Κυβερνητικές πλάτες στην ασυδοσία της εργοδοσίας

Δεν έχουν τελειωμό τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα το τελευταίο διάστημα. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές και τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται ο βαθιά αντιλαϊκός χαρακτήρας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τις προεκλογικές υποσχέσεις για τη στήριξη των εργαζόμενων διαδέχεται η πραγματικότητα των ασύδοτων εργοδοτών, που μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζουν ούτε τη ζωή των εργαζομένων, και όλα αυτά με την κυβερνητική κάλυψη!

Το περιστατικό με τον εργαζόμενο στη Ρόδο, που σερβίρει μέσα στο νερό, πήρε μεγάλες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναγκάζοντας την κυβέρνηση να πάρει θέση. Ο νέος υπουργός εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε προκλητικά πως «αφού τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και ο εργαζόμενος το θέλει και πληρώνεται καλά με αυτό, δεν είναι θέμα του κράτους»! Αυτή η φράση, η οποία σημειωτέον ειπώθηκε από τον υπουργό Εργασίας για μια επιχείρηση που λειτουργεί εδώ και χρόνια παράνομα, είναι δηλωτική της ιδεολογίας των κυβερνητικών στελεχών από τη μία και από την άλλη των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στη “βαριά βιομηχανία” του τουρισμού. Εργαζόμενοι που δουλεύουν 7 στις 7 μέρες με 12ωρες βάρδιες, που κοιμούνται όλοι μαζί σε λίγα τετραγωνικά. Και όλα αυτά για πενιχρούς μισθούς και όπως αποδεικνύεται χωρίς τα υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας.

Φυσικά μέσα σε λίγες μέρες είχαμε και σοβαρά αντεργατικά εγκλήματα, με τα οποία δεν ασχολήθηκε, έστω για τους τύπους, η κυβέρνηση, καθώς δεν είδαν και ιδιαίτερα τα φώτα της δημοσιότητας. Ένας άνδρας 57 χρονών, που δούλευε στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, έχασε τη ζωή του ενώ εργαζόταν υπερωριακά σε μια βάρκα μέσα στον καύσωνα. Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι ο ιατρός εργασίας είχε κάνει σύσταση να απασχολείται ο συγκεκριμένος εργαζόμενος σε ελαφριές εργασίες εξαιτίας της ευαίσθητης υγείας του, καθώς ήταν καρδιοπαθής με υποκείμενα νοσήματα! Εκτός των άλλων μια μέρα νωρίτερα, είχε γίνει έλεγχος από την επιθεώρηση εργασίας και είχαν γίνει συστάσεις προς την εταιρεία. Η εργοδοσία αγνόησε και την επιθεώρηση εργασίας όπως και το συνδικάτο, που την προηγούμενη μέρα με επιστολή του εφιστούσε την προσοχή ενόψει του κύματος καύσωνα. Σύμφωνα με το σωματείο μάλιστα μετά το τραγικό συμβάν άλλοι δύο εργαζόμενοι κινδύνεψαν και έπεσαν στην θάλασσα για να σωθούν από ένα σωλήνα που έσπασε. Η πλειοψηφία των εργαζομένων δούλευε κανονικά τις μεσημεριανές ώρες και ενώ η θερμοκρασία ξεπέρναγε τους 40 βαθμούς.

Στον βωμό της βιομηχανίας του τουρισμού θύματα είναι και οι ναυτεργάτες. Άλλος ένας ναυτεργάτης έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς την ώρα πρόσδεσης του πλοίου στο λιμάνι των Χανίων. Τα ναυτεργατικά σωματεία κάνουν λόγο για μια ραγδαία αύξηση των θανάτων τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας με εξαντλητικά ωράρια και πολλά οργανικά κενά στα πλοία.

Τις προηγούμενες μέρες σημειώθηκε ακόμα ένα πολύ σοβαρό εργατικό ατύχημα. Συγκεκριμένα ένας υπάλληλος του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται διασωληνωμένος με εγκαύματα αφού κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης, ενώ είχε σταλεί για να κόψει ένα δέντρο στην περιοχή της Φλώρινας. Σύμφωνα και με τους συναδέλφους του κανονικά θα έπρεπε να είχε διακοπεί η λειτουργία της γραμμής εφόσον εκτελούνται εργασίες, όμως σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε η εταιρεία να πληρώσει ρήτρα διακοπής στους συμβαλλόμενους. Προτίμησε έτσι να στείλει να καθαρίσουν μια γραμμή με 400.000 βολτ σε πλήρη λειτουργία!

Το Συνδικάτο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας καταγγέλλει πως η εργοδοσία προσπαθεί να ρίξει για άλλη μια φορά την ευθύνη στον εργαζόμενο. Ακόμα αναφέρει πως οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καθώς απειλούνται συνεχώς με κακή αξιολόγηση. Αναδεικνύει επίσης τις περικοπές στα πρωτόκολλα προστασίας, ενώ αναφέρεται πως μέσα στο πρώτο 4μηνο του 23 έχουν συμβεί 71 εργατικά δυστυχήματα.

Τα παραπάνω εργοδοτικά εγκλήματα φανερώνουν τη δραματική χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους, οι οποίοι για ένα μεροκάματο σε πολλές περιπτώσεις ρισκάρουν τη ζωή τους. Η εργοδοσία αδιαφορεί μπροστά σε “συστάσεις” των ελεγκτικών μηχανισμών, και γίνεται ξεκάθαρο και στον τελευταίο εργαζόμενο πως έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης. Οι “ελεγκτικοί μηχανισμοί” σκόπιμα έχουν αποδυναμωθεί από την κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι ως μόνο μέσο αντίδρασης έχουν τα σωματεία τους. Δυστυχώς και με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, γίνεται φανερό πως το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται πολύ πίσω από τα γεγονότα. Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός και ενιαία απάντηση απέναντι σε ένα πρόβλημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ απλά παρακολουθεί παίρνοντας σπάνια θέση μπροστά στα καθημερινά πια δυστυχήματα.