Νέα περιοριστικά μέτρα και ακόμη πιο αυστηρά λοκ­ντάουν επιβλήθηκαν για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και άλλων περιοχών. Η ακροδεξιάς πνοής κυβέρνηση της ΝΔ εγκαινίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6:00μ.μ. ως ένα ακόμη μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην πραγματικότητα από το Μάρτη μέχρι σήμερα, με πρόσχημα την πανδημία, ο ελληνικός λαός είναι αντιμέτωπος με διαρκείς απαγορεύσεις, περιορισμούς και πρόστιμα, που κατά περιόδους χαλαρώνουν ή εντείνονται, ανάλογα με τις ανάγκες της κυβερνητικής πολιτικής.

Μετά από μια άθλια και συντριπτική προπαγάνδα που εκτοξεύουν εδώ και ένα χρόνο τα ασφυκτικά ελεγχόμενα ΜΜΕ, το κοινωνικό έδαφος μοιάζει οργωμένο. Μπροστά στο επερχόμενο «3ο κύμα» της πανδημίας κανείς δεν περίμενε να ακούσει από το «επιτελικό κράτος» οτιδήποτε που να αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ. Εδώ και ένα χρόνο, όταν ο ελληνικός λαός ακούει για νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναμένει μόνο ένταση των απαγορεύσεων, των περιορισμών, της αστυνομοκρατίας και των προστίμων. Οι νέες ακραίες απαγορεύσεις, που μήνες τώρα προαναγγέλλονται και προετοιμάζονται από τα ΜΜΕ, ήρθαν «σαν ώριμο φρούτο».

Το 3ο λοκντάουν -αν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το 2ο είχε τελειώσει- συνιστά μια ακόμη απόδειξη των εγκληματικών «αδιεξόδων» που με μαθηματική ακρίβεια αναπαράγει η ακολουθούμενη πολιτική. Ένα χρόνο τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι απλά δεν έχει κάνει τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά -παρά τις κάλπικες διακηρύξεις της- μείωσε τις δαπάνες για την υγεία κατά 572 εκατομμύρια! Όμως -όπως επιμένουμε από την αρχή να λέμε κόντρα στο ρεύμα και τις πιέσεις- οι πανδημίες δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομοκρατία, απαγορεύσεις και πρόστιμα, αλλά με ισχυρά και άρτια εξοπλισμένα δημόσια συστήματα υγείας. Αυτή η αλήθεια αποδεικνύεται κάθε μέρα ξανά και ξανά σε όλο αυτό το διάστημα και αποδείχθηκε και με το τελευταίο διάγγελμα Μητσοτάκη, όπου ανακοινώθηκε το 3ο λοκντάουν και τα ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Το 3ο λοκντάουν, όσο και αν αλυχτάνε τα σκυλιά των ΜΜΕ, δεν είναι το αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης της κοινωνίας στα ακροδεξιά μέτρα, αλλά το αποτέλεσμα και η συντριπτική απόδειξη μιας αδιέξοδης και εγκληματικής πολιτικής.

Μιας πολιτικής που, όσο και αν προσπαθούν να την εξωραΐσουν με φιέστες και εθνικές ομοψυχίες, δεν μπορεί παρά να σωρεύει αγανάκτηση και οργή σε όλο και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Αυτό φάνηκε και από την πρώτη ηχηρή απάντηση που έλαβε ο περιφερόμενος πρωθυπουργικός θίασος κατά την εμβολιαστική φιέστα που επιχείρησε να στήσει στην Ικαρία. Αυτό φανερώνουν οι ολοένα και πιο συχνές κινητοποιήσεις, όπως οι τελευταίες ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο, που -παρά την προπαγάνδα λάσπης και την καταστολή- παρουσιάζουν σταθερά αύξηση της συσπείρωσης και της μαζικότητάς τους.

Ο λαός αντιμέτωπος με μια άθλια προπαγάνδα…

Το λεγόμενο 3ο λοκντάουν ήρθε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έστηνε το κάλπικο αφήγημα της θριαμβευτικής διεξόδου με το «σχέδιο ελευθερία». Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκαν για να ταξιδεύουν οι κυβερνητικοί θίασοι ανά την Ελλάδα, προκειμένου να εγκαινιάζουν εμβολιαστικά κέντρα. Η κυβέρνηση, προκειμένου να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της και να στολίσει με νέες «επιτυχίες» την πολιτική της, σε μια φάση που το ΕΣΥ έχει ανάγκη και το τελευταίο ευρώ, σκορπάει τα χρήματα του ελληνικού λαού για φιέστες! Μια εμετική προπαγάνδα που συνοδεύει τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών κλιμακίων βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Μια προπαγάνδα που χρεώνει κάθε θετική εξέλιξη στην κυβερνητική «πρόνοια» και κάθε αρνητική στη μη συμμόρφωση των πολιτών στις απαγορεύσεις.

Έτσι παρουσιάστηκε και το λοκντάουν -όπως και κάθε άλλο μέτρο, πρόστιμο ή απαγόρευση. Ως επιβεβλημένη και αναγκαία επιλογή της πολιτείας απέναντι σε έναν κακομαθημένο λαό. Όλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα αυτής της πολιτικής. Οι στατιστικές και τα νούμερα, τα πορίσματα των ειδικών και τα συμπεράσματα. Όλα χαλκευμένα. Η μείωση των κρουσμάτων αυθαίρετα χρεώνεται στην επιτυχία των μέτρων. Ακόμη και αν αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται για μήνες χωρίς ορατό αποτέλεσμα. Η αύξηση των κρουσμάτων, ακόμη και με τα μέτρα σε διαρκή ισχύ, δεν χρεώνεται στη αποτυχία των μέτρων αλλά στη μη τήρησή τους από τους πολίτες. Η κυβέρνηση κρατάει τα καρπούζι και το μαχαίρι. Οι «ειδικοί» της σε διατεταγμένη υπηρεσία βγάζουν πορίσματα και συμπεράσματα κατά παραγγελία. Στο τέλος, ό,τι και να συμβεί, βεβαιώνουν την ορθή διαχείριση της πανδημίας από μια κυβέρνηση που αρνείται πεισματικά να ενισχύσει το ΕΣΥ.

… σε μια χώρα από τις χειρότερες στην παγκόσμια κατάταξη!

Το εξοργιστικό είναι ότι ενώ -σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς- η χώρα οδηγείται από το ένα πανδημικό κύμα στο άλλο, με ολοφάνερη την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει το οτιδήποτε, η κυρίαρχη προπαγάνδα επιμένει να παρουσιάζει μια εικόνα συνεχών επιτυχιών. Τόσο που ακόμη και για τους πλέον καλόπιστους κυβερνητικούς οπαδούς, γίνεται ακατανόητο το πώς οδηγούμαστε σε όλο και πιο σκληρά μέτρα.

Ακόμη και ο Μητσοτάκης στο τελευταίο του διάγγελμα δεν δίστασε να ξεστομίσει ότι: «η Ελλάδα, μαζί με ελάχιστες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, αντιστέκεται, μέχρι στιγμής, αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορονοϊού. Το δηλώνουν τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία που φέρνουν τη χώρα στην 23η θέση σε απώλειες μεταξύ των 27»! Λίγες μέρες πριν ο Θεοχάρης δήλωνε ότι η θέση της χώρας μας στη σχετική κατάταξη είναι «ζηλευτή»! Τόσο καλά λοιπόν πάει η Ελλάδα σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα!

Η πραγματικότητα όμως βρίσκεται πολύ μακριά από όλα αυτά. Η Ελλάδα, η χώρα που εφαρμόζει ένα από τα πιο σκληρά λοκντάουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, η μοναδική χώρα στον κόσμο που έκλεισε για δυόμισι μήνες το σύνολο των σχολείων, ενώ περισσότερα από τα μισά παραμένουν κλειστά τρεις μήνες μετά. Η Ελλάδα, η μοναδική χώρα που μείωσε εν μέσω πανδημίας τις δαπάνες για το ΕΣΥ και που επιβάλλει ένα σύνολο (άσχετων στην πραγματικότητα με την πανδημία) ακραίων απαγορευτικών μέτρων και προστίμων, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την αντιμετώπισή της!

Και είναι άκρως υποκριτική η σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, γιατί πολύ απλά -όσο και αν οι απολογητές της θέλουν να το ξεχνάμε- οι χώρες της ΕΕ συνολικά βρίσκονται στον παγκόσμιο πάτο όσον αφορά τη διαχείριση τα πανδημίας! Ένα στατιστικό στοιχείο που αποδίδει καλύτερα την πραγματικότητα είναι ότι στην παγκόσμια λίστα των 203 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 178η χειρότερη θέση όσον αφορά την αναλογία νεκρών ανά αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων! Με τις χώρες της ΕΕ βέβαια να καταλαμβάνουν συνολικά τις τελευταίες της μακάβριας λίστας.

Όχι στην πολιτική των απαγορεύσεων και της στέρησης πολιτικών ελευθεριών!

Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορεί να κρυφτεί με εξυπνακισμούς. Στη χώρα με τις πιο ακραίες απαγορεύσεις και περιορισμούς, στη χώρα της αστυνομοκρατίας και της απαγόρευσης συναθροίσεων, το αποτέλεσμα της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας είναι εγκληματικό. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή είναι «άχρηστοι» και «δεν μπορούν», όπως ισχυρίζονται κάποιοι ακόμη και εντός των τειχών της αριστεράς. Αυτό συμβαίνει επειδή σε αυτό που κάνουν είναι πραγματικά «άριστοι». Όλα αυτά τα μέτρα των απαγορεύσεων που παίρνονται στο όνομα της πανδημίας δεν στοχεύουν στην αντιμετώπισή της αλλά στην επιβολή ενός αντιδραστικού καθεστώτος για την ανεμπόδιστη εφαρμογή της δεξιάς πολιτικής και των εδώ και δεκαετίες διακηρυγμένων στόχων της.
Κανένα νόημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν έχει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6:00μ.μ., το Σάββατο ή άλλη μέρα. Νόημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχει μόνο η ενίσχυση του ΕΣΥ. Και από τη στιγμή που η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση, σημαίνει απλά ότι δεν αποτελεί προτεραιότητά της -όσο και αν αλυχτάνε για το αντίθετο τα διατεταγμένα ΜΜΕ της. Νόημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχει η πρόληψη κάθε είδους: από τα τεστ, μέχρι την αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων και των ΜΜΜ. Νόημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχει η αναζήτηση και εξασφάλιση εμβολίων με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την επάρκειά τους για τον έγκαιρο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Και όχι η άνευ όρων (προ)αγορά εμβολίων των δυτικών συμφερόντων, επειδή αυτά είναι ορκισμένη να υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ και τίποτε άλλο.

Η στέρηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και η αναστολή πολιτικών ελευθεριών που επιβάλλεται με πρόσχημα την πανδημία αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό και τον τόπο. Ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, της εγκληματικής πολιτικής που φέρνει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι ένας αγώνας που πρέπει να δοθεί σήμερα, αποφασιστικά και αταλάντευτα.