμουνιστικού κινήματος των χωρών μας, την άρνησή μας να συμβιβαστούμε με τον καπιταλιστικό μονόδρομο, την αντιπαράθεσή μας με τη ρεβιζιονιστική-ρεφορμιστική κατεύθυνση, την βαθιά μας πίστη στο εφικτό και αναγκαίο της επανάστασης. Και είναι ιδιαίτερα τιμητική για την οργάνωσή μας η φωτογραφία του δικού μας και δικού σας συντρόφου Γρηγόρη, που οι μέρες αυτές συμπίπτουν με τη θλιβερή επέτειο του θανάτου του, ανάμεσα σε εξέχουσες επαναστατικές φυσιογνωμίες.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι

Ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή, με τον καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό κόσμο να θέλει να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας ενάμισι αιώνα πίσω. Με το σύστημα να επιτίθεται άγρια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των μαζών. Στην περιοχή μας, ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, κύρια ΗΠΑ-Ρωσίας, έχει ήδη βάλει φωτιά. Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Μέσα σ’ αυτό το γεωπολιτικό τόξο, οι δύο εξαρτημένες από ΗΠΑ-ΕΕ αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας προχωρούν σε προκλητικές-τυχοδιωκτικές κινήσεις, κάθε μια σε βάρος της άλλης, από φόβο και προσμονή οφέλους, διεκδικώντας την αναβάθμιση του ρόλου του καλύτερου ατζέντη των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Αιγαίο, Κύπρος, θαλάσσια οικόπεδα και οικονομικές ζώνες, υδρογονάνθρακες, κόμβοι και δρόμοι μεταφοράς τους φέρνουν όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου ακόμη και πολεμικής αντιπαράθεσης. Το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα για τους λαούς μας.

Μέσα σ’ αυτό το ξένο κι ενάντια στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα κλίμα, οφείλουμε να έχουμε καθαρή ματιά. Να βάλουμε σε προτεραιότητα το καθήκον της αποτροπής του άδικου κι αντιδραστικού πολέμου, τοπικού, διευρυμένου ή γενικευμένου. Να παλέψουμε για την ανατροπή της συμμετοχής των χωρών μας – που ήδη γίνεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, με εμφανή ή αφανή συμμετοχή – στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας επανακατάκτησης-επαναποικιοποίησης του κόσμου. Να συμβάλουμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις στη συγκρότηση μαζικού αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Να οικοδομήσουμε και στερεώσουμε το κοινό μέτωπο των λαών μας και όλων των λαών της περιοχής ενάντια στο πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τις αστικές τάξεις. Να καλλιεργήσουμε τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς μας, ενάντια στο σωβινισμό, το μεγαλοϊδεατισμό και τον εθνικισμό της αντίδρασης.

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές. Δεν υπάρχουν καλές και κακές αστικές τάξεις. Το προλεταριάτο και τα λαϊκά στρώματα έχουν τα δικά τους ταξικά συμφέροντα και με βάση αυτά πρέπει να κινηθούν. Οι οργανώσεις μας μπορούν και πρέπει να πρωτοστατήσουν σ’ αυτό.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ!
ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ!
ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ!
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΑΣ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ!

Αθήνα, 31 Γενάρη 2020
Το Κ.Ο. του ΚΚΕ(μ-λ)