Αν ο κύριος πυροδότης εξελίξεων είναι η αντοχή του Παλαιστινιακού λαού και της αντίστασής του, ο άλλος είναι η δράση των μόνων πραγματικών και συνεπών συμμάχων των Παλαιστινίων: των λαών όλου του κόσμου. Οι λαοί όλου του κόσμου, δύο μήνες μετά, συνεχίζουν μαζικά και αποφασιστικά να βγαίνουν στους δρόμους, στις πλατείες και στις πρεσβείες σε όλο τον πλανήτη, δημιουργώντας γεγονότα και πιέζοντας τις κυβερνήσεις των ιμπεριαλιστών που στηρίζουν το Ισραήλ. Σημαντικός, βέβαια, ο αγώνας του λαού των ΗΠΑ, ο οποίος αναμετριέται με την κυβέρνησή του, τους ολιγάρχες του, καθώς και με το σιωνιστικό λόμπι.

Σε όλο τον κόσμο, οι διαδηλώσεις συνεχίζουν να είναι πολύ μαζικές. Από τη Χιλή μέχρι τον Καναδά, στην καρδιά της Ευρώπης, στην Βόρεια Αφρική, την Μέση Ανατολή, μέχρι την Αυστραλία, οι λαοί οργανώνουν κάθε σαββατοκύριακο μεγάλες διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη. Στη Γερμανία, της ακραίας καταστολής, του ξύλου και των απαγορεύσεων με πρόσχημα την ποινικοποίηση του αντισημιτισμού, λαός και νεολαία βγαίνουν, πλέον, ξανά και ξανά, μαζικά. Αυτό έγινε πριν μερικές ημέρες στο Βερολίνο, στο Έσσλινγκεν και αλλού. Στην Αγγλία, η διαδήλωση πριν από μερικές ημέρες στο Λονδίνο δεν θα μπορούσε παρά να έχει όση μαζικότητα είχε: εκατοντάδες χιλιάδες! Στη Χιλή, η «προοδευτική» κυβέρνηση Μπόριτς χτύπησε με αύρες και στρατοχωροφύλακες τη διαδήλωση φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία, στο Σαντιάγο. Στην Μαυριτανία, μεγάλη η διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στην πρωτεύουσα της χώρας. Στον Καναδά, οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει γιγαντωθεί η κρατική καταστολή. Και βεβαίως, πολυάριθμες ακόμα οι τεράστιες διαδηλώσεις. Όλες οι διαδηλώσεις αυτές, ανάγκασαν τον Νετανιάχου να δηλώσει την προηγούμενη βδομάδα ότι: «υπάρχουν τεράστιες διαδηλώσεις στις δυτικές πρωτεύουσες» και εξέφρασε το φόβο του ότι οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στη Δύση θα αδυνατίσουν την υποστήριξη στο Ισραήλ.

Σταθμός στην αλληλεγγύη του Παλαιστινιακού λαού ήταν η παγκόσμια απεργία στις 11/12. Σε αυτήν ανταποκρίθηκαν μαζικά οι λαοί των αραβικών χωρών και οι εικόνες ήταν χαρακτηριστικές: σε Ιορδανία, Λίβανο και αλλού, ολόκληρες πόλεις νέκρωσαν από την απεργία. Αντίστοιχα, μεγάλες διαδηλώσεις οργανώθηκαν εκείνη την ημέρα σε όλο τον κόσμο. Και βεβαίως, μέσα στη Δυτική Όχθη, ο λαός βγήκε μαζικά στους δρόμους, στη Ραμάλα, τη Ναμπλούς, την Καλκίλια και αλλού.

Αξίζει βεβαίως να δώσουμε έμφαση στον αγώνα του λαού στις ΗΠΑ. Κάθε μέρα υπάρχει μια μεγάλη δράση υπέρ των Παλαιστινίων στις εκατοντάδες πόλεις των ΗΠΑ. Διαδηλώσεις, μέσα στη Times Square και στη Γέφυρα του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, διαδηλώσεις χιλιάδων αυτοκινήτων που κλείνουν δρόμους στο Σικάγο. Είναι κυριολεκτικά καθολική η υποστήριξη του αμερικανικού λαού προς το λαό της Παλαιστίνης. Μέχρι και οι ασκούμενοι στις διάφορες θέσεις στο Λευκό Οίκο και στο Εκτελεστικό Γραφείο του Προέδρου υπέγραψαν επιστολή, με την οποία δηλώνουν ότι «Δεν μπορούν να σιωπούν άλλο μπροστά στην εξελισσόμενη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού»!

Μεγάλη είναι και η μάχη στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Εκεί όπου μαζικά και εξαρχής, χιλιάδες φοιτητές διαμαρτύρονταν υπέρ του Παλαιστινιακού λαού. Εκεί έχει πέσει κάθε μάσκα «Δυτικού πολιτισμού» και «αξιών της ελευθερίας», καθώς η πλειοψηφία του κυρίαρχου πολιτικού προσωπικού, οι ντόπιοι κυρίαρχοι και το σιωνιστικό λόμπι έχουν εξαπολύσει ένα κανονικό κυνήγι κάθε φωνής υπέρ της Παλαιστίνης. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια ζουν κυριολεκτικά μέρες μακαρθισμού. Νέο συμβάν είναι η παραπομπή σε Επιτροπή του Κογκρέσου των πρυτάνεων τριών πανεπιστημίων, της Πενσυλβάνιας (Ελίζαμπεθ Μαγκίλ), του Χάρβαρντ (Κλοντίν Γκέι) και της Μασαχουσέτης (Σάλι Κόνρμπλαθ). Εκεί παραπέμφθηκαν, γιατί «δεν καταδίκασαν τον αντισημιτισμό», δηλαδή γιατί δεν κατήγγειλαν τους φοιτητές τους που διαδηλώνουν για την Παλαιστίνη. Μέχρι τώρα, παραίτησαν την πρύτανη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και πιέζουν τις άλλες δύο ή να καταγγείλουν τον «αντισημιτισμό» ή να παραιτηθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αμερικανικά πανεπιστήμια σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται από μεγιστάνες και όχι από το κράτος. Ολιγάρχης-«δωρητής» απείλησε ότι θα αποσύρει την «δωρεά» των 100 εκατομμυρίων από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αν δεν παραιτούταν η πρύτανης. Και εδώ φαίνεται άλλη μία όψη της ιδιωτικοποίησης. Οι ολιγάρχες όχι μόνο χρησιμοποιούν την εκπαίδευση για να κερδοφορήσουν, όχι μόνο χτυπούν τα αναλυτικά προγράμματα και την εκπαιδευτική διαδικασία από επιστημονική και μορφωτική άποψη, αλλά απαιτούν και την πολιτική συμμόρφωση των φοιτητών, των καθηγητών, κάθε παράγοντα του πανεπιστημίου. Επιβάλλουν χουντικού τύπου συμμόρφωση. Αυτό ας το έχουμε στο μυαλό μας μπροστά στην είσοδο των ιδιωτών στην εκπαίδευση, την οποία προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ.

Πίσω από τις μαύρες εξελίξεις καταπάτησης κάθε «ελεύθερης διακίνησης ιδεών» και άλλα συναφή, πρέπει ακριβώς να δούμε τη θετική πλευρά: Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει έρευνες γιατί στα αμερικανικά πανεπιστήμια υπάρχει «ενδημικός αντισημιτισμός». Αντισημιτισμός δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως μια κανονική «πανδημία», καθολικού χαρακτήρα, υπέρ της Παλαιστίνης και της δίκαιης υπόθεσής της μέσα στο στόμα του λύκου: τις ΗΠΑ.

Αντίστοιχα, η αλληλεγγύη των λαών γονατίζει και τις πολυεθνικές. Η Starbucks στήριξε εξαρχής το Ισραήλ και ποινικοποίησε την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, ωστόσο οι λαοί έκαναν μποϊκοτάζ και σε λιγότερο από μήνα, η Starbucks έχασε 11 δισεκατομμύρια δολάρια! Τα Zara έβγαλαν μια εκτρωματική διαφήμιση με μανεκέν τυλιγμένα με λευκό ύφασμα και πλαστικό (μια εικόνα που παραπέμπει απευθείας στους νεκρούς στην Παλαιστίνη). Η άμεση αντίδραση του κόσμου την ανάγκασε να την αποσύρει.